Slovenski policisti so ponovno zaznali širjenje škodljive kode, ki uporabniku pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in obveznem plačilu globe oziroma kazni za ponovno odblokiranje računalnika. Pri tem so v obvestilu uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da obvestilo pošilja slovenska policija. Opozarjamo, da gre za računalniški virus, ter svetujemo, da takim obvestilom ne nasedate in ne plačujete nikakršnih zneskov!

V slovenski policiji takšnih obvestil ne pošiljamo, temveč gre za v svetu že znan in precej razširjen računalniški virus.

Uporabnikom svetujemo:

  • naj takim obvestilom ne nasedajo in ne plačujejo nikakršnih zneskov,
  • naj uporabljajo licenčno programsko opremo in protivirusne programe,
  • naj redno posodabljajo nameščeno programsko opremo,
  • naj menjavajo in dobro varujejo svoja uporabniška imena in gesla za dostop do različnih internetnih storitev (kot so e-pošta, družbena omrežja, e-bančništvo ipd.),
  • naj bodo pozorni pri obvestilih v slovenskem jeziku, saj gre pogosto za napačne prevode z uporabo aplikacij za samodejno prevajanje.

Več nasvetov na spletni strani policije Varni na internetu


Uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, predvsem tistih z neprimerno vsebino (npr. ogledovanjem fotografij in videoposnetkov na različnih pornografskih spletnih straneh). Z virusom okužen računalnik nato uporabniku prikaže sporočilo o blokiranju računalnika, tako da je dejansko onemogočeno nadaljnje delo z računalnikom.

Preberite tudi opozorilo SI-CERT-a, nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, o virusu Ukash, njegovih verzijah in o tem, kako odstraniti virus in ponovno omogočiti dostop do računalnika: Izsiljevalski virus, ki zaklene računalnik

Iz same vsebine, ki kroži v slovenskem jeziku, je razvidno, da gre za zelo pomanjkljiv in površen prevod, najverjetneje opravljen s samodejnim prevajalnikom. Prav tako so zavajajoče in napačne navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale iz slovenskega kazenskega zakonika, saj tovrstne dikcije v navedenih členih tega zakona ne obstajajo.


Navajamo primera lažnih obvestil, predstavljenih kot opozorili policije. Opozarjamo, da gre za računalniški virus!

lazno obvestilo

obvestilo