Sporočila za javnost GPU25.nov.2020

Slovenska vojska in Policija s sporazumom do učinkovitejšega varovanja državne meje

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič sta danes, 25. novembra 2020, podpisala operativno-taktični načrt sodelovanja Slovenske vojske in Policije pri širšem varovanju državne meje.

Več

25.nov.2020

Skupen poziv k prijavi nasilja: ne odlašajte, pokličite na pomoč. Odzvali se bomo, tudi med epidemijo!

Ob današnjem dnevu "bele pentlje", ki simbolizira zavzemanje za nenasilje, skupaj z drugimi pristojnimi institucijami pozivamo vse žrtve in druge, ki bi lahko pomagali, naj si ne zatiskajo oči in naj nasilje prijavijo. Le tako, s skupnimi močmi, ga bomo lahko ustavili.

Več

25.nov.2020

Obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Tudi v policiji se danes, 25. novembra, pridružujemo obeležitvi mednarodnega dneva, posvečenega boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. V obdobju do 10. decembra, svetovnega dneva človekovih pravic, bomo policisti in policistke aktivno sodelovali na različnih dogodkih v povezavi s to problematiko, obenem pa tudi ozaveščali o njej in izvajali različne preventivne aktivnosti.

Več

23.nov.2020

Obvestilo o pogrešani osebi

Policisti Policijske postaje Ljubljana Šiška so bili obveščeni, da svojci od torka, 17. novembra 2020, pogrešajo 39-letno Mojco Cajnko iz Ljubljane. Pogrešana je visoka okoli 160 cm. Je suhe postave (ima približno 50 kg), ima svetle, čez ramena segajoče lase. Nazadnje je bila oblečena v dolgo enodelno zeleno obleko z dolgimi rokavi, segajočo do gležnjev, obuta pa je bila v črne visoke čevlje. Uporablja očala s črnim okvirjem.

Več

23.nov.2020

Nova izjema za prehod meje je dostop do prodajaln in storitev, ki so bližje v sosednji državi

Sprememba Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije je z današnjim dnem prinesla novo izjemo za prehajanje meje. S 23. novembrom 2020 je med izjeme brez karantene ali negativnega testa ob vstopu iz rdeče države dodana izjema za državljana Slovenije ali tujca s prebivališčem v Sloveniji, ki prehaja mejo s sosednjo državo zaradi dostopa do prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje njegovemu prebivališču, kot so te prodajalne ali storitve v občini prebivališča, ali jih v občini prebivališča ni. Oseba se mora vrniti v dveh urah po prehodu meje.

Več

20.nov.2020

Ali bomo iz te krize izšli močnejši in bolje pripravljeni? Na okrogli mizi o izkušnjah sistema nacionalne varnosti

 Namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica se je 17. novembra 2020 udeležil virtualne okrogle mize z naslovom Vloga sistema nacionalne varnosti ob krizi covid-19, ki sta jo organizirala Evro-Atlantskegi svet Slovenije in Katedra za obramboslovje Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Več

20.nov.2020

Slovenska policija bo pomagala Srbiji pri ustanovitvi urada SIRENE

Ministrstvo za notranje zadeve in Policija že vseskozi močno podpirata prizadevanja Srbije pri izvedbi reform na področju notranjih zadev. Slovenska policija tako v partnerstvu z Avstrijo trenutno sodeluje v projektu tesnega medinstitucionalnega sodelovanja Podpora krepitvi boja proti trgovini z ljudmi. Slovenija je v omenjenem projektu imenovala rezidenčnega projektnega svetovalca in s svojimi strokovnjaki sodeluje pri izvajanju aktivnosti. V okviru projekta tesnega medinstitucionalnega sodelovanja je bil razpisan projekt Podpora pri pripravi ustanovitve SIRENE biroja v Srbiji. Na razpisan projekt se je med drugimi državami prijavila tudi Slovenija. Projektna ekipa, ki jo vodi vodja projekta Slavko Koroš iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je bila pri predstavitvi zelo prepričljiva in suvereno projekt tudi dobila.

Več

19.nov.2020

Razveselili smo se novega "policijskega podmladka"!

V Oddelku za šolanje službenih psov Policijske akademije smo se razveselili osmih mladičkov nemškega kratkodlakega ptičarja. Pet samičk in trije samčki, ki smo jih pridobili z lastno vzrejo, so privekali na svet pred nekaj dnevi ter poleg nas razveselili tudi svojo osemletno mamico Oli, ki je javnosti že dobro znana kot specialistka za iskanje bioloških sledi.

Več

18.nov.2020

Nov urnik delovanja klicnega centra policije v času koronavirusa

Urnik delovanja klicnega centra, kjer nudimo informacije o delu policije v času koronavirusa, se je nekoliko spremenil. Na telefonski številki 01 514 70 01 smo po novem dosegljivi vsak dan od ponedeljka do petka, med 8.00 in 16.00, razen ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Več

18.nov.2020

Obljube o lahkem zaslužku vas lahko veliko stanejo: vse več goljufij, povezanih z lažnimi investicijskimi vlaganji

Slovenski državljani so v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov v povezavi z investicijskimi vlaganji, ki obljubljajo visoke donose. Ne nasedajte jim!

Več

18.nov.2020

Vsak otrok ima pravico do otroštva: 18. november, evropski dan boja proti spolni zlorabi otrok

Danes, 18. novembra, obeležujemo evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnimi zlorabami. Ta dan je namenjen ozaveščanju o nujnosti preprečevanja in razkrivanja vseh oblik zlorab otrok, hkrati pa tudi zavedanju o nujnosti podpore in pomoči žrtvam teh dejanj. Gre za dejanja, ki jih je treba glasno in brez olepševanj obsoditi, saj hudo kršijo otrokove in človekove pravice, otrokom pa povzročajo dolgotrajne posledice.

Več

17.nov.2020

Izročena še zadnja od 51 letos podeljenih medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost

Pred enim mesecem, natančneje 15. oktobra 2020, nam je s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in Veleposlaništva Republike Slovenije v Turčiji uspelo izročiti še eno medaljo za požrtvovalnost, katere prejemnica je turška državljanka Sila Kara.

Več

17.nov.2020

V Severno Makedonijo odhaja 51. skupina slovenskih policistov

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 51. skupino policistov. Med 18. novembrom in 18. decembrom 2020 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Več

17.nov.2020

Med poostrenim nadzorom opravili 12.000 alkotestov, 302 voznika vozila pod vplivom alkohola

Med 6. in 15. novembrom 2020 je potekal drugi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti smo v tem času odredili 12.054 alkotestov, od katerih sta bila 302 pozitivna.

Več

14.nov.2020

S 16. novembrom spremembe pri prehajanju meje

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Več