V zadnjih dneh v javnosti odmevajo nasilna kazniva dejanja, ki so se zgodila na območju policijskih uprav Novo mesto, Koper in Maribor. V zvezi s tem smo danes, 14. februarja 2017, v prostorih novomeške policijske uprave predstavili nekatere okoliščine teh dejanj in aktivnosti policije ter podali informacijo o varnostnih razmerah.

prijetje storilcaVčeraj sta v okolici Krškega osumljenca, stara 20 in 29 let, skoraj do smrti pretepla 26-letnega moškega, posnetek svojega brutalnega početja pa objavila na družabnem spletnem omrežju. Potem ko so bili policisti obveščeni o posnetku, so takoj začeli ugotavljati okoliščine; žrtev so našli še živo, oba storilca pa pridržali. V noči na 13. februar, okoli 3. ure zjutraj, je v Izoli moški umoril 53-letno žensko, svojo sostanovalko. Ko je želel odvleči truplo, sta ga opazila mimoidoča in prijavila policistom. Ti so domnevnega storilca že prijeli. Že minuli teden, 9. februarja, je v Kidričevem prišlo do poskusa umora, ko je storilec v svojem stanovanju s pištolo streljal na 47-letnika, ki je bil tam že pred njegovim prihodom; k sreči moškega ni zadel, motiv za njegovo dejanje pa naj bi bilo brezobzirno maščevanje zaradi ljubosumja. Policisti so osumljenca po intenzivnem iskanju prijeli in tako zaključili preiskavo. V priporu pa sta že tudi osumljenca, ki sta prejšnji teden v naselju pri Ankaranu vlomila v stanovanjsko hišo in pri tem hudo pretepla stanovalki. Zaradi poškodb se ženski še vedno zdravita v bolnišnici. Roparjema je pomagal tretji osumljenec, ki je trenutno prav tako v bolnišnici. Identične rope s pretepi in nasilnimi napadi na stanovalce so policistom od decembra prijavili v še petih primerih na območju Nove Gorice, Kranja in Ljubljane.

Kot je dejal mag. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, navedena kazniva dejanja - razen elementa nasilja in s tem povezanih posledic - med sabo nimajo skupne točke, na žalost pa je do njih prišlo v relativno zgoščenem časovnem okviru.

Ob tem je poudaril, da se splošna varnostna situacija zaradi navedenih dejanj ni spremenila: "Slovenija ostaja varna država, ne nazadnje so bili storilci vseh prej omenjenih dejanj prijeti in so že bili ali pa bodo v kratkem privedeni pred pravosodne organe."

Statistični podatki tudi za daljše časovno obdobje ne izkazujejo povečanja števila tovrstnih kaznivih dejanj, slovenska policija pa je prav na področju krvnih deliktov izredno uspešna, saj se preiskanost teh kaznivih dejanj giblje med 97 in 100 odstotkov. Tudi število ropov je v zadnjih petih letih neprestano padalo, njihova preiskanost pa se giblje med 37 in 42 odstotki.


Podrobneje so podatki razvidni v tabelah: Uboji, umori in ropi - statistični podatki za območje Republike Slovenije v obdobju 2010-2016 

Mag. Lindav je ob tem izpostavil, da pa je predvsem zadnji dogodek na območju Novega mesta dobil širšo razsežnost zaradi objave posledic dejanja na družbenem omrežju, pri čemer je posnetek objavil storilec sam. Ob tem je pomembno, da policija zaznava, da se vse več kriminalitete širi v spletno okolje, med drugim tudi posredovanje posnetkov različnih nasilnih kaznivih dejanj, pri čemer pa so pooblastila policije zelo omejena: "Poudariti želimo, da policija vsakršno nasilje kakor tudi njegovo objavo in širjenje na spletu obsoja. V zvezi z objavami nasilnih dejanj na spletu smo v preteklosti podali že več pobud za pravno ureditev, vendar pa smo bili pri tem vedno deležni neutemeljenih očitkov tako državnih institucij kakor tudi dela širše javnosti, da želimo uvesti cenzuro interneta. Vendar pa je ravno ob zadnjem dogodku na območju Novega mesta policija prejela večje število zahtev oz. zaprosil posameznikov za blokiranje objave posnetka."

V zvezi s tem je še pojasnil, da je v konkretnem primeru policija že kmalu po zaznavi dogodka na spletu poslala zahtevo ponudniku informacijske storitve za blokado, ki je bila realizirana popoldne. "Ker večina ponudnikov informacijskih storitev vsem uporabnikom omogoča podajo zaprosila za umik določene sporne vsebine, lahko ravno na tem področju vsak posameznik naredi največ, in sicer tako, da takšnih posnetkov ne širi oz. da o obstoju takih posnetkov obvesti upravljavca spletnih storitev," je še poudaril Lindav.

* * * * *

Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto, pa je podrobneje opisal potek preiskave včerajšnjega dogodka v okolici Krškega in aktivnosti policije. Povedal je, da je ponoči 13. februarja 2017, nekaj po 3. uri, mariborski operativno-komunikacijski center obvestil novomeške policiste o anonimnem klicu, ki so ga nekaj kasneje sprejeli tudi na Policijski postaji Krško, da preko enega od socialnih omrežij pravkar spremljajo posnetek nasilja nad neznanim mlajšim moškim, ki naj bi imel prerezan vrat in nad katerim se izživljajo.

Policisti in kriminalisti so se takoj odzvali na klic. S pregledom posnetkov in zbiranjem obvestil so ugotovili, kdo je lastnik profila, odkrili so tudi lokacijo dogajanja. Policisti in reševalci so bili na kraju v približno eni uri po prvem obvestilu. Ob prihodu na kraj so policisti na travniku, približno 150 metrov od dovozne poti, opazili ležati mlajšega moškega, v bližini pa so izsledili dve osebi. Ob pristopu so ugotovili, da je močno poškodovan in okrvavljen po celotnem obrazu in glavi. Reševalci Zdravstvenega doma Krško so mu na kraju nudili prvo pomoč, ga oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico, od tam pa isti dan v UKC Ljubljana. Stanje poškodovanega je še vedno zelo resno.

Policisti in kriminalisti so na kraju zalotena osumljenca, stara 20 in 29 let, pridržali in ju bodo s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Krškem. Za omenjeno kaznivo dejanje ja zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

Z zbranimi obvestili so policisti in kriminalisti ugotovili, da so se osumljeni in oškodovani čez noč družili v bližini kraja storitve. Med oškodovancem ter enim izmed osumljenih je najprej prišlo do verbalnega ter nato še do fizičnega obračunavanja. Zatem se je oškodovani odpeljal s kraja s kolesom, vendar se je čez nekaj časa vrnil, pri čemer se je verbalni spor nadaljeval in v nadaljevanju prešel v brutalno fizično obračunavanje, v katerega se je vključil še drugi osumljenec. Oškodovanca sta hudo pretepla in ga pustila ležati na travniku. Vse sta posnela na mobilni telefon in to objavila na socialnem omrežju. Za 29-letnega osumljenca so policisti zaradi sumov premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj zoper življenje in telo v preteklosti poslali na okrožno državno tožilstvo več kazenskih ovadbo.

Nazadnje se je pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto zahvalil prijaviteljem dogodka: "Radi bi poudarili, da je razkritju dejanja, nudenju pomoči oškodovancu in prijetju storilcev botrovalo predvsem prisebno in odgovorno ravnanje uporabnikov socialnih omrežij, ki so sporno vsebino takoj prijavili. Zato se vsem, ki so se tako odgovorno odzvali, še enkrat zahvaljujemo."


Statistični podatki: Kazniva dejanja zoper življenje in telo na območju PU Novo mesto