Sporočila za javnost GPU6.dec.2023

Učinek reorganizacije prometne policije je pozitiven, varnost na slovenskih avtocestah in hitrih cestah pa boljša – odziv

Zaradi zagotavljanja javnega interesa po objektivni in vsestranski informiranosti odgovarjamo na manipulativno vsebino o delu avtoceste policije, ki kroži po družbenih omrežjih, in javnost v nadaljevanju seznanjamo s konkretnimi in dejanskimi podatki o reorganizaciji te nekdanje notranje organizacijske enote policije ter hkrati tudi predstavljamo rezultate dela policije po njej.

Več

5.dec.2023

Pranje denarja in operacija EMMA 9. Slovenska policija sodelovala v Europolovi operaciji, namenjeni boju proti denarnim mulam

Slovenska policija je že deveto leto zapored uspešno sodelovala v Europolovi mednarodni operaciji EMMA 9 (angl. European Money Mule Action), namenjeni boju proti denarnim mulam, ki nezakonito prejemajo denarna sredstva, povezana predvsem z računalniško kriminaliteto – goljufijami na spletu.

Več

4.dec.2023

Flota slovenske policije bogatejša za še en večnamenski transportni helikopter AW 169

Slovenska policija je od danes bogatejša za še tretji večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169. Gre za enak helikopter, kakršnega je policija lani med drugim uporabljala za gašenje požara na Krasu ter za reševanje ljudi in premoženja v letošnjih katastrofalnih avgustovskih poplavah.

Več

4.dec.2023

Veseli december in pirotehnika. Praznično vzdušje si lahko pričarate tudi brez nevarnega in nadležnega pokanja!

Pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki tudi letos opozarjamo na varno in uvidevno uporabo pirotehnike, s čimer želimo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev. Če se jim torej že ne morete upreti, pirotehnične izdelke uporabljajte vsaj previdno in odgovorno. To pomeni tako, da pri tem ne boste ogroženi ter da ne boste ogrožali in motili drugih.

Več

1.dec.2023

Primera ugrabitve otroka, ki bi jo izvršil neznanec z belim kombijem, do zdaj še ni bilo in ga še nismo obravnavali – pojasnilo

Policija je v zadnjem obdobju na različnih družbenih omrežjih zasledila objave o belih kombijih in poskusih ugrabitev otrok. Pojasnjujemo, da policija ugrabitve ali poskusa ugrabitve, ki bi bila povezana z belim kombijem (ali katerim drugim vozilom), še ni obravnavala oziroma o takem dejanju ni bila obveščena.

Več

28.nov.2023

Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Skupaj ustvarimo varno okolje za vse!

V času med 25. novembrom in 10. decembrom 2023 tudi v Sloveniji obeležujemo mednarodne dneve boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. V policiji tej problematiki posebno pozornost namenjamo vse leto, tako na operativni kot preventivni ravni. V teh dneh pa še intenzivneje spodbujamo žrtve k prijavi tega kaznivega dejanja. Le na tak način je nasilje mogoče ustaviti, žrtvi nuditi vso ustrezno pomoč in podporo, proti povzročitelju pa ustrezno ukrepati v skladu z našimi pristojnostmi.

Več

27.nov.2023

Tim Toplak osvojil že tretji naslov evropskega prvaka v ju-jitsu borbah

V Zagrebu na Hrvaškem je od 23. do 26. novembra 2023 potekalo evropsko prvenstvo v ju-jitsuju. Sodelovali so tekmovalci iz 27 držav. Tekmovanja se je kot član slovenske reprezentance udeležil tudi Tim Toplak, predavatelj predmeta Policijska uporaba borilnih veščin na Višji policijski šoli, kot Timov trener pa je sodeloval Gorazd Toplak, prav tako delavec Policije.

Več

27.nov.2023

Policija in Slovenska vojska podpisali načrt sodelovanja za leto 2024

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš sta v petek, 24. novembra 2023, v prostorih Policijske akademije v Tacnu podpisala načrt sodelovanja med Policijo in Slovensko vojsko za leto 2024.

Več

23.nov.2023

Italijanski voznik začetnik skozi naselje s kar 124 km/h

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa so včeraj, 22. novembra 2023, ustavili voznika začetnika, ki je v naselju, kjer je hitrost omejena na 50km/h, vozil s povprečno hitrostjo 112 km/h. V nekem trenutku je vozil celo s hitrostjo 124 km/h.

Več

21.nov.2023

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč na slovenskih cestah ni zahteval človeških življenj

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo policisti včeraj, 20. novembra 2023, na celotnem avtocestnem omrežju poostreno nadzirali promet. Pozorni smo bili predvsem na prehitro vožnjo in premajhno varnostno razdaljo.

Več

20.nov.2023

Obsežna preiskava spolnih zlorab otrok. Slovenski kriminalisti sodelovali v mednarodni kriminalistični operaciji Mozaik 2023

Na današnji novinarski konferenci smo predstavili uspešno izvedeno operacijo Mozaik 2023, obširno mednarodno kriminalistično preiskavo s področja spolnih zlorab otrok prek interneta. Operacijo smo izvedli od 6. do 17. novembra 2023 v sodelovanju z Europolom, Madžarsko, Hrvaško in nekaterimi državami iz regije Zahodnega Balkana, in sicer v okviru Evropske platforme za boj proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu (ang. European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – EMPACT).

Več

20.nov.2023

Mednarodna kriminalistična preiskava spolnih zlorab otrok prek interneta - vabilo medijem

Danes, 20. novembra 2023, bomo na novinarski konferenci Generalne policijske uprave in Policijske uprave Ljubljana predstavili obširno mednarodno kriminalistično preiskavo s področja spolnih zlorab otrok prek interneta, ki je bila, v sodelovanju z Europolom, Madžarsko, Hrvaško in nekaterimi državami iz regije Zahodnega Balkana, izvedena v okviru Evropske platforme za boj proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu (EMPACT).

Več

17.nov.2023

Na skupni vaji slovenskih in avstrijskih "specialcev" v Šentilju ujeli pobegle oborožene roparje in rešili talce

Specialna enota slovenske policije je včeraj, 16. novembra 2023, na območju Šentilja v okviru bilateralnega sodelovanja izvedla skupno vajo s kolegi iz EKO Cobre, specialne enote avstrijske policije. Vaja je vključevala čezmejno zasledovanje nevarnih, oboroženih osumljencev kaznivih dejanj iz Avstrije v Slovenijo.

Več

17.nov.2023

Nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko podaljšan do 9. decembra, 22. decembra nadzor za šest mesecev

Začasni ponovni nadzor na notranjih mejah je bil včeraj podaljšan za 20 dni, in sicer do 9. decembra 2023 (po 28. členu Zakonika o schengenskih mejah). Z 22. decembrom pa se začne začasni ponovni nadzor na notranjih mejah za šest mesecev, kot ga določa 25. člen Zakonika o schengenskih mejah.

Več

16.nov.2023

Superjunaki na nastopajo samo v stripih. Pomagajte nam najti najbolj iskane evropske kriminalce!

Ste morda vi naš naslednji junak (#beournexthero)? Pomagajte nam pri iskanju najbolj iskanih kriminalcev v Evropi. Vsak od nas lahko postane žrtev kaznivega dejanja, vi pa lahko k večji varnosti prispevate tako, da si ogledate seznam najbolj iskanih oseb v Evropski uniji. Vabimo vas, da si vzamete nekaj sekund za ogled fotografij teh storilcev kaznivih dejanj, ki so na begu, in preverite, ali jih morda prepoznate.

Več