V jesenskem času so v ospredju kmetijska opravila v gozdu, v sadovnjakih in vinogradih ter delo, povezano s trgatvijo ter kuhanjem sokov in mošta. Da ne bi prihajalo do tragedij, kakršna se je v teh dneh zgodila na Vipavskem, ko sta se dve osebi v kleti zastrupili z ogljikovim dioksidom, policisti opozarjamo na povečano previdnost in nekatere varnostne ukrepe. Prav tako ne pozabite na varnost v cestnem prometu, zato vam svetujemo, da ne vozite pod vplivom alkohola. Pazljivi bodite tudi pri vožnji s traktorjem.

04-AlkoholnoVrenje

Zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh je lahko smrtno nevarno! Pri vrenju mošta in kuhanju sokov nastaja namreč večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku. CO2 pa je težko zaznati v prostoru. Zato svetujemo, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami.

Več preventivnih nasvetov: Čas trgatve, pridelave mošta in kuhanja sokov

01-Traktor

Prav tako morate biti izjemno pazljivi pri vožnji s traktorjem. Upoštevajte, da lahko traktor vozi voznik, ki ima veljavno vozniško dovoljenje kategorije F, je usposobljen za delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter ni pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil. Traktor mora biti registriran in tehnično brezhiben. Na traktorju in delovnem stroju se sme poleg voznika voziti druga oseba le, če je v ta namen na njem vgrajen sedež za prevoz oseb. Otrok, mlajši od enega leta in pol, se na traktorju ali na delovnem stroju ne sme prevažati. Na traktorskih priključkih oseb ni dovoljeno prevažati! Preden se vključi v promet na javni cesti, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče. Onesnaženo cesto je treba nemudoma očistiti.

Več preventivnih nasvetov v prispevku: Varna vožnja s traktorjem

Ob uživanju alkoholnih pijač pa ne pozabite niti na varnost v cestnem prometu. Spoštujte cestnoprometne predpise in ne sedajte za volan pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi (mamil, zdravil) in tako poskrbite za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu.

Več preventivnih kasvetov: Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Na previdnost v jesenskem času opozarjamo tudi pešce. Spoštujte cestnoprometne predpise, ob zmanjšani vidljivosti in ponoči pa bodite označeni z odsevnimi telesi ali opremljeni z baterijskimi svetilkami.

Več preventivnih kasvetov: Bodi preVIDEN!