V torek, 24. julija 2012, je na murskosoboški enoti vodnikov službenih psov potekal sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki Policije, direktorica območnega urada Veterinarske uprave Republike Slovenije Xena Cukrov Novak, predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja Petra Gjurec in direktor mednarodne organizacije DogsTrust David Newall.

slika ms

Z leve: vodnik službenega psa iz EVSP PU Murska Sobota Peter Rančigaj, Petra Gjurec, David Newall, Xena Cukrov Novak, koordinatorka za področje službenih živali v Generalni policijski upravi Sanja Potušek, vodnik službenega psa iz EVSP PU Murska Sobota Simon Pertoci in članica Društva za zaščito živali Pomurja Urška Markelj


Tema sestanka sta bila medsebojno sodelovanje ter projekt registracije in cepljenja psov v romskih naseljih, saj je problematika potepuških oz. nelastniških psov tam največja. Društvo že več let skupaj z veterinarsko upravo in policijo ter lokalnimi skupnostmi osvešča lastnike psov o odgovornem lastništvu, pomaga pri cepljenjih in registraciji psov, sedaj pa si želi za svoje projekte pridobiti tudi finančno pomoč angleške organizacije DogsTrust pri izvedbi sterilizacij in kastracij teh živali.

Na sestanku smo skupaj predstavili sistem dela na področju zaščite živali v Sloveniji, prikazali primer dobre prakse uspešnega sodelovanja med murskosoboško enoto vodnikov službenih psov, društvom ter območnim uradom veterinarske uprave. Na podlagi vsakodnevnega sodelovanja in izmenjave izkušenj smo našli veliko rešitev za zaščito živali, društvo pa je predvsem s pomočjo izobraževanja okrepilo zavedanje med ljudmi, da je biti lastnik psa tudi odgovornost in obveza.


Delo s službenimi psi