Alkoholiziranost udeležencev in prevelika hitrost vožnje sta žal še vedno najpogostejša dejavnika pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami. Zato bomo policisti v tednu od 1. do 7. junija 2009 po vsej državi poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov.

V preventivni akciji za večjo prometno varnost Alkohol ubija, največkrat nedolžne, katere nosilec v Sloveniji je na podlagi nacionalnega programa prometne varnosti za področje alkohola Ministrstvo za zdravje, bodo poleg policije aktivno sodelovali tudi druga ministrstva in institucije. Drugače pa je nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil usklajen z vsemi evropskimi policijami in bo v tem času potekal na celotnem območju Evropske unije.


Načrt preventivne akcije Alkohol ubija, največkrat nedolžne!  


Številni poostreni nadzori tudi na lokalnih in regionalnih cestah

Poleg skupne akcije bomo policisti v teh dneh na območjih posameznih policijskih uprav izvedli številne poostrene nadzore na lokalni ravni. Na različnih cestnih relacijah (lokalnih in regionalnih) bomo ugotavljali vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil, merili hitrost in ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

Preizkuse alkoholiziranosti bomo odrejali tudi pri rednem opravljanju nalog, v vseh postopkih s kršitelji v cestnem prometu.

Akcijo za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic ter zmanjšanje deleža alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč bomo letos ponovili v še dveh terminih:

  • od 5. do 12. novembra in
  • od 1. do 31. decembra 2009.

aktualno


Statistični podatki

Na slovenskih cestah se je v letu 2008 zgodilo 22.783 (31.001 v letu 2007) prometnih nesreč, kar je 27 % manj kot leta 2007. V njih je 214 (294) oseb izgubilo življenje, 1.068 (1.305) je bilo hudo in 11.341 (15.185) lahko telesno poškodovanih. Število prometnih nesreč s smrtjo udeleženca se je v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo za 24 %, število nesreč s telesnimi poškodbami se je zmanjšalo za 24 %, število nesreč z materialno škodo pa se je zmanjšalo za 28 %. V prometnih nesrečah je v primerjavi z letom prej umrlo 80 oseb manj ali 27 %.

Od začetka leta 2009 do 1. maja 2009 se je zgodilo 6.111 prometnih nesreč, od tega 46 prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 55 oseb.  

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je v letu 2008 v primerjavi z letom prej zmanjšal za 24 %. Delež alkoholiziranih povzročiteljev v skupnem številu obravnavanih prometnih nesreč se je v letu 2008 glede na leto 2007 povečal za 0,5 %, in sicer z 12.1 % na 12.6 %.


Vožnja pod vplivom alkohola je smrtno nevarna!

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V organizmu ostane tudi do 12 ur ali več po zaužitju, naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.

 MG 0784


Nasveti udeležencem v cestnem prometu

  • Ne uživajte alkoholih pijač, če vozite. Vozite le trezni!
  • Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Pešci, hodite po levi strani ceste! Kjer ni pločnikov, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa bodite ustrezno označeni (z odsevnimi telesi, baterijskimi svetilkami).
  • Upoštevate tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji!


Posebej opozarjamo vse lastnike gostinskih lokalov in organizatorje različnih prireditev, kjer se bodo prodajale tudi alkoholne pijače: spoštujte določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola. Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!


Vsem želimo varno vožnjo!