Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Novo mesto izvajamo številne preventivne aktivnosti tudi za pripadnike romske skupnosti, saj jih največ živi prav na območju te uprave. V letošnjem juniju smo svoje delo predstavili na dveh prireditvah, ki so ju organizirala romska društva, na 1. dolenjskem romskem taboru in na Romski noči.

Namen naših aktivnosti je zagotavljanje boljših varnostnih razmer na območju z večetničnimi skupnostmi. Na novomeški policijski upravi smo namreč že pred leti prepoznali prednosti partnerskega sodelovanja z različnimi romskimi društvi in romskimi svetniki ter njihov trud pri širjenju romske kulture, odpravljanju stereotipov in konfliktov med prebivalci.

metlika3 001

Največ, okoli devetsto Romov živi na območju Policijske postaje Novo mesto. Novomeški policisti smo sodelovali v okviru prireditve 1. dolenjski romski tabor.

Romski društvi Romano veseli in Cigani nekoč, Romi danes sta 12. junija 2012 v Razvojno-izobraževalnem centru pripravili konferenco o položaju romske skupnosti na Dolenjskem, na kateri so spregovorili o možnih poteh reševanja težav. Naslednji dan so pri Centru biotehnike in turizma na Grmu potekale ustvarjalne delavnice, kjer smo se predstavili tudi novomeški policisti. 

nm1 001

 Udeleženci romskega tabora, med katerimi je bilo največ otrok, so se z veseljem preizkusili na simulatorju vožnje z motornim kolesom.


Policist Postaje prometne policije Novo mesto je mladim svetoval in jih seznanjal s pravili varne udeležbe v cestnem prometu. Policisti PP Novo mesto so jim pokazali opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu, in opremo policista posebne policijske enote ter jih seznanjali z nalogami policije. Obiskovalce tabora je najbolj navdušil prikaz vaje poslušnosti službenega psa. Policist vodnik službenega psa jim je ob tem razkazal tudi opremo, ki jo policisti uporabljajo pri vsakodnevnem urjenju službenega psa.

metlika12 001

Policiste so gostitelji prireditve lepo sprejeli in jim postregli z odlično kavico.


Romsko kulturno-umetniško društvo Kham iz Metlike pa je 16. junija 2012 v romskem naselju Boriha v Rosalnicah pripravilo že četrto Romsko noč.

Rosalnice so največje romsko naselje v občini Metlika, v katerem živi okoli 130 prebivalcev. Obiskovalci so na prireditvi lahko izvedeli, kdo so Romi, od kod so prišli, kako so živeli nekdaj in kako živijo in kaj delajo danes. Predstavljeni sta bili tudi zgodovina in kultura Romov v Beli krajini. V celodnevnem kulturnem programu so sodelovali otroci iz metliškega vrtca, člani KUD Kham in romska glasbena skupina Vodži. Organizatorji so postregli še s ciganskim golažem in cigansko kavo ter prikazali peko kruha po cigansko. Prireditev sta obiskala tudi minister za pravosodje in javno upravo in finančni minister.

nm5 001

Na prireditvi smo se predstavili metliški policisti, vodnik službenega psa in policist Postaje prometne policije Novo mesto. Obiskovalcem smo pokazali svojo opremo, službeno vozilo in način dela s t. i. provido. Tudi tokrat je prisotne navdušil prikaz vaje poslušnosti službenega psa. Poleg tega smo obiskovalcem delili zloženke s preventivno vsebino in z njimi spregovorili o tem, kaj lahko sami storijo, da bodo živeli bolj varno.

nm4 001

Naša predstavitev na prireditvah je nedvomno prispevala k boljšemu poznavanju policijskega dela in aktivnosti, ki jih izvajamo na območjih z večetničnimi skupnostmi.