Šest mesecev po vzpostavitvi spletne strani Najbolj iskane osebe v Evropi (angl. Europe’s Most Wanted Fugitives) oz. platforme, ki jo gosti Europol, je bilo za rešetke uspešno poslanih 14 ubežnikov, ki jih iščejo države članice Evropske unije. Pri najmanj osmih primerih teh prijetij so sledi, ki so bile pridobljene preko spletne platforme, odigrale neposredno vlogo pri lociranju ubežnikov. Prošnja za pomoč, naslovljena na širšo javnost, se je tako izkazala za pomembno dodano vrednost pri prijetju storilcev kaznivih dejanj, ki so na begu.

Pred šestimi meseci je mreža ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), ki jo podpira Europol, ustvarila novo namensko spletno stran (www.eumostwanted.eu), preko katere lahko javnost pomaga policiji pri izsleditvi najbolj iskanih oseb v Evropi. ENFAST je mreža policistov iz 28 držav članic EU, ki so specializirani za takojšnje ukrepanje in prijetje iskanih oseb.

Medijska pozornost, posvečena temu projektu, se je izkazala za zelo pomembno. Zahvaljujoč večji medijski pozornosti in informacijam, ki jih je posredovala javnost, so organi odkrivanja, preiskovanja in preprečevanja kaznivih dejanj v Evropi lahko izsledili osem (8) ubežnikov s seznama, ki je objavljen na spletni strani. Šest (6) od teh ubežnikov je bilo odkritih v drugi evropski državi kot pa v tisti, kjer so bili sprva iskani. Skupaj je bilo prijetih 14 storilcev kaznivih dejanj. Od prvotnih ubežnikov s seznama, objavljenega januarja, jih na seznamu ostaja 28.

eu mostwanted fugitivesSpletna stran Najbolj iskane osebe v Evropi vsebuje informacije o zelo odmevnih primerih storilcev, ki so iskani na mednarodni ravni in ki so že bili obsojeni ali pa so osumljeni storitve težjih oblik kaznivih dejanj ali terorizma v Evropi. Nekateri od njih so bili obsojeni na dolge ali celo dosmrtne zaporne kazni. Zadnje ubežnike so na seznam dodale Slovaška, ki išče vodjo nasilne kriminalne združbe, Belgija, ki išče ubežnika, obsojenega na 25 let zapora zaradi več posilstev, Danska, ki išče dva morilca, Latvija, ki išče roparja, in Bolgarija, ki prav tako išče dva morilca.

V tem primeru gre za prvo pobudo na vseevropski ravni, da bi skupaj predstavili seznam najbolj iskanih oseb na eni platformi. Državljani EU in zunaj nje lahko preko te spletne strani posredujejo uporabne informacije, tudi anonimno. Europol je podprl ENFAST pri tem projektu tako, da je razvil varno platformo za spletni seznam najbolj iskanih oseb v Evropi.


Povezane vsebine:

Evropski varnostni organi vzpostavili spletno stran najbolj iskanih oseb v Evropi (sporočilo za javnost, 29. januar 2016)