Sorodne objave

 

Smučanje je med najpopularnejšimi slovenskimi zimskimi športi, vendar se v nesrečah na smučiščih in zunaj njih vsako leto ponesreči veliko smučarjev, nekateri celo smrtno. Razlog? Precenjevanje sposobnosti, utrujenost, objestnost, neupoštevanje pravil smuke in še bi lahko naštevali.

SEZONA MAVCA

Na leto se ponesreči veliko smučarjev, nekateri tudi smrtno.
Precenjevanje sposobnosti, utrujenost, objestnost ...


Poleg klasičnega smučanja se v zadnjih letih pojavlja na smučiščih vse več alternativnih oblik zimskih športov. Z uporabo najrazličnejših "rekvizitov" se nevarnost na smučiščih povečuje, saj imajo različni rekviziti različne zakonitosti gibanja. Tako lahko dandanes na smučišču poleg smučarjev srečate še deskarje, sankače in podobno. Na smučišče "zaidejo" tudi vozniki motornih sani, uporabniki zračnic, lopat, čolnov za rafting in podobnih pripomočkov, ki na smučišče nikakor ne sodijo.

Vzroki nesreč

slika policista nadzornika pri reševanju poškodovanega smučarjaNastankom nesreč na smučiščih največkrat botrujejo neprilagojena hitrost, nepravilna izbira smeri smučanja, nedovoljeno prehitevanje, zadrževanje na nepreglednem delu in precenjevanje sposobnosti.

Kako ravnati, da bi se v največji možni meri izognili nesrečam, si preberite v rubriki:

Občutek, da se nam na smučišču ne more nič zgoditi, je več kot varljiv.


Naslovnica zgibanke Na smučišču nismo samiIzkušnje iz prejšnjih smučarskih sezon nas učijo, da je prisotnost nadzornikov in policistov na smučiščih potrebna. 

Zato smo se tudi letos odločili za prisotnost policistov na smučiščih, ki nadzornikom pomagajo vzdrževati red. Policisti na smučiščih izvajajo pooblastila, navedena v rubriki Pooblastila policistov na smučiščih.

Represivnih ukrepov bodo deležni predvsem tisti, ki najhuje kršijo pravila smučanja.

Ker se zavedamo, da reda ni mogoče vzpostavljati le z represivnimi ukrepi, smo v Policiji posebno skrb namenili preventivnemu delovanju. Tako policisti na smučišču s svojimi izkušnjami tudi svetujejo, izdelana pa je bila tudi zloženka. Med drugim policisti sodelujejo tudi z učitelji smučanja.

Smuči nikoli ne puščajmo nezavarovanih!

Smuči imajo noge!

Tudi na tem dopustu je samozaščitno ravnanje zaželeno! Kaj moramo storiti?

Na smučiščih ne smemo pozabiti na svojo lastnino. Tatovi in vlomilci namreč ne smučajo z nami, temveč ravno obratno. Ko smo mi na oddihu, so oni najbolj zaposleni. Zato ne pozabimo na varnostno zaščito svojega avtomobila, osebnih stvari in vrednih predmetov. Opreme ne puščajmo na osamljenih predelih, ne puščajmo na vidnih mestih v avtu torb, oblačil, denarnic in podobnih stvari. Dokumente imejmo vedno pri sebi, prav tako tudi denar.

Poskrbite sami za svojo varnost preventivno, saj pozneje ne pomaga. Ko je dopust enkrat pokvarjen, ga nič več ne popravi.

Poleg tega pa vam zaradi morebitnih neprijetnosti toplo priporočamo tudi preventivni pregled avtomobila za snežne razmere in nabavo ustrezne zimske opreme.

logo Smučarske zveze Slovenije risba smukača logo Združenja slovenskih žičničarjev Slovenije

Povezane vsebine

Varnost na snegu
Varnost na dopustu, v gorah, ob vodi, na snegu