Pred božično-novoletnimi prazniki vse udeležence v cestnem prometu ponovno opozarjamo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola. Preventivna opozorila kot tudi aktivnosti policije in drugih institucij v prazničnem decembru smo predstavili na novinarski konferenci 18. decembra 2009. December je namreč zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu.

IMG 1910

Sodelovali so vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun in vodja Sektorja splošne policije Janez Ogulin, oba iz Generalne policijske uprave, predstavnica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste Mateja Markl ter pobudnik ustanovitve in predsednik programskega sveta fundacije Z glavo na zabavo Saš Kravos

Policija svetuje:

  • Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.
  • Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.


December je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu. Vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je povedal, da policisti v okviru drugega dela medresorske akcije Alkohol ubija - največkrat nedolžne  (prvi del se je zaključil po novembrskem martinovanju) zato po vsej državi poostreno nadziramo psihofizično stanje voznikov. Ob prihodnjih koncih tedna bomo nadzor še intenzivirali, s čimer želimo voznikom sporočiti, da je alkohol v cestnem prometu nezaželen in popolnoma nesprejemljiv.

IMG 1847

Zvočni posnetek izjave Ivana Kapuna (mp3)  


Vse do konca decembra bomo tako izvajali poostrene nadzore, zlasti v bližini gostinskih lokalov, diskotek in nočnih klubov ter drugih mest, kjer se pričakuje tovrstna problematika, in iz prometa izločali voznike, ki bodo kljub zakonskim določbam in opozorilom vozili pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil.  V preventivnih in represivnih aktivnostih poleg policije sodelujejo tudi druge institucije in ministrstva. Na ta način želimo zmanjšati delež alkoholiziranih udeležencev v prometnih nesrečah in število prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, končni cilj pa je seveda večja stopnja varnosti za vse druge udeležence v cestnem prometu.

V času martinovanja, ko smo policisti deset dni poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, je bilo pridržanih 361 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, in odvzetih 668 vozniških dovoljenj. Od začetka decembra pa do danes, torej od začetka drugega dela akcije Alkohol ubija, pa smo - po sicer še nepopolnih podatkih - pridržali 210 oseb in 384 voznikom odvzeli vozniška dovoljenja. Po Kapunovih besedah se je prometna varnost v zadnjih dveh mesecih izboljšala, znižal se je odstotek vinjenih voznikov, povzročiteljev prometnih nesreč, nekoliko se je znižala tudi alkoholiziranosti udeležencev v prometnih nesrečah. Kot kažejo podatki policije, je v obdobju od začetka letošnjega novembra do 18. decembra na slovenskih cestah umrlo 12 oseb, lani v enakem obdobju 21. Od začetka leta do danes pa je v prometnih nesrečah umrlo 166 ljudi, lani v enakem obdobju 206. Manj je bilo tudi prometnih nesreč s smrtjo udeležencev, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki.

IMG 1877

Zvočni posnetek izjave Janeza Ogulina (mp3) 


Vodja Sektorja splošne policije v na Generalni policijski upravi Janez Ogulin je dodal, da policija izvaja tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola oz. nadzor nad točenjem alkohola mladoletnim osebam in vinjenim posameznikom, predvsem v različnih lokalih. Vse organizatorje javnih prireditev in lastnike gostinskih lokalov je pozval, naj bodo pazljivi pri točenju alkoholnih pijač in naj spoštujejo Zakon o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu. "Ravnajte odgovorno. Ne točite alkoholnih pijač mladoletnim in tistim, ki so že pod vplivom alkohola, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!" je pozval Ogulin. Kot kažejo statistični podatki, se v decembru zgodi okrog 3.000 kršitev javnega reda in miru, najpogosteje na javnih krajih, v zasebnih prostorih in gostinskih obratih. Na področju kršitev Zakona o omejevanju uporabe alkohola je policija letos ugotovila 765 kršitev. Kot je ocenil Ogulin, je to sicer manj kot lani, vendar kaže na kontinuiteto našega dela. 42 odstotkov oseb, ki so v obravnavi zaradi teh kršitev, je pod vplivom alkohola.

IMG 1892

Zvočni posnetek izjave Mateje Markl  (mp3) 


Predstavnica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste Mateja Markl je izpostavila pomen preventivnih aktivnosti in predstavila medijsko kampanjo Alkohol ubija, največkrat nedolžne, ki jo že ves december izvajajo na Ministrstvu za promet, skupaj z Ministrstvom za promet in drugimi institucijami. V Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, je dejala, so te dni najbolj aktivni z organizacijo prometnih delavnic za srednješolce o vožnji, alkoholu in drogah. Pri tem je omenila tudi podporo nevladnim organizacijam, kot je fundacija Z glavo na zabavo, ki se trudi za večjo osveščenost glede problema alkohola. "Vsem ljudem priporočamo, da se pri alkoholu držijo ničelne tolerance, to pomeni, da ko vozijo, ne pijejo alkohola, če pa že pijejo, ne sedejo za volan; raje naj si izberejo drug prevoz," je opozorila Marklova.

IMG 1909

Zvočni posnetek izjave Saša Kravosa (mp3) 


Na škodljiv in nevaren vpliv, ki ga ima alkohol na vožnjo in upravljanje vozila, je opozoril tudi Saš Kravos, pobudnik ustanovitve in predsednik programskega sveta fundacije Z glavo na zabavo. "Alkohol in volan ne gresta skupaj!" je poudaril, saj vas lahko v prometu že stotinka sekunde nepozornosti ali neprevidnosti stane življenja. Zato vozite le trezni. Žal slovenski narod preveč pije, meni Kravos, zato se moramo o tem končno začeti pogovarjati. Glavno sporočilo fundacije mladim, ki so njihova glavna ciljna publika, je, da se je mogoče odlično zabavati tudi brez alkohola in prepovedanih drog. Po oceni programskega sveta fundacije je namreč najbolj ranljiva populacija med osnovnošolci zadnje triade, zato so prireditve Z glavo na zabavo v veliki meri namenjene prav njim, je še dejal Saš Kravos in dodal, da je nujna vzpostavitev ničelne tolerance do alkohola, če želimo, da se bo zmanjšalo število 200.000 v Sloveniji registriranih alkoholikov.

***

Kako okrnjene so vozne sposobnosti osebe, kadar vozi pod vplivom alkohola? Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V organizmu ostane tudi do 12 ur ali več po zaužitju, naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.

 MG 0769

 Izvedbeni načrt preventivne akcije Alkohol ubija, največkrat nedolžne v letu 2009  (pripravilo Ministrstvo za zdravje)