Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
Športna dejavnost 11. oktober 2021
 

Za delo sodobne policije je pomoč policijskih službenih psov nepogrešljiva. Ti so postali zvesti in nepogrešljivi pomočniki policistov pri zagotavljanju varnosti in opravljanju najzahtevnejših policijskih nalog. Tesen odnos med vodnikom in policijskim psom je temelj za dobro operativno delo na terenu.

 MG 8880 fotoAlenkaDrenik

Psi policistom pomagajo na številnih področjih opravljanja splošnih in specialističnih nalog.

Med splošne naloge spadajo varovanje javnega reda in miru na dogodkih, na katerih so prisotne večje množice ljudi, na primer na nogometnih tekmah in različnih zbiranjih; nadzorovanje državne meje, pri katerem psi uspešno preprečujejo nezakonite migracije; iskanje pogrešanih in iskanih oseb, kot so storilci kaznivih dejanj; varovanje nevarnih postopkov, v katerih psi zvesto pazijo na svoje vodnike, itd.

Pasji smrčki natančnejši od vsakega detektorja

Specialistične naloge so tiste, pri katerih psi z izurjenim smrčkom iščejo različne snovi ali predmete. Sprva so policijski psi iskali le prepovedane droge in eksplozivna sredstva, v zadnjih desetih letih pa je policijska kinologija na tem področju doživela izjemen razvoj. Z lastnimi kadri in znanjem je policija začela šolati pse tudi za iskanje tobaka, orožja, tulcev, smodniških plinov, trupel in bioloških sledi, kot sta kri in semenska tekočina, ter za odkrivanje izvora požara. Takšna širitev uporabnosti psa pomeni velik napredek za policijsko operativno delo, predvsem za uspeh kriminalističnih preiskav in forenzike.

ILA7927 fotoRokMlinar

Zaradi prirojenih lastnosti, kot so neprimerljivo razvitejši voh od človeškega, izjemna sposobnost ločevanja vonjev, boljši nočni vid in razvitejši sluh, so psi pogosto učinkovitejši od tehničnih sredstev. S svojo prisotnostjo nemalokrat tudi preventivno vplivajo na morebitne kršitelje in jih odvrnejo od uresničitve slabih namenov.

Ena od nalog vodnikov službenih psov in službenih psov je tudi preventivno in promocijsko delovanje. Zaradi svoje atraktivnosti zbujajo psi veliko pozornosti predvsem pri otrocih, ti pa se nad njimi tudi najbolj navdušujejo - tako lahko policisti prek službenih psov približajo svoje delo tudi najmlajšim.

Vodnik službenega psa - simbolVečina službenih psov slovenske policije skupaj z vodniki deluje na terenu v okviru policijskih postaj ali enot vodnikov službenih psov na osmih policijskih upravah, med drugim tudi v Specialni enoti in Specializirani enoti za nadzor državne meje.

Povezane vsebine

Oddelek za šolanje službenih psov

Policijska postaja vodnikov službenih psov

Zgodovina prijateljstva in sodelovanja med človekom in psom v policiji

Brošura 70 let šolanja službenih psov policije 

Video ob 70-letnici šolanja službenih psov policije