Sporočila za javnost GPU28.maj2020

Na seznamu držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez karantene, od danes tudi Madžarska

Na slovensko-madžarski meji od danes veljajo določene spremembe mejnega režima, saj je vlada sprejela sklep, da se z Madžarsko sprostijo ukrepi za vstop državljanov Slovenije in Madžarske. Na podlagi ocene epidemiološke situacije in dogovora med slovenskim in madžarskim zunanjim ministrstvom je bila na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, tako uvrščena tudi Madžarska.

Več

27.maj2020

Tuji poslovni partner spremenil številko bančnega računa? Pozor, lahko gre za goljufijo!

Slovenski poslovni subjekti in organizacije so v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov. Gre za t. i. BEC (Business Email Compromise) goljufije, za katere je značilno, da storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in v sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja predrugačijo fakturo, na način, da spremenijo številko bančnega računa. S tem zavedejo poslovne subjekte, da nakažejo sredstva na račune goljufov, misleč, da so plačilo izvedli svojemu poslovnemu partnerju. Bodite previdni!

Več

27.maj2020

Obvestilo o pogrešani osebi

Policisti Policijske postaje Trbovlje so bili obveščeni, da svojci od 25. maja 2020 pogrešajo 40-letnega Roka Juršeta iz Trbovelj. Pogrešani je visok okoli 170 cm, suhe postave, ima rjave lase in rjave oči. Oblečen je bil v temno modre hlače in siv pulover s kapuco. Nazadnje so ga videli v ponedeljek, 25. maja, na ulici Ribnik v Trbovljah.

Več

26.maj2020

Veljati je začel novi odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na državni meji - najpogostejša vprašanja in odgovori

Z današnjim dnem je začel veljati novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Dodane so nove izjeme za vstop v Slovenijo, ko se določenim potnikom, ki vstopajo v državo, ne odredi 14-dnevna karantena. Dodana je tudi nova kontrolna točka na cestni povezavi na mejnem območju z Italijo, in sicer Gorjansko ‒ San Pelagio.

Več

26.maj2020

V Severno Makedonijo odhaja na delo 46. skupina slovenskih policistov

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 46. skupino policistov. Med 27. majem in 26. junijem 2020 bo deset slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Več

25.maj2020

Policijski ataše v S. Makedoniji ministru Hojsu predal zahvalo makedonskega notranjega ministrstva

Slovenski policijski ataše mag. Branko Skrbinek, ki svoje naloge opravlja v Severni Makedoniji, je danes, 25. maja, ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu predal zahvalo makedonskega notranjega ministrstva za sodelovanje in podporo v boju z nalezljivo boleznijo covid-19.

Več

24.maj2020

Mednarodni dan pogrešanih otrok letos obeležujemo s kampanjo #NeBodiLahkaTarča

Slovenska policija v sodelovanju z evropsko mrežo policijskih strokovnjakov in nevladno organizacijo Amber Alert Europe tudi letos ob mednarodnem dnevu pogrešanih otrok, ki ga obeležujemo danes, 25. maja, pripravlja preventivno kampanjo #NeBodiLahkaTarča. Namen kampanje je opozoriti otroke, predvsem mlade najstnike, na t. i. spletni grooming, in jih tako osveščati o nevarnostih navezovanja spletnih stikov, ki lahko vodijo v spolne zlorabe.

Več

22.maj2020

Drugi dan maratona nadzora hitrosti 555 prekoračitev, največ v naseljih, policisti tako v dveh dneh obravnavali 1.082 kršitev

Drugi dan maratona nadzora hitrosti so policisti izvedli še en 12-urni poostreni nadzor, tokrat na območju policijskih uprav Novo mesto, Celje, Murska Sobota in Nova Gorica, na ostalih policijskih upravah pa so se policisti nadzoru pridružili ob rednem delu. Policisti so tako včeraj, 21. maja 2020, ugotovili 555 prekoračitev hitrosti. V dvodnevnem nadzoru so policisti tako obravnavali skupaj 1.082 kršitev, lani, ko je podoben nadzor potekal le en dan na vseh upravah hkrati, pa 862 kršitev.

Več

22.maj2020

Preklic iskanja pogrešane osebe

Preklicujemo iskanje 39-letne Bojane Matajdl. Pogrešano smo včeraj, 21. maja 2020, našli na območju Domžal.

Več

21.maj2020

Učinek maratona nadzora hitrosti se pozna tudi na preventivnih tablah Vi vozite

V okviru maratona hitrosti, ki ga v evropsko usklajeni akciji izvaja Policija po vsej Sloveniji, Javna agencija RS za varnost prometa na prikazovalnikih hitrosti spremlja tudi spremembe v povprečnih hitrostih na več lokacijah v slovenskih naseljih. Prvi letošnji rezultati kažejo, da so povprečne hitrosti ob zavedanju, da poteka nadzor, nižje. Cilj maratona hitrosti je prav znižanje povprečne hitrosti na cestah in vplivanje na zavedanje voznikov o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje.

Več

21.maj2020

Prvi dan maratona nadzora hitrosti: Večina voznikov prilagodila hitrost, izstopajo pa posamezniki z visokimi prekoračitvami

Prvi dan maratona nadzora hitrosti je za nami. Policisti so včeraj v 12-urnem nadzoru, ki je potekal na območju štirih policijskih uprav, ugotovili 527 prekoračitev hitrosti. Dan je minil z zgolj eno hujšo prometno nesrečo, poškodovani pa ni življenjsko ogrožen. Zadovoljni smo, da večina voznikov spoštuje omejitve in vozi odgovorno. Vseeno pa se najdejo takšni, ki z visokimi prekoračitvami resno ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev. Zato znova pozivamo: Vozite previdno, le skupaj lahko poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse!

Več

20.maj2020

Šefa slovenske in hrvaške policije v Zagrebu danes o medsebojnem sodelovanju in ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19

V. d. generalnega direktorja policije mag. Anton Travner in glavni ravnatelj hrvaške nacionalne policije Nikola Milina sta se danes, 20. maja 2020, skupaj z ožjimi sodelavci sestala na delovnem sestanku v Zagrebu na Hrvaškem. Na srečanju so visoki predstavniki slovenske in hrvaške policije razpravljali o aktualnih temah v zvezi s pandemijo nalezljive bolezni covid-19, predvsem o ukrepih, ki sta jih državi na podlagi ocen nacionalnih zdravstvenih služb sprejeli v smislu preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom.

Več

19.maj2020

Vlada na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev uvrstila Hrvaško

Potem ko je bil 17. maja dopolnjen novi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije (v nadaljevanju: odlok), je vlada včeraj, 18. maja, določila še seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo v skladu s prvim odstavkom 9. člena tega odloka. Na ta seznam držav je na podlagi epidemološkega poročila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kot prvo uvrstila Hrvaško.

Več

18.maj2020

Mednarodni muzejski dan obeležili tudi v muzeju slovenske policije

Kot mednarodni muzejski dan je določen 18. maj, ki se v organizaciji Mednarodnega sveta muzejev (ICOM) obeležuje od leta 1977 s ciljem poudariti vlogo muzejev v družbi. Muzeji po svetu ta dan počastijo s pripravo posebnih dogodkov; Muzej slovenske policije se je pridružil praznovanju z razstavo z naslovom Policija v obdobju pandemije koronavirusa.

Več

18.maj2020

To sredo in četrtek z maratonom nadzora hitrosti do varnejših cest za vse udeležence - objavljamo seznam lokacij

To sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020, bo že šesto leto zapored na 629 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti. Aktivnosti za umirjanje prometa policisti sicer izvajamo skozi vse leto. S pogostejšimi in bolj poostrenimi nadzori pa navadno začnemo v aprilu. Zaradi epidemije covid-19 so letos odpadle številne aprilske aktivnosti, ki jih sicer izvajamo z ostalimi deležniki, denimo prvi del vsakoletne akcije Hitrost. Ker pa se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, želimo z napovedanim poostrenim nadzorom spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov.

Več