Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Policisti in policistke, ki se pri delu srečujemo z otroki, ugotavljamo, da se otroci  prepogosto znajdejo v nevarnih situacijah, ki jih kot takšne niti ne zaznajo ali prepoznajo. Slovenska policija zato namenja posebno pozornost in skrb zaščiti otrok in mladostnikov. Že vse od leta 1995 izvajamo projekt Policija za otroke, namenjen predšolskim otrokom in mlajšim osnovnošolskim učencem.

Pravica otroka je biti varen, dolžnost nas odraslih pa, da mu to varnost zagotovimo. Odrasli največkrat ravnamo zmotno in otrok ne seznanimo z nevarnostmi, jim jih ne predstavimo ali pa to – ob trdnem prepričanju, da ravnamo pravilno – storimo na neprimeren ali zastrašujoč način.

Dolžnost odraslih je, da otroke odkrito seznanimo z nevarnostmi, jih opremimo z informacijami ter jim neposredno predstavimo paleto možnosti, kako ravnati v določenih situacijah.

Dobro je, da zna otrok prepoznati nevarne situacije, se jim izogniti ali jih preprečiti oziroma da zna v takih situacijah ravnati in si pomagati.


Ena od najpomembnejših rešitev, ki jo otroku ponudimo, je pomoč policista. Namen spoznavanja policistov in otrok je vzpostavitev zaupanja, posredovanje  sporočil o varnem ravnanju ter seznanjanje otrok z vlogo policije. Vloga policije je biti zaščitnik otroka, zato je zelo pomembno, da jo odrasli otroku predstavijo izključno kot dejavnost, službo ali osebo, ki mu bo pomagala in ga zaščitila!

Policist je otrokova varna točka, tj. oseba, na katero se lahko otrok obrne v stiski ali težavah in od katere zaščito in varnost tudi dobi.

S projektom Policija za otroke otrokom na primeren, igriv in predvsem koristen način sporočamo informacije o morebitnih nevarnostih ter primerne in pravilne načine odzivanja nanje.


Projekt je sestavljen iz dveh delov.

  • V prvem delu, ob pomoči gledaliških umetnikov, nastopajo lutke.

Več o lutkovni predstavi Ena ena tri >>

  • V drugem delu pa se otroci srečajo s policisti iz svojega okolja.

Več o srečanju otrok s policisti >>