Sorodne objave

 

Umetnine01 thumb
Vrednost umetniških del, antikvitet in predmetov kulturne dediščine je pogosto zelo velika. Najpogostejša kazniva dejanja, ki jih policisti obravnavamo v zvezi z umetninami, so zato tatvine, tihotapljenje in ponarejanje, nenadzorovana arheološka izkopavanja, vandalizem.

Kako se lahko zavarujete pred tatovi in ponarejevalci umetniških del in starin? Kaj lahko storite za zaščito svojega imetja pred vandali? Kako lahko preprečite uničenje kulturne dediščine? In kam lahko prijavite tovrstna kazniva dejanja? 

Odgovore na ta vprašanja lahko lastniki umetnin, antiktvitet in predmetov kulturne dediščine poleg opisov najpogostejših kaznivih dejanj, katerih predmet so umetnine, poiščete v zgibanki Kriminaliteta in umetnine. 

Zgibanka vsebuje tudi po mednarodnih standardih izdelan obrazec za opis predmeta, s pomočjo katerega si je mogoče ustvariti lasten seznam umetnin oz. starin: Obrazec za opis predmeta 

umetnine_zgibankaZgibanka 

umetnine04

Dejanja zoper umetnine in kulturno dediščino lahko prijavite na telefonski številki 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Na seznamu ukradenih predmetov ali na spletni strani www.artloss.com pa lahko preverite, ali umetnina, ki ste jo nameravali kupiti, ni morda ukradena.


Povezane vsebine

Najpogostejša kazniva dejanja, povezana z umetninami
Varnost premoženja