Ali veste, kaj vse vpliva na pot ustavljanja vozila in kako dolga je ta pri različnih hitrostih vožnje? Oglejte si razpredelnico in odgovorite na nagradno vprašanje. S pravilnim odgovorom si lahko prislužite trening varne vožnje v Policijski akademiji in poskrbite za varnejšo udeležbo v cestnem prometu. Vabljeni k sodelovanju!

Megla, dež, sončna bleščavost, spremenljivo vreme, nizke temperature, spolzka cesta, različna vozna površina na posameznih odsekih cest in še vrsta drugih pojavov vplivajo na jesensko in zimsko vožnjo. Zato ta letni čas za voznike prinaša nekatere dodatne nevarnosti, ki se jim s previdno vožnjo in prilagojeno hitrostjo lahko izognete. Če na primer malenkostno zmanjšate hitrost, se vaša pot ustavljanja skrajša. Ali veste, za koliko? V praksi je že razlika v nekaj decimetrih poti ustavljanja velika in vpliva na resnost posledic, če pride do prometne nesreče.

Na dolžino poti ustavljanja vpliva več dejavnikov: reakcijski čas voznika, hitrost vožnje, kakovost pnevmatik, stanje vozišča itd. Eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na dolžino poti ustavljanja, je zagotovo hitrost. S hitrostjo se pot ustavljanja močno poveča, še posebej na mokrem ali spolzkem vozišču.


Zato policisti opozarjamo, da je treba za varno ustavljanje z vozilom, poleg cestnoprometnih predpisov in tehnične brezhibnosti vozila, upoštevati tudi ta nasvet: prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in upoštevajte varnostno razdaljo!

 *****

Odgovorite na spodnje nagradno vprašanje in si prislužite trening varne vožnje v Policijski akademiji!


Kako dolga je pot ustavljanja osebnega avtomobila na mokri cesti pri hitrosti 50 km/h?


Pravilne odgovore na nagradno vprašanje pošljite do srede, 3. decembra 2014, na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 *****

Vam odgovor na nagradno vprašanje dela preglavice?

Pomagajte si s spodnjo sliko.

stop 1Če zmanjšaš hitrost, se lahko hitreje ustaviš  


Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali pet srečnežev, ki se bodo 10. decembra 2014 udeležili treninga varne vožnje v Policijski akademiji v Ljubljani pod vodstvom izkušenih policijskih inštruktorjev.


Izžrebance bomo o nagradi obvestili po e-pošti, treninga varne vožnje pa se udeležijo s svojimi avtomobili.

Trening varne vožnje bo sestavljen iz dveh delov. Najprej se bodo nagrajenci v krajšem teoretičnem delu seznanili s pravili varne vožnje, po predavanju pa se bodo podali na poligon, kjer bodo teorijo s policijskimi inštruktorji varne vožnje preizkusili še v praksi.

Do takrat pa ... prilagodite hitrost, vozite na ustrezni varnostni razdalji, zlasti v dežju in megli, pravilno uporabljajte luči in meglenke, poskrbite da bodo stekla vozila očiščena, redno preverjajte tlak v pnevmatikah in pazite na divjad ob cesti.