Sorodne objave

 

Turistično sezono žal vedno spremlja zgoščen promet proti turističnim krajem s pogostimi zastoji na cestah in na območju nekdanjih mejnih prehodov. Voznikom zato svetujemo: spremljajte prometne informacije in se na pot odpravite pravočasno. Bodite strpni in upoštevajte prometne predpise, še zlasti hitrostne omejitve, ter ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo.

Do prometnih zastojev in daljših kolon vozil pogosto prihaja tudi na različnih odsekih avtocestnega križa, bodisi zaradi prometnih nesreč bodisi zaradi obnovitvenih del. Da bi se izognili nevarnostim ob tovrstnih zastojih, voznike opozarjamo, da morajo spoštovati postavljeno prometno signalizacijo.

Pravila, ki jih morajo vozniki upoštevati ob zastojih

  • Na odstavnem in voznem pasu in v predorih so prepovedani vožnja, parkiranje ali ustavitev; razen v sili (predvidena globa za prekršek je 300 evrov).

Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bomo policisti nadzirali in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oziroma prehitevalnih pasovih kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje!

Dosledno bomo ukrepali tudi zoper voznike tovornih ali drugih vozil, ki zaradi počasne vožnje, nižje od največje dovoljene hitrosti, za seboj ustvarjajo kolone vozil in se ne umaknejo na prvem primernem mestu. Ukrepali bomo tudi zoper tiste, ki nepravilno parkirajo tovorna vozila in ne upoštevajo določb odredbe o omejitvi prometa.

Voznikom še svetujemo:

  • slika zgoščenega prometa na avtocesti iz zrakaOd doma se odpravite pravočasno.
  • Še pred odhodom preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov!
  • Pred odhodom preverite tehnično brezhibnost vozila. V avtomobilu imejte dosegljivo vso opremo, kot so žarnice, varnostni trikotnik, odsevni brezrokavnik, prva pomoč itd.
  • Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu!
  • Zaradi možnih zastojev in konic oziroma gostejšega prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah in podobno spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center oziroma so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518.
  • Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni in dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise.
  • Vozite z zadostno varnostno razdaljo in hitrostjo, prilagojeno voznim razmeram, ter ne prehitevajte!

Več o aktivnostih policije, s katerimi želimo zagotoviti varnost v cestnem prometu med turistično sezono, najdete v prispevku: Varno v poletje na slovenskih cestah

Želimo vam varno vožnjo!

Povezane vsebine

Prometna varnost
Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja
Vožnja po avtocesti in hitri cesti