Pred začetkom glavne turistične sezone objavljamo napotke voznikom za varnejše potovanje. Vsem, ki se boste v prihajajočih dneh in tednih odpravili na pot, svetujemo predvsem veliko mero strpnosti! K zmanjšanju zastojev pa lahko pripomorete tudi vozniki sami, in sicer tako, da ob zaporah upoštevate varnostno razdaljo in signalizacijo pred zaporami.

Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se zastojem in povečanemu prometu na slovenskih cestah ni mogoče povsem izogniti. Povečan promet lahko pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene bodo ceste od severa proti jugu, tako da se bodo na vseh glavnih cestnih povezavah oz. na avtocestnem križu in hitrih cestah pojavljali občasni krajši ali daljši prometni zastoji. Že tradicionalno največ gneče pričakujemo ob petkih popoldne in sobotah dopoldne, ko se večina dopustnikov odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldne pa je največ prometa v nasprotni smeri.

zastoji na cestah

Spremljajte prometne informacije in se izognite konicam

Udeležencem cestnega prometa predlagamo, da spremljate prometne informacije in se, če je le mogoče, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Spoštujte prometne predpise, še posebej ob zastojih, in bodite strpni. S seboj vzemite zadostno količino brezalkoholnih osvežilnih pijač in se pogosteje kot sicer ustavite ter naredite odmor. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s seboj.

Več preventivnih nasvetov voznikom pred odhodom na dopust:

Varno v poletje na slovenskih cestah!

Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!

Pred odhodom na dopust pravočasno preverite veljavnost svojih dokumentov!

Izberite katerega od manj obremenjenih mejnih prehodov

Ne spreglejte dodatnih opozoril, povezanih z varnostjo med počitnicami:

Varnost v vodi in ob njej

Previdno v gorah

Poskrbite za varnost otrok

Vlomilci in tatovi niso na dopustu

Opozorila in nasveti voznikom za varnejšo vožnjo

  • Ohranjajte varnostno razdaljo! V gostejšem prometu gre večinoma za prometne nesreče z materialno škodo in lahko telesno poškodovanimi udeleženci, med vzroki zanje pa je velikokrat prekratka varnostna razdalja, zaradi katere prihaja do naletov in s tem povezanih zastojev.
  • Ob zastojih ne zapuščajte vozil in ne hodite po avtocesti ali hitri cesti. S takšnim ravnanjem namreč ogrožate predvsem svojo varnost.
  • Reševalni pas - pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja! Če pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za intervencijska vozila (reševalce, gasilce, policiste, izvajalce rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …). Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. S pravilnim ravnanjem intervencijskim službam omogočite hitrejši prihod na kraj dogodka, hitrejšo prvo pomoč ponesrečencem in hitrejšo odpravo vzroka zastoja.
  • V poletnih mesecih velja Odredba o omejitvi prometa na cestah v RS, kjer je ob sobotah in nedeljah prepovedan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, in sicer ob sobotah med 6. in 16. uro ter ob nedeljah med 8. in 22. uro.
  • V primeru udeležbe v prometni nesreči samo z materialno škodo je treba vozila takoj umakniti iz vozišča. Udeleženca prometne nesreče pa se lahko sama dogovorita in izpolnita evropsko poročilo o prometni nesreči. Predlagamo fotografiranje kraja prometne nesreč še pred umikom vozil. V takem primeru ni treba klicati policije, razen če je udeležen tujec.
  • Ob počasni vožnji se je treba korektno in skladno z zakoni umakniti z vozišča.
  • Poleti so na cestah zelo izpostavljeni tudi pešci, kolesarji, motoristi, ki so šibkejši, vendar enakopravni udeleženci cestnega prometa in moramo biti nanje še posebej pozorni! Več: Motoristi, pozor!  Nasveti za kolesarje
  • Vožnja v naravnem okolju je prepovedana (še zlasti v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi: naravni rezervati, krajinski parki ipd.).
  • Vožnja po nasipih in v bližini rečnih brežin, obal jezer in gramoznic je lahko zelo nevarna.
  • Če boste s sabo na dopust oz. počitnice vzeli hišne ljubljenčke, poskrbite, da bo njihov prevoz ustrezen, da bodo imeli dovolj hrane in vode. Vremenske nevšečnosti vplivajo tudi nanje. Če pa je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite imeti na povodcu. Več: Skrb za živali v poletni vročini

Vozniki, poskrbite tudi za varnost svojega premoženja

  • Ko zapuščate vozilo, zaprite vsa okna in vrata ter obvezno zaklenite vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo. Tudi zgolj priprto okno sicer zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove, ki z malo truda odprejo vaše vozilo, v katerem imate morebiti mobitel, denarnico, torbico ali kovček ... Zato jih ne puščajte na policah, sedežih ali drugih vidnih mestih; varneje bodo shranjeni v prtljažniku. Zlatnina, denar, kreditne kartice, čeki in dokumenti ne sodijo v predale vozila.
  • Prtljago naložite v vozilo tik pred potovanjem. Ne puščajte prtljage na strehi avtomobila, ki je parkiran zunaj, na prostem.
  • Zaščitite avtoradio.
  • Če je le mogoče, ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora (npr. v avtopralnicah, na servisih ...). Preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila. Nikoli ne puščajte ključa v kontaktni ključavnici, tudi če vozilo zapuščate le za hip.
  • Elektronska blokada vžiga motorja pride vedno prav. Priporočljivo je, da v svoje vozilo vgradite alarmno napravo, ki jo ob zapuščanju vozila vključite.
  • Ne parkirajte na slabo razsvetljenih ulicah in parkirnih mestih.
  • Poleti je na turističnih krajih povečano število avtomobilov, zato je toliko bolj pomembno, da je pri parkiranju red. Raje naredite kakšen korak več, kot pa da vam "pajek" odpelje avtomobil ali pa da dobite mandatno kazen za nepravilno parkiranje.
  • Kolesa so, predvsem poleti, pogosta tarča storilcev kaznivih dejanj, ki vaše kolo uporabijo za vožnjo, za nadaljnjo prodajo ali pa le za rezervne dele. Te tatvine so najpogostejše v strnjenih naseljih, storilci pa pri storitvah kaznivih dejanj izkoriščajo slabo zavarovana kolesa, tako pred vhodi v zgradbe kakor tudi v kolesarnicah in kleteh. Priporočamo, da za zaklepanje koles uporabljate primerne ključavnice oz. kolo po uporabi skrbno zaklenete v za to primerne prostore (kolesarnice, kletne prostore).
  • Jahte, jadrnice in motorni čolni naj bodo na privezih trdno privezani. Vaš privez naj znanci večkrat preverijo, morebiten nasilni vstop pa takoj prijavite policiji.

Načrtovane aktivnosti policistov

Policija bo svoje aktivnosti prilagodila izsledkom analize varnosti cestnega prometa. Policisti bomo prisotni predvsem tam, kjer bo problematika (npr. ob zastojih zaradi večje gostote prometa ali prometnih nesreč). V skladu s svojimi pristojnostmi bomo pomagali udeležencem cestnega prometa. Prisotni bomo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč. Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bomo nadzirali promet in zoper kršitelje dosledno ukrepali:zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oz. prehitevalnih pasovih kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje. Pogosto bomo preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je v poletnih mesecih skoraj tako pogosto prisoten v prometnih nesrečah kot decembra.


Policisti vam želimo, da bi vam počitnice ostale v lepem spominu!