V slovenski policiji se zavedamo, da je vzgoja za varnost zelo pomembna, zato otrokom namenjamo kar nekaj preventivnih projektov. V okviru tedna otroka smo danes, 9. oktobra 2009, pripravili zaključno prireditev za učence in učenke, ki so lani kot petošolci vse leto sodelovali v projektu Policist Leon svetuje ter se odzvali na natečaj. Najboljše spise, pesmi in slike smo razstavili, prvih devet avtorjev in avtoric pa bo nagrajenih z doživljajskimi nagradami.

IMG_3673


Potem ko je bil projekt po vzoru nemške policije prvič izveden na Koroškem leta 2007, smo ga zaradi velikega uspeha med učenci ter podpore staršev in učiteljev lani razširili na celotno območju Slovenije. Vse leto so učenci 5. razredov osnovnih šol skupaj s policistom - vodjem varnostnega okoliša in svojimi mentorji, učitelji, starši obravnavali različne varnostne vsebine in izpolnjevali naloge v delovnem zvezku Policist Leon svetujeV njem so poučne, doživljajske zgodbice in nasveti za ravnanje ob vandalizmu, različnih oblikah nasilja, pri srečevanju s prepovedanimi drogami in uporabi pirotehnike, za varovanje premoženja, varnost v prometu, ob športnih aktivnostih. Za uspešno sodelovanje v projektu so otroci na koncu prejeli pohvale oziroma priznanja.

V okviru projekta pa smo razpisali tudi nagradni natečaj za najboljši spis, risbo ali pesem na teme Moja izkušnja s policistom, Kako varen sem na cesti, Ostal sem brez denarnice, mobitela, ure. Skupno smo na Generalno policijsko upravo prejeli 315 izvirnih prispevkov: spisov, pesmic, slik v različnih tehnikah, stripov, plakatov, celo nekaj lutk in glinastih figuric, ki jih je izdelalo približno 355 učenk in učencev iz 52 osnovnih šol. Zakaj le približno? Nekateri izdelki so bili kolektivno delo, zato njihovim avtorjem nismo mogli podeliti glavnih nagrad, tako bosta dva razreda II. OŠ Murska Sobota, ki sta posnela dva odlična filma, po pošti prejela nekaj skupinskih nagrad.

Prispevke je ocenila komisija šestih članov iz različnih služb v policiji, v Policijski akademiji pa smo razstavili 47 najboljših izdelkov, katerih avtorice in avtorji so se danes, 9. oktobra 2009, zbrali na zaključni prireditvi in prejeli nagrade za najboljša dela. Ocenjevali smo izvirne ideje, ustvarjalnost, domiselnost, kakovostno izdelavo izdelka, pri pisnih izdelkih tudi spretnost pri ubesedovanju in besedni zaklad.
_MG_3627

Najuspešnejši na natečaju z namestnico generalnega direktorja policije mag. Tatjano Bobnar (zadaj na sredini) in
inšpektoricama za področje preventive na Generalni policijski upravi


Najuspešnejših devet avtorjev je dobilo glavne nagrade: trije se bodo lahko peljali s policijskim helikopterjem, trije s policijskim čolnom, trije pa bodo lahko poskusili jahati službenega konja policije.
_MG_3603Eden od prejemnikov nagrad in Mojca Rode


Nagrade najboljšim sta podelila vrhunska športnika, zaposlena v policiji: judoist Sašo Jereb, ki je letos v Celju zmagal na svetovnem B pokalu, že več let pa dosega druga mesta na evropskih in svetovnih pokalih v kategoriji do 73 kg, in tekmovalka v ritmični gimnastiki Mojca Rode, ki tudi več let dosega lepe uspehe na različnih tekmovanjih, letos pa je v Ljubljani zmagala na državnem prvenstvu v mnogoboju. Otroci so lahko z njima tudi poklepetali.

Otroke je nagovorila tudi namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar. Poudarila je, da morata biti varnost in dobro naših otrok naša prva skrb. K aktivnostim državnih institucij, odgovornih za varovanje otroka in njegovih pravic, se z nasveti in opozorili za večjo varnost otrok v prometu, doma, v šoli zato pridružujemo tudi policisti.


_MG_3586"Z velikim ponosom danes javno razstavljamo vaše izdelke, pri katerih ste pokazali izredno ustvarjalnost in domišljijo, obenem pa tudi dokazali, da se zavedate, kako pomembna je varnost, in da lahko k njej veliko prispevate tudi sami. Seveda pa se lahko na policijo kadarkoli v prihodnje obrnete po pomoč in nasvet v težkih trenutkih, saj vam bomo vedno radi stali ob strani. Želim vam srečno in mirno otroštvo. Naj bo vaše odraščanje aktivno, ustvarjalno ter da bi zdravo in predvsem varno stopali po poti v življenje odgovornih odraslih," jim je za konec še dejala Bobnarjeva.

 

Nagrajenci, ki bodo 22. oktobra obiskali Postajo konjeniške policije Ljubljana, so:

  • TJAŠA BURICA iz OŠ Venclja Perka Domžale, ki je opisala zanimivo izkušnjo s policisti,
  • KARIN REMEC, ki je naslikala srečanje s policistom na smučišču, in
  • MAJA ZAMUDA iz OŠ Radenci, ki je naredila izvirno lepljenko medveda policista, vendar se prireditve žal ni mogla udeležiti, zato ji bomo vabilo in vrečko z darilci poslali po pošti.


Nagrajenci, ki bodo 23. oktobra obiskali Postajo pomorske policije v Kopru in se popeljali s policijskim čolnom, so:

  • TEJA GRIČAR iz OŠ Trebnje, ki je izdelala izvirnega medveda,
  • VALENTINA KOKOVNIK iz OŠ Rogatec, ki je naredila zanimivo lepljenko kolesa iz prometnih znakov, in
  • DENIS ČUK iz OŠ Križevci pri Ljutomeru, ki je naslikal zahtevno delo različnih služb na kraju prometne nesreče.

 

Nagrajenci, ki bodo - prav tako 23. oktobra - obiskali Letalsko policijsko enoto na Brniku in se popeljali s policijskim helikopterjem, pa so:

  • LUKA HOČEVAR iz OŠ Stična POŠ Ambrus, ki je pripravil strip z varnostnimi nasveti,
  • VERONIKA TERNIK iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki je napisala izvirno pesem o srečanju s policistom, in
  • BARBARA LIPNIK iz OŠ Slivnica pri Celju POŠ Loka pri Žusmu, ki je opisala delo medveda policista od njegovih prvih začetkov.

 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!


 MG 3645Tudi kandidati za policiste, ki se sedaj usposabljajo v Policijski akademiji, so si razstavo z zanimanjem ogledali.

 

Po slovesnosti in ogledu razstave so policisti otrokom predstavili službenega psa Arnija, ki jim je pokazal svoje znanje in spretnosti. Poleg tega so otroci lahko spoznali policista motorista ter si z velikim zanimanjem ogledali policijsko "marico" in policijsko opremo.

IMG 3685

IMG 3832

IMG 3834

IMG 3842

 

Za konec pa še otroški utrinek (avtorice Urške Blažič iz 5. a razreda na Osnovni šoli Cerkvenjak - Vitomarci):

Policist

Obleko modro ima,

Loparčka dva

In piščalko, na katero piskat zna.

Celo ulico pregleda

In prijatelja vpraša: "Ali kaj narobe zgleda?"

Slaven zgleda ta junak, saj popravi toliko nereda.

Tako ga občudujem jaz, da tudi sam postal bi policist junak.