Sorodne objave

 

Koprski kriminalisti so konec tedna zaključili preiskavo nasilnega ropa v vasi pri Ankaranu. Prijeli so vse tri storilce, ki so na kraju huje poškodovali dve ženski, in jih s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

V ponedeljek, 13. februarja, pa smo bili obveščeni o umoru 53-letne ženske v Izoli. Domnevni storilec je prijet, v policijskem pridržanju, a kriminalistična preiskava še poteka, zato vse podrobnosti o umoru še niso znane.


Medtem pa je bila preiskava nasilnega ropa že uspešno zaključena in jo je včeraj Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper, že lahko predstavil.

Povedal je, da je Generalna policijska uprava februarja obvestila vse sektorje kriminalističnih policij v državi, da na območju celotne Slovenije prihaja do izvrševanja ropov v stanovanjskih hišah, ki se jih glede na modus storitve povezuje z delovanjem skupine istih storilcev. Ropi so se decembra 2016 začeli izvrševati na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Nova Gorica. V vseh primerih je več zamaskiranih storilcev (običajno dva ali trije) vlomilo v stanovanjsko hišo in nato nasilno napadlo oškodovance. V vseh primerih so storilci oškodovance pretepli in jih zvezali. Od oškodovancev so nato zahtevali gotovino in vrednejše predmete. Kot cilj so vedno izbrali starejše ljudi in odmaknjene stanovanjske hiše. V nekaterih do sedaj obravnavanih primerih so storilci prerezali tudi žico stacionarnega telefona. O tem so bile obveščene vse policijske postaje na območju PU Koper.

8. februarja 2017 ob 22.17 je koprski operativno-komunikacijski center prejel telefonski klic iz naselja v okolici Kopra, pri čemer se nihče ni javil, v ozadju pa je bilo slišati kričanje ženske in moškega. Operater OKC PU Koper je iz klica razbral, da nek moški pretepa žensko, ženska pa je kričala "Pomoč, policija!" Glede na predhodno obvestilo GPU UKP in klic v sili na interventno številko policije 113 je operater posumil, da gre za izvrševanje kaznivega dejanje ropa, zato je na naslov klicatelja takoj napotil večje število policijskih patrulj.

Policisti so v pritličju hiše našli hudo poškodovani ženski, v zgornjem nadstropju pa moška, ki so ju prijeli in jima zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa odvzeli prostost.

Prijeta osumljenca sta bila identificirana kot 30-letnik, doma z območja Novega mesta, in 42-letnik, doma z območja Kočevja. Ena od oškodovank je bila močno poškodovana po glavi, druga ženska pa poškodovana po nogah. Na kraju ju je oskrbel zdravnik, z reševalnim vozilom so ju odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja so policisti ugotovili, da sta prijeta osumljenca nasilno vstopila v stanovanjsko hišo oškodovank, da bi ju oropala. Pred njunim vstopom v hišo je ena od oškodovank uspela poklicati na interventno številko policije. Osumljenca sta takoj po vstopu v hišo fizično napadla obe oškodovanki in tudi prerezala telefonsko žico.

Na kraju so policisti zavarovali tudi več sledi, ki bodo v nadaljevanju predmet forenzičnih preiskav. Pri širšem pregledu okolice kraja kaznivega dejanja so našli parkiran osebni avtomobil, ki so ga osumljenci uporabili za prevoz do kraja. Prav tako so ugotovili, da je pri kaznivem dejanju sodeloval tudi 36-letni osumljenec z območja Kočevja, ki pa je očitno ob prihodu policistov zbežal. Popoldne naslednjega dne so ga izsledili in prijeli kočevski policisti.

Pri osumljencih so bile opravljene hišne preiskave, pri čemer so našli in zasegli več predmetov, ki bodo predmet nadaljnjih preiskav. Vsi trije osumljenci so bili v preteklosti že obravnavani za kazniva dejanja, tako za premoženjska kot za kazniva dejanja z elementi nasilja:

  • 30-letni osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanje tatvine in nasilništva ter več kaznivih dejanj velikih tatvin.
  • 42-letni osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja tatvin, velikih tatvin, preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov, ogrožanja varnosti, grdega ravnanja, prikrivanja in nasilništva.
  • 36-letni osumljenec pa je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja izsiljevanja, tatvine, velike tatvine, neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, goljufije, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari in zatajitve.

30-letni in 42-letni osumljenec sta bila s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa (po 2. odstavku 206. člena Kazenskega zakonika) in dveh kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe (po 123. členu KZ) privedena k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru na zaslišanje. Zoper oba je bil odrejen pripor. Tretji osumljenec je bil zaradi zdravstvenih težav hospitaliziran v zdravstveni ustanovi. Za kaznivo dejanje ropa je zagrožena zaporna kazen od 3 do 15 let, za kaznivo dejanje hude telesne poškodbe pa zaporna kazen od 6 mesecev do 5 let.