Sorodne objave

 

Na kopališčih se ravnajte po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču, ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode in druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.

 

risba nasveta za kopalce - ne skači v voodo Ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode.

 

Ne puščajte otrok brez varstva pri obali:
otroci ne poznajo nevarnosti.
risba opozorila za kopalce - Ne puščajte otroka samega pri obali

 

risba opozorila za kopalce - Ne uporabljajte vodnih blazin Ne uporabljajte vodnih blazin in drugih pripomočkov za plavanje v globoki vodi, ker ne nudijo nobene varnosti.

 

Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, izogibajte se alkoholni pijači. risba opozorila za kopalce - Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem

 

risba opozorila za kopalce - Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih: neznane situacije so zelo nevarne.

 

Upoštevajte vremenske razmere. Ne plavajte sami na daljših razdaljah: tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost. risba opozorila za kopalce - Ne plavajte sami na daljših razdaljah

 *Slikovna obvestila kopalcem ob morju (avtor: pomorska policija)

  • Na kopališčih se ravnajte po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču, ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode in druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.
  • Uporabljajte kopališke naprave glede na svoje znanje plavanja brez nevarnosti za svoje zdravje in življenje.
  • Brzice skrivajo presenečenja in pasti. Ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave. Pred spustom zberite čim več podatkov o reki in poskrbite za ustrezne ukrepe za varnost in reševanje.
  • Na kopališčih storilci kaznivih dejanj ne počivajo. Kopalce velja opozoriti na previdnost pred priložnostnimi tatovi, spolnimi nasilneži in drugimi, ki se lahko pojavijo na kopališčih.
  • Pred plavanjem ne popivajte in s prijatelji ne stavite, da ste sposobni na primer preplavati bližnjo gramoznico.

Nasveti za naključne reševalce iz vode

Za konec še nasvet, kako reševati iz vode. Utapljajočemu se je bolje vreči vrv ali vejo, kot skočiti v vodo. Junaštvo je lahko pogubno tako za utapljajočega se kot za reševalca.

Reševanje je velikanski telesni napor. Utapljajočemu se je potrebno približati s hrbtne strani in ga zagrabiti na primer za lase. Če se utapljajoči oklene reševalca, za slednjega ni drugega izhoda, kot da se potopi in se tako reši smrtonosnega prijema.

Povezane vsebine

Nasveti za večjo varnost v in ob vodi
Varnost na dopustu, v gorah, ob vodi, na snegu