Sorodne objave

 

O sekstingu govorimo, ko nekdo deli sporočilo s seksualno vsebino ali fotografijo oziroma posnetkom, na kateri je gol ali pomanjkljivo oblečen. To lahko poteka prek telefonov, tabličnih računalnikov, računalnikov in različnih aplikacij, spletnih strani, družbenih omrežij ali računalniških igric.

Slika skupine mladostnikov s telefoni v rokah

Seksting med mladimi čedalje bolj problematičen

Seksting postaja čedalje bolj problematičen tudi v Sloveniji. Najpogosteje to počnejo mladostniki v puberteti, torej v času telesnih sprememb, občutljivosti, zanimanja za svoje telo in iskanja svoje identitete.

Otroci svoje intimne fotografije pogosto delijo ali objavljajo zaradi pritiska vrstnikov, ker jih nekdo ustrahuje ali izsiljuje. Včasih to storijo zato, ker se bojijo, da bi se sicer zdeli neprivlačni ali sramežljivi ali pa da bi pred drugimi dokazali svojo seksualnost.

Seksting se najpogosteje dogaja med fantom in dekletom, ki si med seboj pošiljata fotografije v zaupanju, da bodo te ostale le med njima. Po koncu zveze se lahko te fotografije iz jeze ali maščevanja znajdejo na več naslovih ali spletnih straneh, včasih pa je namen osramotiti partnerja.

Seksting torej postane skrb vzbujajoč, ko se fotografija ali posnetek razširi med več ljudi, kot jim je bilo to sprva namenjeno.

Zakaj mladostniki ne poiščejo pomoči, ko postanejo žrtve sekstinga?

Mladostniki pomoči pogosto ne poiščejo, ker jih je sram ali se bojijo maščevanja vrstnikov, ker ne želijo imeti dodatnih težav ali pa ne verjamejo, da jim odrasli lahko pomagajo.

Slika zaskrbljenega dekleta s telefonom v rokah

Posledice sekstinga so lahko zelo hude

Posledice sekstinga so lahko čustvene, socialne in pravne.

Poleg sramu, tesnobnosti, jeze in samoobtoževanja so pri mladostnikih pogosto prisotne tudi samomorilna ali samopoškodovalna vedenja. Oškodovani mladostnik lahko doživi izključitev iz družbe, posnetki in fotografije pa lahko škodijo njegovemu dobremu imenu.

Seksting se lahko sprevrže tudi v kaznivo dejanje, kadar ne gre za posnetke, namenjene zabavi in zbliževanju, ampak za zlorabo, ki je kazniva (na primer izdelava in/ali izdelava posnetkov spolne zlorabe otrok, pridobivanje oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene in podobno).

Na kaj morajo biti pozorni starši in kako lahko pomagajo?

Pomembno je, da se starši s svojimi otroki pogovorijo o dejavnikih tveganja pri sekstingu.

Otrokom naj dajo vedeti, da jim lahko zaupajo, če prejmejo tako vsebino ali če jih kdo nagovarja, da to sami storijo.

Otroke naj seznanijo, da v trenutku, ko sliko pošljejo, nad njo izgubijo nadzor, saj jo lahko kdorkoli shrani na svojo napravo ali deli naprej. Včasih so te fotografije predmet izsiljevanja in ustrahovanja.

Starši naj otroke opomnijo, da ljudje niso vedno to, za kar se izdajajo, zato naj bodo pozorni, kaj počnejo na internetu in s kom se pogovarjajo.

Povezane vsebine

Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok na internetu
Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok - nasveti za starše