Sorodne objave

 

Med pomembnimi nalogami slovenske policije je tudi boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu ter drugim oblikam ekstremnega nasilja, ki predstavljajo visoko stopnjo tveganja za varnost, zdravje ali življenje ljudi. V ta namen imamo tudi posebej usposobljene policiste. To so pripadniki Specialne enote, samostojne organizacijske enote znotraj Generalne policijske uprave.

slika pripadnikov Specialne enote pri usposabljanju vpada v objekt

 Za "rdečimi panterji", pa naj bodo to ostrostrelci, vdiralci, vodniki službenih psov, t. i. mediki, potapljači, vozniki specialnih vozil ali bombni tehniki, so ure in ure nenehnega "drila": telesnega urjenja, napornih treningov, strelskih vaj, taktično-operativnega usposabljanja in izpopolnjevanja. V vsakem trenutku so pripravljeni na najzahtevnejše in najnevarnejše policijske akcije.

Poleg prijetja storilcev najhujših kaznivih dejanj Specialna enota opravlja naloge na področju protibombne zaščite, varovanje najvišjih domačih in tujih predstavnikov oblasti ter spremstva vrednostnih ali nevarnih pošiljk. Prav tako nudi pomoč ob naravnih in drugih nesrečah ter opravlja druge naloge, za izvedbo katerih so potrebni najvišja stopnja psihofizične pripravljenosti, vrhunska izurjenost in posebna znanja. Deluje na celotnem območju Slovenije ter je s svojo mobilnostjo, prilagojeno taktiko delovanja in sodobno opremo sposobna razreševati najzahtevnejše varnostne naloge.

Povezane vsebine

Specialna enota
Delovna področja