Naslednji teden bo znova potekala preventivna akcija 0,0 šofer, ki bo trajala od 1. do 7. junija 2015. V tokratnem, evropsko usklajenem nadzoru bomo policisti poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.

Policisti bomo tako po vsej Sloveniji preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

01 vozi trezen

 Če uživate alkohol, ne sedajte za volan! Naj vozi kdo, ki ni pil, ali pa raje uporabite sredstva javnega prevoza.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne!


Namen akcije je preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. Lani sta bila število in delež smrtnih nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, najnižja doslej, pristojni organi pa si prizadevamo, da bi število prometnih nesreč z najhujšimi posledicami še zmanjšali. Časovno je akcija usklajena z vseevropsko akcijo za zmanjšanje prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi z imenom Alcohol and drugs, ki jo sočasno izvajajo evropske policije.

droge

 Tako kot alkohol tudi droge in ostale psihoaktivne snovi ne sodijo za volan!


Tokratna akcija je že druga letos. Prvi del akcije je potekal od 15. maja do 24. maja, ponovila pa se bo še v novembru in decembru (od  6. do 15. novembra in od 1. do 20. decembra). V akciji sodelujejo policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.