V Pulju je bila danes, 3. julija, novinarska konferenca ob začetku dela tujih policistov med turistično sezono na Hrvaškem. Slovenska policista bosta na Hrvaškem službovala med 22. julijem in 17. avgustom.

IMG 1579

Na delo na Hrvaško v okviru projekta Varna turistična sezona odhajata policist Policijske uprave Novo mesto Jože Sudac in policist Policijske uprave Celje Boštjan Pantner. Slovenska policista bosta v sodelovanju s hrvaškimi kolegi svoje naloge opravljala na območju primorsko-goranske in istrske policijske uprave. Sodelovala bosta pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočala hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti in dajala predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov.

IMG 1576

Slovenska policija je s podpisom protokola o sodelovanju med turistično sezono, ki daje podlago za napotitev policistov, k tovrstnemu sodelovanju pristopila že drugič. S hrvaškimi bodo ob slovenskih sicer patruljirali še policisti 12 držav. Na današnji novinarski konferenci so se poleg slovenskih predstavili še avstrijski, italijanski in srbski policisti.

Tuji policisti bodo na Hrvaškem službovali v policijskih uniformah svojih držav, brez službenega orožja, razen avstrijskih, ki od lanskega leta pri sebi lahko nosijo službeno orožje.

IMG 1574

Tovrstno sodelovanje je namenjeno tudi promociji mednarodnega policijskega sodelovanja in kaže pripravljenost hrvaške policije za odprto in neposredno vključevanje tujih policistov v vsakodnevno delo.

Foto: ministrstvo za notranje zadeve Republike Hrvaške