Sporočila za javnost GPU5.avg.2020

Preklic iskanja pogrešane osebe

Preklicujemo iskanje 69-letnega Milana Jakšiča iz Gornje Bistrice.

Več

4.avg.2020

Danes v Severno Makedonijo odhaja 48. skupina slovenskih policistov

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 48. skupino policistov. Med 5. avgustom in 4. septembrom 2020 bo osem slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Več

31.jul.2020

Z 31. julijem nove spremembe na rdečem in zelenem seznamu držav, Hrvaška ostaja na rumenem

Na podlagi ocene epidemiološke situacije, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je z 31. julijem prišlo do nekaterih sprememb na rdečem in zelenem seznamu držav.

Več

30.jul.2020

Obeležujemo svetovi dan boja proti trgovini z ljudmi

Trgovanje z ljudmi je ena najhujših kršitev človekovih pravic. Gre za pojav, ki se močno razvija in širi; na eni strani zaradi pohlepa ljudi, neizprosne ekonomske globalizacije in s tem povezanega povpraševanja po ceneni delovni sili, na drugi pa zaradi dejstva, da še vedno veliko ljudi živi v okolju brez priložnosti za dostojno, varno in svobodno življenje, v slabih socialnih in gospodarskih razmerah, ki jih obvladujejo neperspektivne ekonomije in pojav korupcije. Danes, 30. julija, obeležujemo svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi.

Več

30.jul.2020

Ohladitev v vodi prija, a ne pozabite na varnost!

Številni v tem času iščejo ohladitev ob vodi, na urejenih in neurejenih kopališčih ob morju, rekah in jezerih. A naj vas želja po ohladitvi ne zapelje toliko, da pozabite na lastno varnost. Zato bodite previdni in poskrbite, da bo ohladitev v vodi prijetna in predvsem varna. Neurejena kopališča predstavljajo večje tveganje za kopalce.

Več

30.jul.2020

Če vas med vožnjo ujame toča, ne ustavljajte v predorih ali pod nadvozi - opozorilo udeležencem v cestnem prometu

Ob močnem deževju, ki ga v teh dneh občasno spremlja tudi toča, policisti vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo, naj vozijo še posebej previdno. Voznike opozarjamo, da se med točo ne smejo ustavljati v predorih ali pod nadvozi, temveč naj hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram na cestišču. V neurju in toči je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno!

Več

29.jul.2020

Med vozniki avtobusov in tovornjakov v enem tednu kar 740 kršitev

Med akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki je potekala od 20. do 26. julija 2020, smo policisti ugotovili 740 kršitev.

Več

29.jul.2020

Vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada prevzema Uroš Lepoša

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je danes, 29. julija 2020, za v. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada imenoval mag. Uroša Lepošo.

Več

28.jul.2020

Izšla je poletna številka revije Varnost - povabilo k branju

Vabimo vas, da prelistate novo številko naše stanovske revije, v kateri se tudi tokrat posvečamo številnim zanimivim in aktualnim temam. Na prvem mestu je tema, ki je v minulih mesecih zahtevala našo polno pozornost. Koronakriza, spopadanje z epidemijo globalnih razsežnosti, je pojem, ki se mu skoraj nihče ni mogel izogniti, saj so številni ukrepi in omejitve začeli spreminjati naš način življenja, naloge za zajezitev nalezljive bolezni pa so postale skupna prioriteta vseh, tudi zaposlenih na Ministrstvu za notranje zadeve in v Policiji.

Več

23.jul.2020

Postaja konjeniške policije v Ljubljani prejela dva plemenita lipicanca iz Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica je danes, 23. julija, Policiji predala dva plemenita lipicanska konja, imenovana 722 Pluto Wera XXVIII in 730 Pluto Betalka XXV, stara osem let. Konja sta osnovno ujahana in se bosta lahko pridružila štirim lipicancem od skupno 13 konj na Postaji konjeniške policije v Ljubljani, kjer bosta imela 28-dnevno preizkušanje.

Več

20.jul.2020

Preventivna akcija policistov na Mangartu

Policista Posebne policijske enote - Gorske enote sta v soboto, 18. julija 2020, na Mangartu izvajala preventivne aktivnosti za večjo varnost obiskovalcev gora. Pri tem se jima je pridružil tudi gorski vodnik iz Planinske zveze Slovenije.

Več

17.jul.2020

Dosedanje ugotovitve notranjevarnostnega postopka v policiji kažejo, da so zaposleni podatke obdelovali zakonito in zaradi opravljanja nalog policije - odziv

V slovenski policiji si že vrsto let prizadevamo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. Danes je informacijski pooblaščenec, ki je glavni nadzornik nad pravilno uporabo osebnih podatkov, ugotovil in potrdil naše trditve, da v policiji uporabljamo podatke strokovno in zakonito ter da v policiji ni bilo sistemske zlorabe pri vpogledih in obdelovanju osebnih podatkov. To potrjujejo tudi dosedanje ugotovitve notranjevarnostnega postopka v policiji, da so zaposleni podatke obdelovali zakonito in zaradi opravljanja policijskih nalog.

Več

17.jul.2020

Vročanje odločb o karanteni od 20. julija naprej možno na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah

Izdan je bil novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije. Veljati začne v ponedeljek, 20. julija. Osebe, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko od 20. julija v Slovenijo vstopale na katerem koli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti.

Več

17.jul.2020

S 17. julijem 2020 spremembe na seznamih držav, Hrvaška ostaja na rumenem seznamu

Na podlagi ocene epidemiološke situacije, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je s 17. julijem prišlo do nekaterih sprememb na seznamih držav: rdečem, rumenem in zelenem.

Več

17.jul.2020

Akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Med 20. in 26. julijem 2020 bo potekala akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Akcija, ki je usklajena s policijami drugih evropskih držav, bo po vsej Sloveniji potekala pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa in Policije. 

Več