Motoristična sezona je že v polnem teku, v času dopustov in ob lepem vremenu pa je na cestah pričakovati tudi več motoristov. Da bi čim bolje poskrbeli za njihovo varnost in varnost drugih prometnih udeležencev, bo med 17. in 19. julijem 2015 potekal poostren nadzor nad motoristi.

Poleg tega bomo ta vikend zaradi zagotavljanja varnosti, pretočnosti prometa in odkrivanja kršitev nadzorovali ves cestni promet tudi iz helikopterja. 

helikopter promet

Motoristi, vozite previdno

Med 17. in 19. julijem 2015 bomo policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike motornih koles in mopedov. V nadzorih bomo ugotavljali predvsem kršitve, povezane z:

  • neprilagojeno hitrostjo,
  • neustreznim psihofizičnim stanjem voznikov,
  • neuporabo zaščitne čelade in
  • tehnično brezhibnostjo vozil.

Vse to so namreč dejavniki, ki lahko bistveno povečajo nevarnost nastanka prometnih nesreč. Posledice v takšnih prometnih nesrečah pa se lahko končajo s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtjo udeležencev.

Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo izjemno previdni, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim! Tudi drugim udeležencem v cestnem prometu, predvsem voznikom osebnih in tovornih avtomobilov, svetujemo previdnost. Spoštujte cestnoprometna pravila in bodite pozorni na večje število motoristov na cestah, ki jih zaradi neopaznosti lahko hitro spregledate.

V prvem polletju letošnjega leta je na slovenskih cestah žal življenje izgubilo že 8 voznikov enoslednih motornih vozil, 91 se jih je hudo telesno poškodovalo, 251 pa lahko telesno poškodovalo. Najpogostejša vzroka za prometne nesreče z najhujšimi posledicami še vedno ostajata neprilagojena hitrost in nepravilna stran oz. smer vožnje.

Tokratni poostreni nadzor je že drugi del nacionalne akcije za večjo varnost teh voznikov. Predvidoma bo poostren nadzori nad vozniki enoslednih motornih vozil še med 14. in 16. avgustom 2015.

Nasveti za večjo varnost motoristov


Cestni promet bomo ta vikend spremljali tudi iz helikopterja

Policija pri nadzoru cestnega prometa večkrat uporablja tudi policijski helikopter. Tako bo tudi ta vikend. Za zagotavljanje varnosti, pretočnosti prometa in odkrivanje kršitev cestnoprometnih predpisov vseh udeležencev v prometu (ne le motoristov) bo helikopterski nadzor potekal v soboto dopoldne in nedeljo popoldne na naslednjih relacijah:

  • Ljubljana - Postojna - Koper - Sečovlje - Dragonja - Šmarje - Koper
  • Postojna - Ilirska Bistrica - Ljubljana, Ljubljana - Celje - Maribor
  • Šentilj - Ptuj - Gruškovje
  • Maribor - Murska Sobota - Dolga vas
  • Ljubljana - Novo mesto - Obrežje
  • Ljubljana - Kranj - predor Karavanke

Nasveti za varno udeležbo v cestnem prometu


Želimo vam prijetno in varno vožnjo!