V Osnovi šoli Spodnja Idrija je bila 15. aprila 2011 v okviru projekta Policija za otroke lutkovna predstava 113, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče Zajec. Igrica, ki je bila namenjena otrokom iz vrtca in učencem nižjih razredov, je navdušila tako najmlajše kot tudi starejše obiskovalce.

foto2

Varno v prometu


Policisti Policijske postaje Idrija in otroci OŠ Spodnja Idrija so ob tej priložnosti izpeljali še preventivno akcijo Pasavček, bolj znano pod sloganom Red je vedno pas pripet. Skupaj so ponovili pravila varne vožnje otrok v cestnem prometu in se veselo "pripenjali". S tovrstnimi preventivnimi aktivnostmi organizatorji najmlajše navajajo na redno in pravilno pripenjanje v avtomobilu, saj lahko le tako poskrbimo za večjo prometno varnost.

foto1

Kot je pojasnil pomočnik komandirja Policijske postaje Idrija Mitja Bratina, je preventivni projekt Pasavček namenjen predvsem otrokom med 4. in 12. letom starosti. Projekt skozi zabavne in poučne vsebine opozarja starše, naj poskrbijo za varnost svojih otrok tako, da so otroci med vožnjo nameščeni v ustrezne, starosti primerne sedeže oz. zadrževalne sisteme ter da so pravilno in vedno pripeti, saj jih lahko le tako ustrezno zavarujejo in preprečijo najhujše posledice v primeru prometne nesreče.

foto3

Pri preventivnem dogodku sta sodelovala tudi policist Postaje prometne policije Nova Gorica, ki je otrokom in učencem predstavil delo policista na motorju, ter policist Policijske postaje Nova Gorica, ki je učencem predstavil delo policista kolesarja v urbanih naseljih. Pri tem jih je še posebej opozoril na uporabo kolesarske čelade in upoštevanje cestnoprometnih predpisov.  

foto4

Otroci in učenci iz Spodnje Idrije so ob tej priložnosti izdelali tudi različne izdelke. Tako so bili denimo najmlajši v vrtcu "oblečeni" v iz kartona izdelane makete avtomobilov, s pomočjo kateri so prikazali pravilno uporabo varnostnega pasu. Starejši učenci pa so se odločili predvsem za likovne izdelke in sporočila, ki so jih kasneje delili voznikom. Poleg tega so jih pospremili tudi z narejenimi plakati na temo varne vožnje v cestnem prometu.