Številnim v tem času prija ohladitev ob vodi, na urejenih in neurejenih kopališčih ob morju, rekah in jezerih. A naj vas želja po ohladitvi ne zapelje toliko, da bi pozabili na lastno varnost. Zato bodite previdni in poskrbite, da bo ohladitev v vodi prijetna, predvsem pa varna. Neurejena kopališča predstavljajo večje tveganje za kopalce.

Za varnejše preživljanje prostega časa v in ob vodi vam v policiji predvsem svetujemo, da ne skačete v vodo, ko ste vroči in potni, saj se mora telo postopno privaditi na temperaturo vode. Ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, ob bazenih, še najmanj pa v vodi. Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, pred plavanjem pa se izogibajte tudi uživanju alkohola.

AdobeStock ByGalynaAndrushko skok

Nikoli ne skačite v vodo, če niste prepričani o njeni globini!

Kopanje je dovoljeno le na vodnih površinah, namenjenih kopanju!

Če se odločite za ohladitev na "črnih" ali divjih kopališčih, v gramoznicah, jezerih, rekah, bodite izjemno previdni in se zavedajte, da se tam kopate na lastno odgovornost. Gramozne jame in druga nezavarovana kopališča so lahko za plavalce tudi usodne, kar dokazujejo vsakoletne nesreče oz. utopitve. Pomembno je upoštevati postavljene znake, kot so "kopanje prepovedano", "nezaposlenim dostop prepovedan" ali "kopanje na lastno odgovornost". Zavedati se moramo, da so divja kopališča brez upravljavcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, dvomljiva pa je lahko tudi kakovost vode.

Policisti svetujemo

  • Nikoli ne plavajte v vodnih zbiralnikih, ob črpališčih in drugih nevarnih krajih.
  • Izogibajte se močnim tokovom ali vodnim vrtincem.
  • Pred plavanjem ne popivajte in s prijatelji ne stavite, da ste sposobni na primer preplavati bližnjo gramoznico ali reko.
  • Pazite na spolzke bregove, še zlasti ob hoji po strmih bregovih rek, kjer se zdrs lahko tragično konča; starši naj še posebej pazijo na svoje otroke.
  • Izredno nevarne so tudi zapuščene gramoznice, napolnjene z vodo, ki predstavljajo nevarnost za utopitve in jih nihče ne nadzira.
  • Ponekod na neurejenih kopališčih seže voda tudi do 15 metrov globoko, zato bodite pri oddaljevanju od brega previdni.
  • V vodah neurejenih kopališč se ne potapljamo in ne skačemo v vodo, ki je motna.
  • Vode, v kateri se kopamo, ne smemo piti ali uporabljati za pripravo hrane (tudi za umivanje in hlajenje sadja ne), v primeru kožnih vnetij ali poškodb na koži se za kopanje ne odločimo.
  • Še posebej skrbno pazimo na varnost otrok, ne puščajmo jih brez nadzora. Otroci, zlasti mlajši, popijejo med kopanjem precej vode, zato jih je treba opozarjati, naj se požiranju vode med plavanjem izogibajo.

AdobeStock BySergeyNovikov bazen

Previdnost ni odveč niti na domačem bazenu

Včasih se lahko zgodi nesreča tudi na domačem bazenu, ki jih ima vse več ljudi. Bazeni so prijetna osvežitev, a so lahko tudi nevarni, predvsem za otroke, ki še ne znajo plavati, saj lahko med igro mimogrede padejo v vodo.

Kako reševati iz vode?

Če opazite, da se nekdo utaplja, ne skačite brezglavo za njim v vodo. Če niste dober plavalec, bo vaš pogum lahko zaman, reševalci pa bodo morali namesto ene osebe lahko reševati celo dve.

IMG 2364

Utapljajočemu je bolje vreči vrv ali vejo kot skočiti v vodo, da bi ga rešili. Junaštvo je lahko pogubno tako za utapljajočega kot za reševalca. Reševanje je izjemno velik telesni napor. Utapljajočemu se je treba približati s hrbtne strani in ga zagrabiti na primer za lase. Če se utapljajoči oklene reševalca, za slednjega ni drugega izhoda, kot da se potopi in se tako reši smrtonosnega prijema.

Utapljajočemu lahko življenje reši že vaš klic na center za obveščanje na številko 112 ali na policijo na številko 113.

Nasveti za varno potapljanje

Obiski jamarjev in potapljačev v slovenskih rekah in jamah so v zadnjih letih čedalje pogostejši. Gre za lep, a tudi zahteven in nevaren šport, zato pred potopom poskrbite za svojo psihofizično pripravljenost, pred potopom ne uživajte alkoholnih pijač, potop načrtujte in upoštevajte vremenske razmere in vidljivost v vodi, vedno se potapljajte v paru, območje potopa zavarujte s površinsko bojo. O kraju in času potopa venomer obvestite tudi domače ali prijatelje. Potapljanje ni dovoljeno na območjih, ki so varovana s predpisi o varstvu narave ali drugimi predpisi, ki na določenem območju prepovedujejo potapljanje.

Poskrbite tudi za varnost svojega premoženja

Vse kopalce in druge obiskovalce kopališč opozarjamo tudi na varovanje svojih stvari, saj tatovi pogosto izkoristijo našo dopustniško nepazljivost. Na plaži ne puščajte vrednejših predmetov brez nadzora, zaklepajte svoja vozila, pred odhodom na dopust pa poskrbite tudi za ustrezno varnost svojih domov. Sicer bo policija tudi letos na kopališčih in na Obali dodatno prisotna tako z uniformiranimi policisti kot policisti v civilnih oblačilih.

Povezane vsebine

Nasveti za večjo varnost v in ob vodi
Nasveti za kopalce - opozorilni znaki
Nasveti za varno potapljanje
Prva pomoč pri utopitvah
Varnost na dopustu, v gorah, ob vodi, na snegu