Sorodne objave

 

Podatke potnikov, prijavljenih na let (API), so dolžni posredovati letalski prevozniki, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo iz tretjih držav ali iz držav članic EU v Slovenijo in v obratni smeri oziroma z vmesnim postankom v Sloveniji.

slika pilota v kabini letala

Policija zbira podatke iz sistema rezervacij letalskih vozovnic (PNR) za vse redne in posebne lete od letalskih prevoznikov, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo iz tretjih držav ali iz držav članic EU v Slovenijo in v obratni smeri oziroma z vmesnim postankom v Sloveniji.

Zaveza pošiljanja podatkov velja tudi za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike oziroma posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, kadar v okviru izvajanja svoje pridobitne oziroma registrirane dejavnosti opravijo rezervacijo za potnike v rednem in posebnem zračnem prevozu.

Brezplačno potisno pošiljanje podatkov

Letalske družbe in druge zavezane osebe podatke o potnikih sporočajo brezplačno s potisnim pošiljanjem. Potisno pošiljanje podatkov je metoda, s katero letalski prevozniki v elektronski obliki sporočijo podatke, ki jih potrebuje policija, letalski prevozniki pa lahko ohranijo nadzor nad tem, katere podatke zagotavljajo.

Za podrobnejše tehnične informacije glede vzpostavitve povezave s policijo za prenos podatkov ter možnost dostopa do spletnega obrazca za ročni vnos podatkov oz. prenos datotek se je treba registrirati.

Za registracijo izpolnite obrazec in ga pošljite na elektronski naslov, ki se nahaja na obrazcu.

Dostop do aplikacije za oddajo podatkov o potnikih

 

Če želite vzpostaviti trajno povezavo z našo enoto za posredovanje PNR/API podatkov, nam pišite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Posredovali vam bomo vso potrebno dokumentacijo in navodila za vzpostavitev povezave.

Pravna podlaga

Zakon o letalstvu
Zakon o nalogah in pooblastilih policije
Zakon o varstvu osebnih podatkov

Direktiva (EU) 2016/681 Evropskega parlamenta in S veta z dne 27. aprila 2016 o uporabi podatkov iz evidence podatkov o potnikih (PNR) za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj

Popravek Evidence podatkov o potnikih (PNR) - Posodobljen seznam držav članic, ki so se odločile za uporabo direktive o PNR za lete znotraj EU, kot je določeno v členu 2 Direktive (EU) 2016/681 Evropskega parlamenta in Sveta o uporabi podatkov iz evidence podatkov o potnikih (PNR) za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj

Direktiva Sveta 2004/82/ES z dne 29. aprila 2004 o obveznosti prevoznikov, da sporočajo podatke o potnikih

Povezane vsebine

Nadzor državne meje