Sorodne objave

 

Generalni direktor slovenske policije Janko Goršek se je danes, 14. junija 2012, v Bohinju sestal z vršilcem dolžnosti glavnega ravnatelja hrvaške policije Draženom Vitezom.

Skupaj s sodelavci sta pregledala sodelovanje med obema policijama v zadnjem letu, se v skladu s tradicijo dogovorila za sodelovanje v času turistične sezone ter ob koncu tudi podpisala protokol, ki ureja pravila in pogoje dela slovenskih policistov na Hrvaškem med turistično sezono.

IMG_4383

Vodstvi slovenske in hrvaške policije sta uskladili ukrepe za čimbolj tekoče potovanje turistov čez državno mejo, medsebojno obveščanje o dogodkih, ki vplivajo na tranzit potnikov, in dodatne ukrepe za varnost oseb in njihovega premoženja na območjih Hrvaške, kjer letuje največ slovenskih turistov.

Vodji policij sta predstavila sodelovanje med policijama v preteklem letu in aktivnosti za naslednje leto. Skupni cilj obeh policij je usmerjen v zatiranje organizirane kriminalitete predvsem na področju nezakonitih drog, tihotapljenja orožja in prevoza nezakonitih pribežnikov čez državno mejo.

IMG_4373

V lanskem letu zaznan trend povečevanja števila prijetih nezakonitih pribežnikov čez državno mejo (v letu 2011 za 13 %) in enak trend v drugih državah Evropske unije zaradi nestabilne varnosti na Bližnjem vzhodu in severni Afriki, se nadaljuje tudi v tem letu. Tako imenovana balkanska pot predstavlja eno izmed poti, ki jo uporabljajo tudi hudodelske združbe za organizirano tihotapljenje ljudi v države EU, pa tudi za tihotapljenje nezakonitih drog in orožja. Ukrepi, ki sta jih vodstvi slovenske in hrvaške policije uskladili lansko leto, so se v tem letu že izkazali za ustrezne, saj je bile aprila letos razkritih in prijetih več oseb teh hudodelskih združb.

Po podatkih hrvaške policije je bilo lani med tujci, ki so v prometnih nesrečah na hrvaških cestah izgubili življenje, največ državljanov Slovenije (6). Po številu poškodovanih v prometnih nesrečah pa so bili državljani Slovenije na drugem mestu (41), takoj za državljani Nemčije (48).
 
Zato bo hrvaška policija letos na svojih cestah namenila posebno pozornost prav preventivi, da bi preprečila tovrstne prometne nesreče. Hkrati želijo tudi dvigniti zavest tujih voznikov, da je nujno spoštovati prometne predpise in si med potjo vzeti čas za počitek. Poleg preventivne bodo hrvaški policisti izvajali tudi kaznovalno politiko.


Na sestanku sta si delegaciji predstavili ukrepe, ki bodo omogočili tesnejše sodelovanje po predvidenem vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Tako bodo še letos potekala pogajanja o novem sporazumu o policijskem sodelovanju med obema državama, preučili pa bodo možnosti za vzpostavitev skupne mejne kontrole na mejnih prehodih ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo na podlagi sedaj veljavnega področnega dvostranskega sporazuma.

IMG_4380