Sorodne objave

 

Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto, je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu podrobneje opisal potek preiskave včerajšnjega dogodka v okolici Krškega in aktivnosti policije.

Povedal je, da je ponoči 13. februarja 2017, nekaj po 3. uri, mariborski operativno-komunikacijski center obvestil novomeške policiste o anonimnem klicu, ki so ga nekaj kasneje sprejeli tudi na Policijski postaji Krško, da preko enega od socialnih omrežij pravkar spremljajo posnetek nasilja nad neznanim mlajšim moškim, ki naj bi imel prerezan vrat in nad katerim se izživljajo.

Policisti in kriminalisti so se takoj odzvali na klic. S pregledom posnetkov in zbiranjem obvestil so ugotovili, kdo je lastnik profila, odkrili so tudi lokacijo dogajanja. Policisti in reševalci so bili na kraju v približno eni uri po prvem obvestilu. Ob prihodu na kraj so policisti na travniku, približno 150 metrov od dovozne poti, opazili ležati mlajšega moškega, v bližini pa so izsledili dve osebi. Ob pristopu so ugotovili, da je močno poškodovan in okrvavljen po celotnem obrazu in glavi. Reševalci Zdravstvenega doma Krško so mu na kraju nudili prvo pomoč, ga oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico, od tam pa isti dan v UKC Ljubljana. Stanje poškodovanega je še vedno zelo resno.

Policisti in kriminalisti so na kraju zalotena osumljenca, stara 20 in 29 let, pridržali in ju bodo s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Krškem. Za omenjeno kaznivo dejanje ja zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

Z zbranimi obvestili so policisti in kriminalisti ugotovili, da so se osumljeni in oškodovani čez noč družili v bližini kraja storitve. Med oškodovancem ter enim izmed osumljenih je najprej prišlo do verbalnega ter nato še do fizičnega obračunavanja. Zatem se je oškodovani odpeljal s kraja s kolesom, vendar se je čez nekaj časa vrnil, pri čemer se je verbalni spor nadaljeval in v nadaljevanju prešel v brutalno fizično obračunavanje, v katerega se je vključil še drugi osumljenec. Oškodovanca sta hudo pretepla in ga pustila ležati na travniku. Vse sta posnela na mobilni telefon in to objavila na socialnem omrežju. Za 29-letnega osumljenca so policisti zaradi sumov premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj zoper življenje in telo v preteklosti poslali na okrožno državno tožilstvo več kazenskih ovadbo.

Nazadnje se je pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto zahvalil prijaviteljem dogodka: "Radi bi poudarili, da je razkritju dejanja, nudenju pomoči oškodovancu in prijetju storilcev botrovalo predvsem prisebno in odgovorno ravnanje uporabnikov socialnih omrežij, ki so sporno vsebino takoj prijavili. Zato se vsem, ki so se tako odgovorno odzvali, še enkrat zahvaljujemo."


Statistični podatki: Kazniva dejanja zoper življenje in telo na območju PU Novo mesto 


Na novinarski konferenci je sodeloval tudi mag. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki je spričo več nasilnih in v javnosti zelo odmevnih dejanj v zadnjih dneh predstavil splošno varnostno situacijo v državi. Ta se zaradi navedenih dejanj ni spremenila: "Slovenija ostaja varna država, ne nazadnje so bili vsi storilci prijeti in so že bili ali pa bodo v kratkem privedeni pred pravosodne organe."

Vsa ta kazniva dejanja - razen elementa nasilja in s tem povezanih posledic - med sabo tudi nimajo skupne točke, na žalost pa je do njih prišlo v relativno zgoščenem časovnem okviru.

Poudaril je še, da je slovenska policija prav na področju krvnih deliktov izredno uspešna, saj se preiskanost teh kaznivih dejanj giblje med 97 in 100 odstotki. Tudi število ropov je v zadnjih petih letih neprestano padalo.

Več informacij in statističnih podatkov je objavljenih v prispevku: Vsi storilci zadnjih nasilnih kaznivih dejanj prijeti, splošna varnostna situacija se ni spremenila (14. 2. 2017)