V Centru varne vožnje Vransko je bila danes, 1. marca 2011, prva mednarodna konferenca o vlogi in pomenu širitve znanja za večjo varnost v cestnem prometu - ProRoad Safety 2011.

P3010005

Prve mednarodne konference, ki sta jo organizirala Projektna skupina Še vedno vozim - vendar ne hodim in Društvo paraplegikov JZ Štajerske, sta se udeležila tudi svetovalec ministrice za notranje zadeve Branko Celar in vodja Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

Rdeča nit prve mednarodne konference ProRoad Safety so bili štirje ključni dejavniki, na katere lahko udeleženci v prometu vplivamo na večjo varnost: voznik, infrastruktura, vozilo in okolje.


Nasveti za varno udeležbo v cestnem prometu


Slovenske ceste so še v letu 2008 terjale 214 žrtev, medtem ko je lani za posledicami prometnih nesreč umrlo 138 oseb. "Zmanjševanje števila mrtvih je gotovo tudi posledica odzivnosti državnih organov in njihovega usklajenega delovanja, številnih preventivnih akcij, dobrega dela nevladnih organizacij in gradnje zadnjih odsekov avtocestnega križa. A s tem se ne smemo zadovoljiti", je poudaril Branko Celar in dodal, da moramo nadaljevati z ukrepi za zmanjševanje najhujših nesreč, z nadzorom prometa in s pripravljanjem preventivnih akcij. Na notranjem ministrstvu in policiji bomo zato v prihodnjih dveh letih namenili posebno pozornost posodobitvi nadzora in urejanja prometa na avtocestah ter hitrih cestah ter projektu sekcijskega in stacionarnega merjenja hitrosti na državnem cestnem omrežju.

Da so skupna prizadevanja s civilno družbo najbolj učinkovit način za večjo varnost v cestnem prometu, je izpostavil tudi mag. Ivan Kapun. "Podpiramo vsako aktivnost, ki lahko pripomore k boljši prometni varnosti. V Sloveniji se že dolgo zavedamo, da nadzor predstavlja samo en segment v mozaiku prometne varnosti. Samo novi, moderni in usklajeni pristopi, kjer se združujejo različni subjekti, lahko pripeljejo do napredka, ki lahko spremeni odnos udeležencev do cestnega prometa. Želimo, da se udeleženci zavedajo, da lahko sami, z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov in strpnostjo do soudeležencev storijo največ za svojo varnost in s tem tudi za varnost drugih v prometu."

"Tudi policija ima še kar nekaj možnosti, da izboljša svoje delo. Predvsem menim, da moramo ukrepati zoper najhujše in stalne kršitelje. Želimo si, da bi tako tudi ljudje sprejeli nadzore kot nekaj pozitivnega, nujno potrebnega za izboljšanje njihove varnosti in ne kot 'napad' na posameznika. Ravno zato je zelo pomembna sprememba zavedanja o pomenu prometne varnosti." je še dodal Kapun.


Zvočni posnetek nagovora mag. Ivana Kapuna  (mp3)