Dvanajst deklic in sedem dečkov, sicer učencev 7. razreda devetletne Osnovne šole Nove Fužine iz Ljubljane, je včeraj, 12. decembra 2007, z zanimanjem prisluhnilo predavanju o pirotehniki.

Predaval je vodja policijskega okoliša (VPO) s Policijske postaje Ljubljana Moste Dušan Černilogar, sodelovali pa so še VPO Samo Gorta, vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Janez Ogulin, policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Ivan Mezek in tiskovna predstavnica policije Nuška Tavčar.

slika1


Slovenska policija že več let skupaj z drugimi institucijami izvaja projekt Bodi zvezda, ne meči petard! z letošnjim podnaslovom Obdrži vse prste. Včerajšnja predstavitev je bila le ena od preventivnih aktivnosti, s katerimi si slovenska policija prizadeva zmanjšati število kršitev in telesnih poškodb, povezanih z uporabo pirotehničnih izdelkov, pa tudi zmanjšati onesnaževanje okolja ter motenje živali.

Božično-novoletni prazniki so namreč pred vrati in z njimi uporaba pirotehničnih izdelkov. Najbolj moteča je uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok. To so pirotehnične igrače (bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, konfeti - bombice, pokajoče žabice, male petarde ipd.) in izdelki za male ognjemete (petarde, rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, topovski streli, rakete ipd.).

BerePlakat

Prodaja tovrstnih izdelkov je dovoljena le v času od 19. do 31. decembra. Mladoletnikom do 15. leta starosti je dovoljeno prodajati in uporabljati pirotehnične izdelke le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Medtem ko je uporaba teh izdelkov posameznikom v zabavo, je mnogim državljanom takšno početje neprijetno, vzbuja strah in predstavlja svojevrstno nasilje nad ljudmi.
Ogulin

Vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Janez Ogulin


Janez Ogulin je poudaril: "Uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. Pri tem je treba upoštevati, da teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve. Prepovedana je tudi predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ter preprodaja."


Vsako leto je žal kar nekaj otrok in mladostnikov, pa tudi odraslih, ki se zaradi nepremišljene, neprevidne in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov telesno poškodujejo. Gre za opekline po rokah in obrazu, raztrganine rok, izgube prstov, poškodbe oči ipd.


"Če se kupci in uporabniki nikakor ne morejo odreči uporabi pirotehničnih izdelkov, naj jih kupujejo le v trgovini, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje. Zelo pomembno je tudi, da uporabniki izdelkov pred njihovo uporabo preberejo navodila in jih tudi upoštevajo," je med predavanjem povedal Dušan Černilogar.


Posebej opozarjamo na ugotovitve iz tujine, da se na črnem trgu občasno pojavijo pirotehnični izdelki, ki niso kakovostno preverjeni in so ob uporabi zelo nevarni.

dovoljenje


Kljub vsem prizadevanjem policije se moramo zavedati, da je neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov skupni problem, zato prosimo vse, predvsem pa starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da z opozarjanjem na nevarnosti in možne posledice takega početja ter s svojim lastnim zgledom pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic.

deliti


Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 417,29 do 1.251,88 evra, za kršitve mladoletnikov do 15. leta pa bodo kaznovani starši ali skrbniki, če bodo dovolili ali dopustili, da bodo mladoletniki uporabljali pirotehnične izdelke brez njihovega nadzorstva.