Sporočila za javnost GPU14.okt.2019

Danes se je začela akcija nadzora nad tovornimi vozili

Med 14. in 20. oktobrom 2019 v večini evropskih državah, tudi v Sloveniji, poteka evropsko usklajen poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Namen akcije, ki jo predvideva obdobni načrt Javne agencije RS za varnost prometa, koordinira pa Evropska mreža prometnih policij (TISPOL), je spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov, s čimer lahko neposredno izboljšajo varnost vseh prometnih udeležencev.

Več

10.okt.2019

Skupaj s SICERT-om opozarjamo na osnove kibernetske higiene

Oktober je evropski mesec kibernetske varnosti in naši kolegi iz nacionalnega odzivnega centra SI-CERT so ponovno pripravili kampanjo, s katero želijo ozavestiti čim širši krog ljudi o kibernetski varnosti. Njeno ključno sporočilo je, da je kibernetska varnost navada, ki naj nas spremlja vse življenje in ki naj bo del naše vsakodnevne rutine.

Več

9.okt.2019

Zaprisegla tretja redna generacija Višje policijske šole

Na Policijski akademiji v Tacnu v Ljubljani je danes, 9. oktobra 2019, potekala slovesna podelitev diplom študentom 3. generacije rednega višješolskega študija po programu Policist. Študij je potekal dve leti, večinoma na Policijski akademiji, kandidati so se deset tednov praktično urili tudi na policijskih postajah in štirinajst dni spoznavali policijsko taktiko v Gotenici. Vse obveznosti in uspešen zagovor diplomskega dela je opravilo 76 študentk in študentov.

Več

9.okt.2019

Gasilci, reševalci in policisti bodo z dobrodelnim nogometnim turnirjem zbirali sredstva za družine v stiski - vabilo medijem

Gasilci, reševalci in policisti bomo združili moči za dober namen! Gasilska brigada Ljubljana in Reševalna postaja UKC Ljubljana, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirajo tradicionalni dobrodelni nogometni turnir intervencijskih služb, ki bo to soboto, 12. oktobra 2019, v športni dvorani Baza v Štepanjskem naselju v Ljubljani.

Več

7.okt.2019

Slovesna zaprisega študentov Višje policijske šole - vabilo medijem

Ob zaključku izobraževanja bodo kandidatke in kandidati za policista v sredo, 9. oktobra 2019, ob 12. uri zaprisegli pred generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar. Slovesna zaprisega študentov tretje generacije Višje policijske šole bo v Policijski akademiji, na Rocenski 56 v Tacnu, Ljubljana.

Več

7.okt.2019

Na hackathonu Moja varnost in mobilnost ustvarjalo skoraj 50 tekmovalcev!

Minuli konec tedna, 5. in 6. oktobra 2019, je v ABC HUB v ljubljanskem BTC Cityu potekal hackathon Moja varnost in mobilnost z namenom iskanja novih idej in tehnoloških rešitev, ki bi jih lahko državljani za izboljšanje svoje varnosti uporabili v mobilni aplikaciji. Na vabilo Policije in Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana v partnerstvu z Ministrstvom z javno upravo ter v sodelovanju z ABC pospeševalnikom in Tehnološkim parkom Ljubljana se je odzvalo 48 tekmovalcev, ki so v 11 ekipah mrzlično snovali in razvijali ideje. Na voljo so imeli namreč le 36 ur!

Več

4.okt.2019

Generalna direktorica policije na konvenciji evropskih policijskih šefov v Haagu

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar se je med 2. in 3. oktobrom na sedežu Europola v Haagu na Nizozemskem udeležila konvencije evropskih policijskih šefov (EPCC). Konferenca se je začela s skupnim sestankom direktorjev policij in carin, kjer so razpravljali o aktualnih temah, kot so okoljska kriminaliteta, nova svilna pot in hibridne grožnje.

Več

4.okt.2019

Preklic iskanja pogrešane osebe

Preklicujemo iskanje Tee Debeljak Kovačevič iz Ljubljane, pogrešane od 30. septembra 2019.

Več

3.okt.2019

Nedopustni pritiski politikov na konkretne preiskovalce kaznivih dejanj - odziv

V policiji smo bili v preteklosti zaradi narave svojega dela večkrat že izpostavljeni pogosto neupravičenim kritikam in diskreditacijam. V zadnjem času pa so posamezni politiki in z njimi povezana glasila prestopili mejo dopustnega in sprejemljivega ter poimensko "pribijajo na pranger" in žalijo konkretne preiskovalce.

Več

3.okt.2019

Policija bo jutri prvič na hackathonu skupaj z ljubljanskim mestnim redarstvom zbirala uporabne tehnološke rešitve

Ta konec tedna, 5. in 6. oktobra 2019, se bo v BTC Cityu na lokaciji ABC HUB odvijal hackathon Moja varnost in mobilnost. Policija in Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana bosta prvič na tak način skupaj z državljani in državljankami ter v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, ABC pospeševalnikom in Tehnološkim parkom Ljubljana iskala uporabne tehnološke rešitve. Projekt smo podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci, ki smo jo organizirali na Generalni policijski upravi.

Več

1.okt.2019

Odsevniki nam lahko v mraku in temi rešijo življenje!

Na skupni novinarski konferenci ob začetku dvotedenske nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev, ki bo potekala od 1. do 13. oktobra, smo predstavniki različnih institucij opozorili na problematiko pešcev v prometu, še posebej otrok in starejših oseb, ki so kot pešci med najranljivejšimi kategorijami prometnih udeležencev. Pred nami so namreč meseci, ki so do pešcev najmanj prizanesljivi. Največ nesreč z udeležbo pešcev je prav jeseni in pozimi, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa spolzke. Policisti bomo v naslednjih dneh poleg preventivnih aktivnosti zato izvajali tudi poostrene nadzore, kjer bomo pozorni na nepravilnosti pešcev, še posebej pa na kršitve voznikov motornih vozil, s katerimi ogrožajo pešce.

Več

1.okt.2019

NPU na sedmih hišnih preiskavah zaradi goljufije pri porabi evropskih sredstev

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na območju celjske in ljubljanske policijske uprave izvajajo preiskovalne aktivnosti zaradi goljufije pri porabi evropskih sredstev. Na podlagi odredbe celjskega okrožnega sodišča opravljajo sedem hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov, na katerih iščejo dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.

Več

1.okt.2019

F3ŽO danes odpira svoja vrata, tam vas čaka tudi ekipa nasmejanih policistov!

Festival za tretje življenjsko obdobje danes odpira svoja vrata! Največji tovrsten dogodek za starejše v Evropi lahko obiščete v Cankarjevem domu v Ljubljani med 1. in 3. oktobrom, vsak dan od 9. do 18. ure. Tam smo tudi policisti. F3ŽO se predstavlja z bogatim programom v štirih predavalnicah, na dveh odrih, na 160 razstavnih prostorih in še in še! Obiščite nas, vstop je prost!

Več

30.sep.2019

V nedeljo je bila v Bohinju XV. sveta maša za policiste

Policijski vikar Igor Jereb ter blejska policista Aleš Rozman in Igor Marijan so z župnikom župnije Srednja vas v Bohinju Martinom Golobom v nedeljo, 29. septembra 2019 – na sam praznik nadangela Mihaela, zavetnika policistov – organizirali že petnajsto sveto mašo za policiste. Pri maši se je prosilo za uspešno delo policistov in dobre odnose med sodelavci.

Več

27.sep.2019

V mednarodni operaciji Zelena Toskana, usmerjeni proti nezakonitemu pošiljanju odpadkov, sodelovala tudi slovenska policija

Pred nekaj dnevi je Europol objavil sporočilo za javnost o uspešnem zaključku obsežne in večletne mednarodne kriminalistične preiskave organizirane kriminalne združbe, ki je nezakonito izvažala odpadke iz Italije v Slovenijo in nato na Kitajsko. Združbi je pošiljanje nevarnih odpadkov uspevalo tudi s pomočjo slovenskih pravnih oseb, ki so fiktivno urejale potrdila, da so bili odpadki v Sloveniji predelani, čeprav v resnici niso bili, zato da so jih lahko v Luki Koper natovorili na ladje za Kitajsko. Pri preiskavi, ki jo je koordiniral Eurojust, smo zato aktivno sodelovali tudi slovenski policisti, skupaj z italijanskimi kolegi in Europolom.

Več