Sporočila za javnost

S 4. julijem začnejo veljati nove spremembe odloka o ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19 na državni meji. Med novostmi so vročanje odločbe o karanteni že na meji, določitev vstopnih točk in sprememba izjeme (osebe, ki jim ni treba v karanteno) za lastnike nepremičnin ali plovil ali z računom nastanitve.

Poleg tega je vlada z zelenega seznama epidemiološko varnih držav črtala Češko, Hrvaško in Francijo.

Čeprav vreme danes spominja bolj na jesen kot na poletje, pa se obeta sončen konec tedna z visokimi temperaturami. Takšne razmere na ceste privabijo številne motoriste, motoristična sezona je že v polnem teku. Motoristi, če se odpravljate na dopust, izlet ob koncu tedna, ali le na krajšo vožnjo, upoštevajte nasvete za varno vožnjo. Policisti do 12. julija še vedno izvajamo poostren nadzor na relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, kot je denimo dolina Soče.

Policijska službena psička Nuba in policijski konj Lux iščeta nove, prijazne lastnike. Svoje ponudbe lahko pošljete do 27. julija 2020.

Načrtujete potovanje ali počitnice v Evropski uniji, pa se sprašujete, kakšne omejitve vas čakajo pri vstopu v ciljno državo? Odslej si boste odslej lahko pomagali z informacijami na spletni platformi Re-open EU.

Uradna spletna stran v 23 evropskih jezikih vsebuje vse bistvene podatke, ki so potrebni za načrtovanje prostega gibanja in turizma v državah članicah EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Po le nekaj dneh počitnic so otroci popolnoma pozabili na šolo in šolske obveznosti. Zdaj imajo več prostega časa, ki ga bodo med drugim preživljali tudi na spletu. Med tem ko splet ponuja veliko koristnih informacij in zabave, pa skriva tudi nevarnosti, ki prežijo na otroke ...

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v sodelovanju s kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Celje ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS včeraj na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra opravili preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme. Pri preiskavah so kriminalisti zasegli več elektronskih naprav in elektronskih podatkov ter listinsko dokumentacijo. Zbrane dokaze bodo v nadaljevanju predkazenskega postopka kriminalisti preverili in ovrednotili.

Vlada je s 1. julijem 2020 za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala Andreja Juriča, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Na Hrvaškem bodo med 16. julijem in 17. avgustom 2020 svoje delo opravljali trije slovenski policisti, ki bodo v pomoč slovenskim turistom.

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 47. skupino policistov. Med 1. in 31. julijem 2020 bo deset slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Celje ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS danes, 30. junija 2020, od jutranjih ur na več lokacijah opravljajo preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme.