Sorodne objave

 

Umetnine - slika kipa
Vrednost umetniških del, antikvitet in predmetov kulturne dediščine je pogosto zelo velika. Najpogostejša kazniva dejanja, ki jih policisti obravnavamo v zvezi z umetninami, so zato tatvine, tihotapljenje in ponarejanje, nenadzorovana arheološka izkopavanja ter vandalizem.

Kako se lahko zavarujete pred tatovi in ponarejevalci umetniških del in starin? Kaj lahko storite za zaščito svojega imetja pred vandali? Kako lahko preprečite uničenje kulturne dediščine? In kam lahko prijavite tovrstna kazniva dejanja? 

Odgovore na ta vprašanja lahko lastniki umetnin, antiktvitet in predmetov kulturne dediščine poleg opisov najpogostejših kaznivih dejanj, katerih predmet so umetnine, poiščete v zgibanki Kriminaliteta in umetnine. 

Zgibanka vsebuje tudi po mednarodnih standardih izdelan obrazec za opis predmeta, s katerim si je mogoče ustvariti lasten seznam umetnin oziroma starin: Obrazec za opis predmeta 

slika zgibanke Kriminaliteta in umetnineZgibanka 

slika vrste starinskih umetniških premetov

Dejanja zoper umetnine in kulturno dediščino lahko prijavite na telefonski številki 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Na seznamu ukradenih predmetov ali na spletni strani www.artloss.com lahko preverite, ali je umetnina, ki ste jo nameravali kupiti, morda ukradena.

Povezane vsebine

Najpogostejša kazniva dejanja, povezana z umetninami
Varnost premoženja