Sorodne objave

 

Slovenija je bila v članstvo Interpola sprejeta 4. novembra 1992, na plenarnem zasedanju Interpolove generalne skupščine v Dakarju v Senegalu.

V skladu s sklepom Vlade Republike Slovenije iz leta 1992 v Sloveniji Nacionalni centralni biro Interpola Ljubljana predstavlja celotna Uprava kriminalistične policije. Mednarodno policijsko sodelovanje v okviru Interpola pa se dejansko izvaja v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije. Ta je z državami članicami organizacije povezan z zaščitenim komunikacijskim sistemom organizacije I-24/7.

Sektor za mednarodno policijsko sodelovanje je zadolžen za obravnavo vseh operativnih zadev, vezanih na policijske preiskave v Sloveniji, ter njihovo posredovanje državam članicam in obratno. Zadolžen je tudi za sodelovanje z državami članicami Interpola v vseh primerih, ki se nanašajo na iskane osebe in ukradene predmete.

Slovenija je med 10. in 12. majem 1995 v Ljubljani uspešno organizirala 24. evropsko regionalno konferenco Interpola.

Aprila 2009 je Slovenija kot ena od prvih držav izvedla integracijo Interpolovih podatkovnih zbirk v nacionalni policijski sistem. Od takrat lahko slovenski policisti informacije preverjajo neposredno v vseh razpoložljivih mednarodnih policijskih zbirkah.

Za izmenjavo informacij z Interpolom in državami članicami je pristojen Oddelek za mednarodno operativo v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje pri Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. 

Načela in cilji organizacije Interpol Interpol_logo

Mednarodna organizacija kriminalistične policije - Interpol (angl. ICPO - International Criminal Police Organization) združuje nacionalne policije držav članic in ima sedež v Lyonu v Franciji.

Cilji Interpola so:

  • zagotoviti in širiti medsebojno pomoč med vsemi kriminalističnimi policijami v okviru zakonskih določb v različnih državah in v duhu Splošne deklaracije o človekovih pravicah;
  • vzpostaviti in razvijati vse vrste institucij, ki bi lahko učinkovito prispevale k preprečevanju in zatiranju običajnih kaznivih dejanj.

V skladu z ustanovno listino Interpola je v okviru organizacije prepovedano opravljati kakršne koli dejavnosti in posredovanja s političnim, vojaškim, verskim ali rasnim ozadjem.

Vsaka država članica vzpostavi ali imenuje službo, ki deluje kot centralna točka za stike za mednarodno policijsko sodelovanje in se imenuje nacionalni centralni biro (NCB), običajno imenovan po glavnem mestu države članice.

Povezane vsebine

Uradna stran Interpola: http://www.interpol.int

Uprava kriminalistične policije

Odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj