Sorodne objave

Seksting 18. december 2021
Grooming 18. december 2021
 

Internet je odličen prostor za igro, učenje ter povezovanje otrok in mladostnikov. Pametne naprave imajo ogromno prednosti, kot so lažje izobraževanje, vzpostavljanje socialnih stikov ter informiranje, vendar pa s seboj prinašajo ogromno možnosti za različne vrste zlorab in nasilja.

Na kaj moramo biti pozorni starsi v primeru spletnega nasilja

Otroci so lahka tarča spletnih predatorjev

Vsi otroci, ki uporabljajo internet, lahko zaradi svojih najrazličnejših dejavnosti na spletu zaidejo v rizično in nevarno situacijo. Otroci so namreč zaradi svoje mladosti, neizkušenosti, radovednosti in naivnosti med najbolj ogroženimi uporabniki spleta.

Med uporabljanjem različnih aplikacij, družbenih omrežij, elektronskih pošt, spletnih strani in forumov ter igranjem računalniških iger lahko postanejo žrtve različnih spletnih zlorab. Na teh omrežjih so namreč prisotni tudi ljudje, ki izkoriščajo ranljivost otrok, da bi si pridobili protipravno premoženjsko korist ali da bi jih zlorabili.

Kibernetska varnost otroci

Varnost na spletu je dolžnost in odgovornost vseh uporabnikov. Tudi starši lahko veliko prispevate k varnejšemu spletnemu okolju vas in vaših otrok.

Poskrbite za varnost svojih otrok na spletu – nasveti staršem

Za preventivo pred spletnim nasiljem in spletnimi spolnimi zlorabami vaših otrok ste v prvi vrsti najbolj odgovorni starši. Vi ste tisti, ki otroku postavljate meje v realnem življenju, pravilno pa je, da jih postavite tudi na spletu, in to še preden otroku kupite prvo pametno napravo.

  • Skupaj z otroki postavite pravila uporabe interneta za vse družinske člane. Med ta pravila spada časovna omejitev uporabe spleta, mobilnih in elektronskih naprav, družbenih omrežij, računalniških igric. Pri tem bodite starši otroku za zgled.
  • Otroke informirajte in dobrih in slabih lastnostih interneta. Spodbujajte jih, da ga uporabljajo za izobraževanje, zabavo, šolanje, sprostitev, vendar pa jih opomnite, da niso vse informacije, ki jih najdejo na spletu, dobre, zanesljive in pravilne. Učite jih kritičnosti do informacij, ki jih najdejo na spletu.
  • Računalnik naj ne bo del otroške sobe, temveč ga postavite v prostor, kjer boste imeli nadzor nad tem, kaj otroci počnejo na spletu.
  • Z otroki se pogovarjajte o tem, kaj počnejo na spletu, katere spletne strani obiskujejo, na katerih družbenih omrežjih so prisotni njihovi sošolci.
  • Otrokom dajte vedeti, da naj tako kot v realnem življenju tudi na internetu zaupajo svojim občutkom. Zagotovite jim, da jim boste v primeru, ko se na internetu znajdejo v težki in neprijetni situaciji, pomagali in ne obsojali.
  • Ko se vaši otroci prvič prijavljajo v družbena omrežja, se pogovorite o informacijah, ki jih na spletu lahko delijo. Povejte jim, da so osebni podatki (naslov, telefonska številka, šola, ki jo obiskujejo, športno društvo, številka bančnega računa) samo njihovi in da jih z neznanci ne smejo deliti. Pomagajte jim izbrati primeren vzdevek, ki neznancem ne bo razkrival otrokovega pravega imena ali drugih podatkov.
  • Na računalnik namestite ustrezne protivirusne programe in požarni zid.
  • Otrokom povejte, da na internetu veljajo podobna pravila obnašanja in bontona kot v realnem svetu. Spodbujajte jih, da na spletu spoštujejo druge uporabnike in ne širijo nestrpnosti in sovražnega govora. Poučite jih, da je anonimnost le navidezna in da lahko zaradi širjenja neprimernih vsebin postanejo osumljenci kaznivih dejanj.
  • Prepovejte jim, da bi se osebno srečali z ljudmi, ki jih spoznajo na spletu, saj se v realnosti lahko za profilom na družbenem omrežju skriva popolnoma druga oseba, katere namen ni prijateljstvo, temveč spolna zloraba in izsiljevanje otroka.

Starši, ali veste, kaj vaš otrok počne na internetu?

Dejstvo je, da se internet in pametne naprave izredno hitro razvijajo in spreminjajo. Vsak dan obstaja več družbenih omrežij, spletnih strani, aplikacij in možnosti za zabavo. Svetujemo vam, da se redno informirate in izobražujete o tem, kaj mladi počnejo na spletu in kakšnim nevarnostim so izpostavljeni. Z otroki se sproti pogovarjajte in vzpostavljate zaupen odnos.

 

Safe si za starse

Za več nasvetov in informacij lahko obiščete tudi spletno točko osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje: Safe.si .

Koristne povezave

Safe.si

Priročnik za starše: Kaj morate vedeti o internetu, pa si ne upate vprašati svojih otrok?

Priročnik: e-zlorabe otrok in mladostnikov

Safe.si: Gradiva za starše

Safe.si: Gradiva za učitelje

Povezane vsebine

Najprej premisli, šele nato objavi: obeležujemo svetovni dan varne rabe interneta

Virtualno druženje je "in". Ampak kar daš enkrat gor, je težko dobiti nazaj dol!

Karantena bo minila, fotografije in podatki na spletu pa bodo ostali za vedno