Sporočila za javnost

Na slovensko-madžarski meji od danes veljajo določene spremembe mejnega režima, saj je vlada sprejela sklep, da se z Madžarsko sprostijo ukrepi za vstop državljanov Slovenije in Madžarske. Na podlagi ocene epidemiološke situacije in dogovora med slovenskim in madžarskim zunanjim ministrstvom je bila na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, tako uvrščena tudi Madžarska.

Slovenski poslovni subjekti in organizacije so v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov. Gre za t. i. BEC (Business Email Compromise) goljufije, za katere je značilno, da storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in v sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja predrugačijo fakturo, na način, da spremenijo številko bančnega računa. S tem zavedejo poslovne subjekte, da nakažejo sredstva na račune goljufov, misleč, da so plačilo izvedli svojemu poslovnemu partnerju. Bodite previdni!

Prepoznate vozilo ali prikolico na fotografijah? Ste morda kje opazili take granitne plošče? Če imate informacije, kdo je lastnik obeh vozil ali ju je uporabljal, prosimo pokličite na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Policisti Policijske postaje Trbovlje so bili obveščeni, da svojci od 25. maja 2020 pogrešajo 40-letnega Roka Juršeta iz Trbovelj. Pogrešani je visok okoli 170 cm, suhe postave, ima rjave lase in rjave oči. Oblečen je bil v temno modre hlače in siv pulover s kapuco. Nazadnje so ga videli v ponedeljek, 25. maja, na ulici Ribnik v Trbovljah.

Policijska uprava Nova Gorica je bila včeraj, 26. maja 2020, ob 17.09 obveščena o streljanju na Rejčevi ulici v Novi Gorici, v katerem je bilo udeleženih več oseb. Takoj po prijavi so bile na kraj dogodka napotene policijske patrulje in kriminalisti, vendar na kraju ni bilo nikogar, v dogodku tudi ni bila poškodovana nobena oseba. Po do sedaj zbranih obvestilih je v navedenem dogodku prišlo do uporabe strelnega orožja, vpletene pa naj bi bile tri osebe, ki še niso bile izsledene.

Z današnjim dnem je začel veljati novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Dodane so nove izjeme za vstop v Slovenijo, ko se določenim potnikom, ki vstopajo v državo, ne odredi 14-dnevna karantena. Dodana je tudi nova kontrolna točka na cestni povezavi na mejnem območju z Italijo, in sicer Gorjansko ‒ San Pelagio.

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 46. skupino policistov. Med 27. majem in 26. junijem 2020 bo deset slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Slovenska policija v sodelovanju z evropsko mrežo policijskih strokovnjakov in nevladno organizacijo Amber Alert Europe tudi letos ob mednarodnem dnevu pogrešanih otrok, ki ga obeležujemo danes, 25. maja, pripravlja preventivno kampanjo #NeBodiLahkaTarča. Namen kampanje je opozoriti otroke, predvsem mlade najstnike, na t. i. spletni grooming, in jih tako osveščati o nevarnostih navezovanja spletnih stikov, ki lahko vodijo v spolne zlorabe.

V nedeljo, 24. maja 2020, se je okoli 17. ure na Mali čolnarski ulici v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri se je huje poškodovala kolesarka.

Slovenski policijski ataše mag. Branko Skrbinek, ki svoje naloge opravlja v Severni Makedoniji, je danes, 25. maja, ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu predal zahvalo makedonskega notranjega ministrstva za sodelovanje in podporo v boju z nalezljivo boleznijo covid-19.