Sporočila za javnost - arhiv

Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško je od 10. septembra 2020 na območju šestih policijskih uprav, ki mejijo s Hrvaško (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor), potekal poostren nadzor državne meje. V nadzoru, ki se je zaključil danes zjutraj, je sodelovalo skupno 2.187 policistov, obravnavanih pa je bilo 397 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo.

Prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet), Uprava kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije organiziramo 10. posvet o zlorabah otrok na internetu. Posvet bo letos potekal prek spleta, in sicer v torek, 22. septembra 2020, od 9.00 do 13.30.

Policisti skrbimo za varnost ljudi, radi pa vidimo tudi, da se v svojem okolju dobro počutijo. In kaj lahko k temu pripomore bolj kot pa odlična glasba? Včeraj, 16. septembra 2020, so naši glasbeniki iz Policijskega orkestra znova presenetili in tokrat razveselili varovance Centra starejših Gornji Grad. Na dvorišče njihovega doma so jim prinesli razigrane ritme, dvignili razpoloženje in nekatere celo spodbuditi, da so malce zamigali. Počaščeni in veseli smo, da smo jim lahko podarili košček svojega poslanstva, prinesli dobro voljo in jim pričarali lepo jesensko dopoldne …

Med 7. in 14. septembrom 2020 smo policisti skupaj s predstavniki Slovenskih železnic v okviru mednarodne preventivne akcije, ki jo je koordiniral RAILPOL, opozarjali na pravilno obnašanje v vlakih in na nivojskih prehodih. V tem času smo ugotovili kar nekaj kršitev, največ je bilo prav primerov, ki so smrtno nevarni, tj. prečkanja tirov tam, kjer je to prepovedano.

Policisti po vsej Evropi med 14. in 20. septembrom 2020 sporočamo voznikom, naj bodo raje osredotočeni na cesto, ne na telefon. Motnje oziroma distrakcije voznikov postajajo namreč vseevropski oz. svetovni problem. Večina evropskih policij v tem tednu zato poostreno ugotavlja kršitve, povezane z nepravilno uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav v vozilih, opisanemu nadzoru pa se pridružuje tudi slovenska policija.

Svoje aktivnosti smo podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci na na nekdanji cestninski postaji Log, kjer smo obenem tudi praktično prikazali delo in opremo policistov med opisanim nadzorom.

Ministrstvo za notranje zadeve v skladu z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ter Uredbo o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti objavlja ponovno javno zbiranje ponudb za prodajo dveh rabljenih centralnih računalnikov. Javno odpiranje ponudb bo 14. oktobra 2020.

Preklicujemo iskanje 33-letne Kristine Gorenc iz Ljubljane.

Policisti Postaje prometne policije Maribor obravnavajo prometno nesrečo, ki se je zgodila včeraj, 15. septembra 2020 ob 19.50 v Mariboru, na Glavnem trgu pri vodometu. V nesreči sta bila udeležena voznik modrega kolesa in otrok, ki je bil lažje telesno poškodovan, voznik pa je s kraja odpeljal.

Ministrstvo za notranje zadeve v skladu z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti in Uredbo o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti objavlja javno dražbo za prodajo treh stanovanj, in sicer v Destrniku, Šmarju pri Jelšah in v Starem trgu pri Ložu. Javna dražba bo 14. oktobra 2020, v Ljubljani. 

Policisti Policijske postaje Ljubljana Moste so v zadnjih dveh mesecih našli več koles in moped, katerih lastniki niso znani. So morda vaši?

Ta teden se slovenska policija pridružuje vseevropski akciji z naslovom Pozornost naj bo na cesti (v angl. Focus on the road), ki jo koordinira ROADPOL (evropska mreža prometnih policij) in je namenjena ozaveščanju voznikov o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Z aktivnostmi bomo v tem času sodelovali tudi pri ROADPOL-ovih dnevih prometne varnosti (v angl. Roadpol Safety Days), ki bodo potekali vse do 22. septembra. Obe akciji bomo predstavnikom medijev podrobneje predstavili v sredo, 16. septembra 2020, ob 11. uri, in sicer na nekdanji cestninski postaji Log (v smeri proti Primorski).

Preklicujemo iskanje od 21. avgusta 2020 pogrešanega Amirja Čauševića iz Ljubljane.

Preklicujemo iskanje od 10. septembra 2020 pogrešanega Denisa Spešiča. 

Nove spremembe Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije od nedelje, 13. septembra 2020 prinašajo nekaj novosti pri prehajanju meje.

Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško se na območju šestih policijskih uprav (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor) z današnjim dnem začenja akcija poostrenega nadzora državne meje. Potekala bo do 18. septembra 2020.

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 49. skupino policistov. Med 9. septembrom in 9. oktobrom 2020 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Policisti PU Nova Gorica so minulo soboto, 5. septembra, skupaj z letalskimi nadzorniki in nadzorniki Javne agencije za civilno letalstvo RS na pristajališčih za jadralne padalce in zmajarje na Ajdovskem in v Zgornjem Posočju izvedli že drugi skupni nadzor v letošnjem letu.

Železniški promet v Sloveniji predstavlja pomemben del prometnih povezav. Dnevno se z vlakom vozi okoli 38.000 potnikov, železnice pa se na 721 nivojskih prehodih v Sloveniji srečajo tudi s cestnim prometom. Da bi bila vožnja z vlakom varna, prav tako prehajanje železniške proge, bosta med 7. in 14. septembrom 2020 Policija in Slovenske železnice s skupno preventivno akcijo, ki jo koordinira RAILPOL, opozarjali na pravilno obnašanje v vlakih in na nivojskih prehodih. Na Slovenskih železnicah tudi letos pričakujejo okoli 10.000 mladih, ki se v šolo vozijo z vlakom, zato varnemu prevozu z vlakom v prvih dneh septembra namenjamo še dodatno pozornost.

Slovenska policija je z odliko opravila eno največjih varovanj visokih gostov, ki so se včeraj, 31. avgusta 2020, udeležili že 15. Blejskega strateškega foruma. Policisti so poskrbeli za hiter prehod varovanih oseb na relacijah potovanja ter za čimbolj nemoten promet ostalih udeležencev. Gre za eno najobsežnejših varovanj v povezavi s tem forumom.

V teh dneh je ena najpomembnejših nalog policistk in policistov skrb za prometno varnost otrok, ki se vračajo v šolske klopi. Razigrani in polni vtisov namreč včasih pozabijo, da ne cesti niso sami. Zato moramo nanje toliko bolj paziti odrasli. Policisti in policistke smo tu za njih, ob prvem šolskem dnevu pa jim je s kratko poslanico uspešen in varen začetek šolskega leta zaželel tudi v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič.