Sorodne objave

 

Če kupujete rabljeno vozilo, še zlasti od fizičnih oseb, prek spleta in malih oglasov, lahko tvegate, da postanete žrtev goljufije. Tako v Sloveniji kot tujini se namreč pogosto prodajajo ukradena ali predelana vozila, naprodaj so tudi poškodovana vozila, ki so bila popravljena z ukradenimi deli, ipd. Zato previdnost ni odveč. Dobro je upoštevati nekaj preventivnih nasvetov, v nadaljevanju pa objavljamo tudi seznam različnih spletnih strani, s pomočjo katerih lahko preverite, ali ni bilo vozilo, ki ga kupujete, morda ukradeno in ali se podatki o avtomobilu (na primer število prevoženih kilometrov), ki jih navaja prodajalec, ujemajo s pravimi. 

Opozorilo

Spletne strani za preverjanje vozil so zgolj informativnega značaja in lahko služijo le kot neobvezujoč pripomoček pri preverjanju vozil.

V Policiji ne jamčimo za točnost podatkov, ki so objavljeni na navedenih povezavah!

Kaj je dobro upoštevati pri nakupu rabljenega vozila?

Nakup avtomobila je velika investicija, zato pri tem ne hitite. Pozanimajte se, pri kom kupujete, in vztrajajte pri natančnem pregledu vozila. Pridobite čim več podatkov. Priporočamo, da od prodajalca pridobite originalno dokumentacijo (na primer prometno dovoljenje, račune, kupoprodajne pogodbe, zavarovalno polico, zeleno karto, homologacijo, servisno knjižico, dokazila o plačanih dajatvah ...), pa tudi potrdila dosedanjih servisov avtomobila, kjer ob sprejemu vozila vpišejo tudi stanje števca. Vso dokumentacijo natančno preglejte ter podatke o vozilu primerjajte z dejanskim stanjem vozila (na primer ujemanje številke šasije), pozorni bodite tudi na morebitne poškodbe, sledi druge barve na karoseriji idr. Ob nakupu zahtevajte tudi rezervne ključe in takoj poskrbite za prepis vozil. Več preventivnih nasvetov policije: Nakup rabljenega vozila

Spletne strani za preverjanje vozil - dobrodošel pripomoček

V pomoč kupcem pri preverjanju vozil so lahko tudi različne domače in tuje spletne baze podatkov, kjer lahko preverite, ali ni bilo vozilo, ki ga kupujete, morda ukradeno in ali se podatki o avtomobilu, ki jih navaja prodajalec, ujemajo s pravimi. Ob tem opozarjamo, da so te strani zgolj informativnega značaja! Uporabljate jih lahko kot neobvezujoč pripomoček pri preverjanju vozila, ki je le eden od možnih načinov za zavarovanje pred goljufijami.

POLICIJA Baza ukradenih vozilSeznam ukradenih vozil v Sloveniji (podatki Policije o ukradenih vozilih; seznam vsebuje podatke o znamki, tipu in barvi odtujenega vozila, registrski številki in številki šasije ter datumu vnosa odtujenega vozila v bazo)

Register vozil na državnem portalu eUprava (če poznate tip in številko prometnega dovoljenja ter registrsko označbo vozila, lahko iz javne evidence pridobite podatke o tem vozilu)

AJPES-ov register neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin eRZPP (javna in centralno vodena baza podatkov o zastavnih pravicah in prepovedih odtujitve in obremenitve na premičninah, ki omogoča, da se enostavno, zanesljivo in brez velikih stroškov seznanite z (ne)obstojem neposestne zastavne pravice na premičnini)

Evropska baza ukradenih vozil (baza ima neposredno povezavo s policijskimi bazami podatkov o ukradenih vozilih iz več evropskih držav; poleg iskanja po številki VIN, ali je bilo preverjano vozilo prijavljeno kot ukradeno, omogoča tudi on-line vnos podatkov o ukradenem vozilu)

Italijanska baza ukradenih vozil – bazo vzdržuje italijanska policija, uporabnik pa lahko preveri tako številko šasije kot prometno dovoljenje vozila. Preverjanje je možno preko naslednjih povezav: preverjanje vozil (angleški jezik), preverjanje vozil (italijanski jezik), preverjanje dokumentov (angleški jezik), preverjanje dokumentov (italijanski jezik)

Drugi ponudniki podatkov o vozilih v Sloveniji in tujini

Poleg tega pa je v Sloveniji in tujini kar nekaj ponudnikov, ki omogočajo preverjanje vozil po nekaterih ključnih parametrih, vendar v slovenski policiji ne jamčimo za točnost njihovih podatkov in poročil. Številni imajo objavljene tudi koristne nasvete. Opozarjamo pa, da so nekatere od njihovih storitev morda plačljive. V nadaljevanju objavljamo nekaj povezav, ki so vam lahko v pomoč.

  • povezave v slovenskem jeziku (navedene po abecednem  vrstnem redu)

AutoDNA (ponudnik poročil o rabljenih vozila iz Slovenije, Evrope in ZDA; na podlagi vnosa VIN številke brezplačno prikaže znamko in model vozila)

AVTOLOG (pod okriljem AMZS deluje na podlagi zbirke podatkov o registriranih motornih vozilih v Sloveniji, ki so javno dostopni na portalu OPSI - na podlagi vnosa VIN številke omogoča brezplačen pregled tehničnih podatkov o vozilu, tehničnih pregledih in zgodovini vozila)

CARFAX (ponudnik poročil o rabljenih vozilih iz Slovenije, Evrope in ZDA; na podlagi vnosa VIN številke brezplačno prikaže znamko in model vozila)

CARVERTICAL (ponudnik poročil o rabljenih vozilih iz Slovenije, Evrope in ZDA; na podlagi vnosa VIN številke brezplačno prikaže znamko in model vozila)

  • povezave iz tujine (navedene po abecednem  vrstnem redu)

Češka: http://www.odcizena-vozidla.cz/ 

Italija: https://www.crimnet.dcpc.interno.gov.it/crimnet/ricerca-targhe-telai-rubati-smarriti

Kanada: http://www.cpic-cipc.ca/index-eng.htm

Litva: https://www.epolicija.lt/itpr_paieska/transportas_lt.php

Poljska: https://www.autobaza.pl/

Romunija: https://www.politiaromana.ro/ro/auto-furate

ZDA: http://www.stolencarreports.com/ https://www.nicb.org/theft_and_fraud_awareness/vincheck

Združeno kraljestvo: https://www.gov.uk/get-vehicle-information-from-dvla

Povezane vsebine

Nakup rabljenega vozila

Tatvine in odvzemi motornih vozil

Vlomi v vozila

Poskrbite za tehnično varovanje avtomobila