Sorodne objave

 

Pogled iz policijskega helikopterja na goreči Kras v 2022

Slovenska policija s svojo floto helikopterjev in Letalsko policijsko enoto dokazuje mnogostransko uporabnost in učinkovitost policijskega letalstva ter je zanesljiv partner pri izvajanju policijskih in humanitarnih nalog. Enota se je doslej izkazala že v mnogo primerih. Med pomembnejšimi v zadnjih letih so:

  • 2014: pomoč ob poplavah v Bosni in Hercegovini
  • 2019–2023: posodobitev helikopterske flote in nakup treh novih helikopterjev tipa AW 169
  • 2022: pomoč pri obvladovanju požara na Krasu. Letalska policijska enota je požar gasila z novim helikopterjem AW 169 in opravila 600 odmetov oziroma prenesla okoli 470.000 litrov vode, s patruljnim helikopterjem s kamero pa je pregledovala teren, odkrivala žarišča in usmerjala gasilce na tleh.
  • 2022: reševanje 18 pohodnikov po udaru strele na Triglavu v izredno težkih vremenskih razmerah. Udar strele je pohodnike razmetal po skalovju; dva sta bila huje poškodovana, preostali pa lažje.
  • 2023: pomoč pri reševanju več poškodovanih v snežnem plazu na Mojstrovki v izredno težkih vremenskih razmerah
  • 2023: pomoč ob katastrofalnih poplavah, ki so avgusta prizadele državo. Policijske posadke so s štirimi helikopterji v nekaj dneh rešile 286 ljudi in deset živali ter prepeljale 45 specialistov z različnih delovnih področij in več kot 13 ton hrane, goriva in drugega tovora.
  • 2023: pomoč policiji Severne Makedonije pri usposabljanju njenih posadk za prevoz tovora in gašenje
  • 2023: donacija delov in orodja oddelku letalskih enot makedonske policije za njihove helikopterje. Gre za specifično opremo, s katero bodo kolegi v Severni Makedoniji lahko razvijali lastno področje medicinskih prevozov, gašenja in reševanja v gorah.

Drugi pomembnejši mejniki, ki so zaznamovali enoto od ustanovitve naprej, so bili predstavljeni v brošuri: 50 let Letalske policijske enote

Letalska policijska enota vsako leto sodeluje tudi pri okoli sto reševanjih v gorah in je vključena v sistem zaščite in reševanja.