Med 11. in 17. marcem bo potekala preventivna akcija za večjo uporabo varnostnih pasov v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih. Pravilna uporaba varnostnega pasu lahko namreč zmanjša število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. V akciji bomo sodelovali tudi policisti, ki bomo v tem času po vsej Sloveniji poostreno nadzirali uporabo varnostnih pasov.

Akcijo, ki jo vodi Javna agencije RS za varnost prometa, so danes, 11. marca, predstavili na novinarski konferenci, na kateri je sodeloval tudi mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

DSCN3312

Z leve: mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije v UUP GPU, Vesna Marinko in Franc Pojbič, oba iz Javne agencije RS za varnost prometa, Robert Sever iz Gospodarske zbornice Slovenije in dr. Klemen Grabljevec iz Inštituta RS za rehabilitacijo Soča


Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna (mp3) 


Kot je dejal Kapun, bodo policisti v tem tednu izvajali nadzor nad uporabo varnostnega pasu na območju celotne Slovenije, ukrepi pa bodo krajevno in časovno prilagojeni problematiki na posameznih območjih. Namen nadzora je vsekakor spremeniti vedenje ali zavedanje voznikov in sopotnikov, da se z uporabo varnostnega pasu posledično zmanjšujejo posledice v prometnih nesrečah. "Skušamo vplivati na zavest ljudi, da sami lahko največ storijo za svojo varnost. Mislimo, da s takimi akcijami lahko pripomoremo k še boljši varnosti na cestah. Sporočilo je jasno: uporaba varnostnega pasu je predpogoj za ustrezno varnost in zaščito voznika in sopotnikov. Izjemno pomembno je, da varnostne pasove uporabljamo tudi na zadnjih sedežih ter da varnostne pasove uporabljajo tudi vozniki avtobusov in tovornih ter kombiniranih vozil," še dodaja Kapun.


Program aktivnosti za večjo uporabo varnostnih pasov 


Najpomembnejše naloge policije pri izvajanju aktivnosti so:

  • nadzor nad uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih ter nad pravilno uporabo zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil,
  • opozarjanje voznikov na uporabo varnostnih pasov na mejnih prehodih ob vstopu v državo.


Varnostni pas - pripni svoje življenje!


Uporaba varnostnega pasu vam lahko v primeru prometne nesreče reši življenje in je najpomembnejša varnostna naprava v vozilu za preprečevanje hujših poškodb voznikov in potnikov.

Clipboard01

Glavna cilja akcije sta zmanjšanje števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah ter povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih. Drugi del akcije bo septembra.


Foto: Javna agencija RS za varnost v prometu