V hangarju Letalske policijske enote na Brniku je danes, 27. junija 2007, potekala osrednja slovesnost ob dnevu slovenske policije in 40-letnici Letalske policijske enote. Slovesnosti sta se udeležila minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek s sodelavci, slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije France Cukjati.

Poleg predstavnikov policije in Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije so se je udeležili tudi številni drugi gosti.

dan05

dan08


Praznik policije je bil izbran v spomin na desetdnevno osamosvojitveno vojno in zgodovinske trenutke leta 1991, ko so se policisti skupaj s slovenskim narodom uprli agresiji jugoslovanske armade, ki je hotela s silo zaustaviti razvoj dogodkov.


dan07


Začetek delovanja Letalske policijske enote sega v leto 1967, ko se je takratni Republiški sekretariat za notranje zadeve odločil, da s pomočjo slovenskega gospodarstva kupi prvi helikopter. Tako je Slovenija 19. maja 1967 dobila prvi slovenski in prvi policijski helikopter, znamke Agusta AB 47 J2A, imenovan Burduš, ki je podnevi opravljal naloge nadzora in urejanja cestnega prometa, nadzora državne meje, pomagal pri odkrivanju in zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, za lažje oblike dela pa ga je uporabljalo tudi gospodarstvo. Decembra 1967 je bila usposobljena prva ekipa za reševanje v gorah, tri mesece kasneje pa je Burduš prvič aktivno izvajal reševanje pod plazom zasutega turnega smučarja. Iz uporabe je bil umaknjen spomladi leta 1984, danes pa je shranjen v hangarju Letalske policijske enote kot starodobnik.


dan15


V okviru današnje slovesnosti je potekala prikazna vaja reševanja s pomočjo helikopterja, ki so jo izvedli policisti Letalske policijske enote skupaj s pripadniki Specialne enote policije in Gorske policijske enote. Udeleženci slovesnosti so si lahko ogledali razstavo Človeka nikar - aktivnosti policije v vojni za samostojno in demokratično Slovenijo, ogledati pa si je bilo mogoče tudi policijski helikopter za nujno medicinsko pomoč Agusta Bell AB-212.


dan13

dan16

V spremljevalnem kulturnem programu so sodelovali Jure Sešek ter pevka Nuška Drašček in Matjaž Mrak, sicer policist policijskega orkestra, ki sta ubrano zapela pesmi ob spremljavi Orkestra slovenske policije - prihodnje leto bo praznoval 60. obletnico delovanja - pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča.


dan12

dan02


Sicer pa te dni v slovenski policiji potekajo številne slovesnosti ob dnevu policije. V vseh policijskih upravah in notranjih organizacijskih enotah generalne policijske uprave policistom in zunanjim sodelavcem podeljujejo priznanja policije za širjenje varnostne kulture, za zasluge in prispevek k razvijanju in krepitvi varnosti, za pomoč policiji ali za sodelovanje in pomoč v posameznih varnostnih akcijah.

Na današnji slovesnosti so se spomnili še nekaterih dogodkov, pri katerih so sodelovali pripadniki organov za notranje zadeve pri zaščiti procesov osamosvajanja Republike Slovenije. Začetki segajo v leto 1989, ko je policija 1. decembra v Ljubljani preprečila tako imenovani miting resnice. Konec procesa pa pomeni odhod zadnjega pripadnika zvezne armade z našega ozemlja 26. oktobra 1991. Organi za notranje zadeve so bili med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade, ko je hotela s tanki preprečiti takrat utopični cilj - samostojno državo. 14 policistov je bilo ranjenih pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado. Za samostojno državo Slovenijo je padlo šest policistov: Stanislav Strašek, Robert Hvalc, Bojan Štrumberger, Željko Ernoić, Marijan Dobelšek in Franc Šoster. V njihov spomin je delegacija Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije, Policije in Združenja Sever včeraj, 26. junija 2007, na ljubljanskih Žalah položila venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo.


Foto: Dean Božnik