Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Lutkovno predstavo Ena ena tri je na podlagi besedila Mali Ojoj za preventivni projekt Policija za otroke napisala Svetlana Makarovič, likovna zasnova pa je delo Danijela Demšarja. Glasbo za lutkovno predstavo sta napisala Nino De Gleria in Aleš Rendla, predstavo pa od njene krstne uprizoritve oktobra 1995 (takrat še pod naslovom Devet in dva) izvajajo ustvarjalci gledališke skupine Lutke Zajec. Do danes je bilo odigranih že več kot 900 ponovitev!

slika lutkovne predstave Ena ena tri - zajček slika lutkovne predstave Ena ena tri - lisica slika lutkovne predstave Ena ena tri - pišče
risba medveda policista

Lutkovna igrica nam predstavi tri samostojne zgodbe. Sporočilo vseh je, da lahko vsi, tudi tisti majhni, ki so v stiski ali v nevarnosti, zavrtijo številko 113 in na pomoč bo prišel policist ali policistka.

Glavni junaki v njih so živali; na eni strani majhne, ranljive živali, kot so zajček, miška in pišče, na drugi strani pa nevarne živali v podobi mačkona, lisice in kanje.

V vseh treh zgodbicah srečamo medveda policista. Kadar so majhne živali v nevarnosti, ga lahko pokličejo po telefonu na številko 113.

  • Prva zgodba govori o zajčku. Med brezskrbnim skakljanjem skozi gozd naleti na lisico. V begu pred njo s svojim jokom prikliče na pomoč medveda policista. Ta ga posvari pred nevarnostjo, ki preži na mladičke v gozdu, in mu pove, da lahko v nevarnosti pokliče številko 113 in medved policist mu bo pomagal.
  • Druga zgodba pripoveduje o majhni miški, ki v gozdu sreča mačkona. Mačkon poskuša drobno miško, ki se vrača domov, z zvijačo zvabiti k sebi. Ko mu to uspe, jo zgrabi. Miški se uspe izmuzniti iz njegovih krempljev in priti do telefona, tako da lahko na pomoč pokliče medveda policista.
  • V tretji zgodbi se srečamo s piščetom. Med sprehodom skozi gozd se je izgubilo in skoraj postalo plen nevarne kanje. Iz nevarnosti ga ponovno rešita telefonski klic in medved policist.

"Policaji, policajke
na tem svetu so zato,
da otrokom, ki so v stiski,
iz težav pomagajo.

In zatorej nič ne čakaj,
raje kliči kar takoj,
ena ena tri pokliči,
tu mali je Ojoj!"

Pesmica v celoti 

 

Lutkovna igra traja 40 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti. Izvaja se za otroke v vrtcih in za učence od prvega do četrtega razreda osnovne šole.

Stroške izvedbe predstave krije naročnik. Več informacij o predstavi vam lahko posredujejo predstavniki gledališča Lutke Zajec, dosegljivi po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefonskih številkah:01 541 76 73, 041 665 876 in 040 599 995.

Predstavitev policistov, njihovih vozil, opreme in službenih živali pa je sestavni in brezplačni del projekta.

slika projekta Policija za otroke - igrica Ena ena tri - mali slovarček

Nekaj vtisov otrok, ki so si že ogledali predstavo: Otroci pripovedujejo