Sorodne objave

Grooming 20. december 2021
Seksting 18. december 2021
 

Grooming je pojav, ko nekdo z otrokom zgradi spletno (ali realno) zvezo in otroka nato preslepi oz. prisili v določeno seksualno dejanje, kot je npr. videoposnetek s spolno vsebino ali fotografija.

apple 1853337 by Pexels Pixabay

Sprva nedolžni pogovori se počasi stopnjujejo, tudi do eksplicitno seksualnih dejanj

Velikokrat se začne z nedolžnim pogovorom, nato pa preide na pogovore s seksualno tematiko, osebi pošilja svoje gole fotografije ali posnetke, spolna dejanja prenaša preko spletne kamere ali se z otroki celo dobi v živo. Storilec groominga najprej z otrokom zgradi zaupanje, preden z njim začne govoriti o spolnih tematikah.

Vsak primer groominga je specifičen. Spletni groomerji so še zlasti dobri v pretvarjanju, kar pomeni, da otroci še posebej težko prepoznajo, kaj je resničen namen osebe, s katero sodelujejo v pogovoru.

Ne obstaja samo en 'tip' groomerja. Kljub temu imajo storilci tovrstnih dejanj značilen modus operandi

Groomerji ponavadi:

  • otrokom pošiljajo veliko sporočil preko različnih kanalov (Facebook, sporočila, klepetalnice). Ponavadi se začne na družbenem omrežju in se nato nadaljuje v spletnih klepetalnicah;
  • otrokom govorijo, da so njihovi pogovori in odnosi skrivnost. Včasih otroke celo naščuvajo, da njihovi starši in prijatelji niso vredni zaupanja in da lahko zaupajo samo njemu;
  • želijo dodatne informacije o tem, kdo v družini še uporablja računalnik ter kje v stanovanju se računalnik nahaja, s čimer želijo preprečiti, da bi jih pri njihovem početju zalotil starš ali otrokov skrbnik;
  • otroku na začetku pošiljajo zelo subtilna seksualna sporočila, ki se nanašajo na otrokov izgled ali telo. To podkrepijo z vprašanji, kot npr. Ali si se že kdaj poljubljal/-a?;
  • sprašujejo po dodatnih informacijah, kot so skrivnosti o otroku, osebni podatki, kje otrok živi, v katero šolo hodi ipd. Včasih njihova zahteva po informacijah meji že na nadzor nad otrokom, ko od njega pričakujejo, da jim bo v vsakem trenutku povedal, kje je in kaj počne;
  • otroke izsiljujejo za seksualne fotografije, včasih z izgovorom, da bodo žalostni/jezni, če tega ne storijo. Tudi, ko so jim otroci že poslali take fotografije, storilci z izsiljevanjem pogosto nadaljujejo, saj želijo pridobiti še več golih slik in posnetkov.

work 933061 by tookapic from Pixabay

Kdo so groomerji in kako na začetku zaupen odnos spremenijo v izkoriščevalskega

Ne obstaja samo en 'tip' groomerja. Veliko različnih ljudi uporablja internet z namenom, da bi otroke preslepili, prisilili ali prepričali v to, naj jim pošljejo svoje gole fotografije. Pogosto to storijo odrasli, ki se pretvarjajo, da so otrokovi vrstniki, ni pa to nujno – včasih se izdajajo za športne trenerje, slavne osebnosti, influencerje, da bi z otrokom razvili "pokroviteljski" tip razmerja.

Groomer je lahko katere koli rase, starosti ali spola. Grooming se lahko dogaja zelo malo časa, včasih pa tudi do nekaj let. Včasih groomerji z otrokovo družino celo vzpostavijo prijateljske odnose, da bi pred starši delovali vredni zaupanja. Otroke je treba poučiti, da znajo biti te osebe zelo prepričljive in da si bodo neizmerno prizadevale, da bi dobile to, kar si želijo. Prav zato je zelo pomembno, da otroci o tem odnosu z nekom spregovorijo, če se jim zazdi, da začne presegati njihove želje.

Ni rečeno, da se grooming vedno začne na internetu. Ljudje na internetu lahko zakrijejo svojo pravo identiteto. Groomerji se velikokrat izdajajo za otrokove vrstnike, otroku govorijo, da imajo podobne interese in težave, kot jih imajo oni sami, z namenom vzpostavitve zaupnega odnosa, ki se bo kasneje spremenil v izkoriščevalskega. Otrokom dajejo vrstniške nasvete in kažejo razumevanje za njegove težave, namenjajo jim pozornost. Pogosto se groomerji zakrijejo za fotografijo nekoga drugega, ki po starosti izgleda podoben otroku. Groomerji vzpostavljajo stik z enim otrokom ali pa z več otroki naenkrat, nato pa počakajo, da se otrok odzove.

Včasih se grooming lahko razvije tudi z osebo, ki smo jo spoznali v realnem, fizičnem svetu. Groomerji so takrat prijazni, otroku namenjajo pozornost in mu kupujejo darila, otroke vozijo na izlete, počitnice. Ko jim otrok začne zaupati, njihov odnos preraste v seksualnega. Včasih nato otroku grozijo z nasiljem ali ga podkupujejo z darili, da otrok ne bi nikomur povedal o tem odnosu.

Groomer uporablja iste strani, igrice in aplikacije, kot jih uporabljajo otroci. Veliko časa nameni temu, da bi otroka dodobra spoznal, pozanima se o otrokovih interesih in to uporablja, da bi z njim zgradil odnos. Otroku lahko začetna pozornost, ki jo dobiva od novega prijatelja, celo ugaja, saj mu nudi podporo, izkazuje razumevanje ali izraža potrditve. Tako z manipulacijo, izsiljevanjem in kontrolo otroka počasi izolirajo od njegovih prijateljev in družine.

Včasih lahko otroci, ki so žrtve groominga, hkrati postanejo še žrtve spolnih zlorab, izkoriščanja ali trgovine z belim blagom.

Otroci lahko tako postanejo žrtve groominga preko družbenih omrežij, elektronske pošte, sporočil, klepetalnic, forumov, igric in aplikacij.

Na kaj moramo biti pozorni starsi v primeru spletnega nasilja

Kako lahko ugotovimo, da je otrok žrtev groominga?

Težko je reči, kateri so tisti znaki, ki bi lahko nakazovali na to, da je otrok žrtev groominga. Predvsem starejši otroci se lahko obnašajo na način, ki se bo sicer zdel normalen za najstnika, v resnici pa prikriva težave, s katerimi se sooča.

Starši bi morali biti pozorni, ko začne otrok skrivnostno odgovarjati na vprašanja, kako preživlja svoj prosti čas (tudi na spletu), ko ima denar, ki ga ni dobil od staršev, ali nove stvari, kot so oblačila, mobilni telefon, za katere ne zna pojasniti izvora.

Znak za alarm je tudi, ko začne otrok popivati ali se drogirati, ko porablja več časa na socialnih omrežjih in mobilnih napravah ter postane vznemirjen, odsoten ali pod stresom. Na to, da se v otrokovem življenju dogaja nekaj, kar nedvomno ni primerno za njegovo starost, lahko nakazuje tudi njegovo seksualizirano vedenje, jezik ali znanje o spolnosti, ki za otrokovo starost ali razumevanje ni primerno. Včasih pa lahko otroci zaradi odnosov, ki so jim izpostavljeni na spletu, več časa preživijo zdoma ali so za nekaj časa celo pogrešani.

Posledice groominga so lahko kratkoročne kot tudi dolgoročne. Otroci imajo včasih težave zaradi nespečnosti, anksioznosti ali motenj pozornosti. Grooming lahko otroke privede tudi do samopoškodovanja, občutkov sramu in krivde, težav s hranjenjem, samomorilnih misli ter težav z drogo in alkoholom.

Vsak otrok lahko postane žrtev groominga, še posebej pa so temu pojavu izpostavljeni otroci s posebnimi potrebami, zanemarjeni ali otroci, ki so žrtve nasilja. Groomerji bodo izkoristili vsako ranljivo točko pri otroku, da se bodo lahko z njim povezali, ta pa bo od njih postal odvisen, kar zmanjšuje možnosti, da bi otrok o njunem odnosu komu povedal.

Povezane vsebine

Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok

Seksting