Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
 

Nasilje nad otroki sicer najpogosteje povzročajo odrasli, toda različne oblike nasilja, ustrahovanja in izsiljevanja otroci doživljajo tudi od starejših vrstnikov, sošolcev ...

risba učitelja iz zgibanke Ustavimo nasilje

Prav ob teh dejanjih je otrok pogosto žrtev, ki jo težko prepoznamo. Pri ustrahovanju, izsiljevanju in nasilju lahko otrok doživi fizični napad, poškodbo, psihični pritisk, grožnjo, krajo ali poškodovanje osebne lastnine, šikaniranje, draženje, poniževanje, zmerjanje itd. 

Ustrahovanje in nasilje sta resni težavi, ki ju ne smemo zanemarjati. Obe sta lahko in tudi morata biti ustavljeni! 

Ob tem želimo poudariti, da med tovrstno nasilje ne uvrščamo morebitnih neogrožujočih prepirov ali pretepov, ki so pogosti pri otrocih, saj so del naravnega pojava med razvojem otrok. Pomembno pa je pravočasno zaznavanje preseganja teh meja.

Otrok, ki je postal žrtev nasilja, je doživel neprijetno izkušnjo, ki ima lahko tudi posledice zanj in za njegovo vedenje in to tako doma kot tudi zunaj doma in v šoli. Z nekaterimi napotki vam lahko nudimo oporo za pogovor z njim.

Želimo, da vaš otrok nikoli ne bi postal žrtev nasilja. Če se mu to kljub temu zgodi, je dobro poznati nekatere značilne posledice tovrstnih dejanj, ki so opozorilo, da otrok potrebuje vašo pomoč.

Na to, da je vaš otrok morebiti ustrahovan, lahko pomislite, kadar se boji poti v šolo ali domov, nerad hodi v šolo, prosi, da ga spremljate v šolo, spreminja pot v šolo, šolski uspeh se mu slabša, domov prihaja s poškodovanimi osebnimi predmeti in obleko, zmanjkuje mu denarja, prihaja lačen (ker so mu vzeli denar za kosilo ali malico), z nerazložljivimi praskami in poškodbami, prosi za več denarja ali ga na skrivaj jemlje (da bi plačal ustrahovalcem), neprestano izgublja žepnino, zavrača pogovor o tem, kaj je narobe, daje nemogoča opravičila za pravkar navedene nove oblike obnašanja in dogovarjanja, doma je raztresen, odsoten, brez razloga joče, je neješč, morda začne močiti posteljo ali ima nočne more. Več o tem: Kakšni so znaki nasilja nad vrstniki?

Ko ugotovite, da je vaš otrok ustrahovan, bodite z njim in ga podpirajte.

Obljubite mu, da ga boste zaščitili in naredili vse, da boste ustavili to dogajanje. Starši lahko pomagate otroku. Poskušajte se pogovoriti z njim. 

Poiščite pomoč pri strokovnih službah in v šoli. Upoštevajte, da je otrok navadno zelo prestrašen, saj se boji posledic prijave ustrahovalca. Naj ve, da je naj pomembnejše to, da vedno zaščiti samega sebe. Tudi svojo lastnino naj brani pred izsiljevalcem, tudi tistim iz vrste starejših vrstnikov, vendar le toliko, da ne bo poškodovan. Pomoč pred nasilneži naj poišče pri prijateljih, v šoli in seveda pri vas. Vedeti mora, da mu boste verjeli in pomagali.

napis - Prisluhnite svojemu mladostniku

Iz zgibanke Skupaj proti izsiljevanju in drugim oblikam nasilja  

Z otroki se pogovorite o policiji in kriminalistični službi. Povejte jim, da jim tudi policisti lahko pomagamo. Tako bodo lažje poiskali našo pomoč. Nasilje bomo preprečevali in omejevali, če bomo delovali skupno ter nasilneže neprestano in vsi ustavljali. Ko spoznajo, da ni poti, lahko pričakujemo njihovo umikanje. Verjeti žrtvam nasilja in jim ponuditi pomoč pa mora postati pravilo.  

risba učitelja in izrez iz zgibanke Ustavimo nasilje


Več informacij in nasvetov na spletni strani: Nasilje nad vrstniki


Povezane vsebine

Nasilje v družini prizadene tudi otroke
Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!
Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu
Policija za otroke
Prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolah

Iz zgibanke Skupaj proti izsiljevanju in drugim oblikam nasilja