Sorodne objave

 

Grooming je pojav, ko nekdo z otrokom zgradi spletno (ali realno) zvezo in otroka nato preslepi oziroma prisili v seksualno dejanje, kot je videoposnetek ali fotografija s spolno vsebino.

slika dekleta z notesnikom in slušalkami

Sprva nedolžni pogovori se počasi stopnjujejo tudi do seksualnih dejanj

Velikokrat se začne z nedolžnim pogovorom, nato pa preide na pogovore s seksualno tematiko. Otrok osebi pošilja svoje gole fotografije ali posnetke, spolna dejanja prenaša prek spletne kamere ali se s storilcem celo dobi v živo. Storilec najprej z otrokom zgradi zaupanje, preden z njim začne govoriti o spolnih tematikah.

Vsak primer groominga je poseben. Spletni groomerji so dobri zlasti v pretvarjanju, kar pomeni, da otroci zelo težko prepoznajo, kaj je resničen namen osebe, s katero sodelujejo v pogovoru.

Ne obstaja samo ena vrsta groomerja. Kljub temu imajo storilci tovrstnih dejanj značilen način delovanja.

Groomerji ponavadi:

  • otrokom pošiljajo veliko sporočil prek različnih kanalov (Facebook, sporočila, klepetalnice). Ponavadi se začne na družbenem omrežju in se nato nadaljuje v spletnih klepetalnicah;
  • otrokom govorijo, da so njihovi pogovori in odnosi skrivnost. Včasih otroke celo naščuvajo, da njihovi starši in prijatelji niso vredni zaupanja in da lahko zaupajo samo njim;
  • želijo dodatne informacije o tem, kdo v družini še uporablja računalnik in kje je, s čimer želijo preprečiti, da bi jih pri njihovem početju zalotil starš ali otrokov skrbnik;
  • otrokom na začetku pošiljajo zelo subtilna seksualna sporočila, ki se nanašajo na otrokov videz ali telo. To podkrepijo z vprašanji, kot je Ali si se že kdaj poljubljal/-a?;
  • sprašujejo po dodatnih informacijah, kot so skrivnosti o otroku, osebni podatki, kje otrok živi, v katero šolo hodi in podobno. Včasih njihova zahteva po informacijah meji že na nadzor nad otrokom, ko od njega pričakujejo, da jim bo v vsakem trenutku povedal, kje je in kaj počne;
  • otroke izsiljujejo za seksualne fotografije, včasih to počno z izgovorom, da bodo žalostni/jezni, če tega ne storijo. Tudi ko so jim otroci že poslali take fotografije, storilci izsiljevanje pogosto nadaljujejo, saj želijo pridobiti še več golih fotografij in posnetkov.

slika zatemnjene sobe z osebo pred računalnikom

Kdo so groomerji in kako na začetku zaupen odnos spremenijo v izkoriščevalskega

Ne obstaja samo ena vrsta groomerja. Veliko različnih ljudi uporablja internet z namenom, da bi otroke preslepili, prisilili ali prepričali, naj jim pošljejo svoje gole fotografije. Pogosto to storijo odrasli, ki se pretvarjajo, da so njihovi vrstniki, ni pa nujno tako - včasih se izdajajo za športne trenerje, slavne osebnosti ali vplivneže, da bi z otrokom razvili pokroviteljsko razmerje.

Groomer je lahko katere koli rase, starosti ali spola. Grooming se lahko dogaja zelo malo časa, včasih pa tudi nekaj let. Včasih groomerji z otrokovo družino celo vzpostavijo prijateljske odnose, da bi pred starši delovali vredni zaupanja. Otroke je treba poučiti, da so te osebe lahko zelo prepričljive in da si bodo neizmerno prizadevale, da bi dobile to, kar si želijo. Prav zato je zelo pomembno, da otroci o tem odnosu z nekom spregovorijo, če se jim zazdi, da začne presegati njihove želje.

Grooming se sicer ne začne vedno na internetu, prednost tega medija pa je, da ljudje lahko tam zakrijejo svojo pravo identiteto. Groomerji se velikokrat izdajajo za otrokove vrstnike, otroku govorijo, da imajo podobne interese in težave,vse z namenom vzpostavitve zaupnega odnosa, ki se bo pozneje spremenil v izkoriščevalskega. Otrokom dajejo vrstniške nasvete in kažejo razumevanje za njihove težave, namenjajo jim pozornost. Pogosto se groomerji zakrijejo za fotografijo nekoga drugega, ki je po starosti videti podoben otroku. Stik vzpostavljajo z enim ali z več otroki naenkrat, nato pa počakajo, da se otrok odzove.

Včasih se grooming lahko razvije tudi z osebo, ki smo jo spoznali v realnem, fizičnem svetu. Groomerji so takrat prijazni, otroku namenjajo pozornost in mu kupujejo darila, ga vozijo na izlete, počitnice. Ko jim otrok začne zaupati, njihov odnos preraste v seksualnega. Včasih nato otroku grozijo z nasiljem ali ga podkupujejo z darili, da ne bi nikomur povedal o tem odnosu.

Groomer uporablja iste strani, igrice in aplikacije, kot jih uporabljajo otroci. Veliko časa nameni temu, da bi otroka dodobra spoznal, pozanima se o njegovih interesih in to uporablja, da bi z njim zgradil odnos. Otroku lahko začetna pozornost, ki jo dobiva od novega prijatelja, celo ugaja, saj mu nudi podporo, izkazuje razumevanje ali izraža potrditve. Tako z manipulacijo, izsiljevanjem in nadzorom otroka počasi izolira od njegovih prijateljev in družine.

Včasih lahko otroci, ki so žrtve groominga, hkrati postanejo še žrtve spolnih zlorab, izkoriščanja ali trgovine z belim blagom.

Žrtve lahko postanejo groominga prek družbenih omrežij, elektronske pošte, sporočil, klepetalnic, forumov, igric in aplikacij.

slika letaka Na kaj moramo biti pozorni, če sumimo, da je otrok žrtev spletnega nasilja?

Kako lahko ugotovimo, da je otrok žrtev groominga?

Težko je določiti, kateri so tisti znaki, ki bi lahko nakazovali na to, da je otrok žrtev groominga. Predvsem starejši otroki se lahko obnašajo tako, kot bi se sicer zdelo normalno za najstnika, v resnici pa prikriva težave.

Starši bi morali biti pozorni, ko začne otrok skrivnostno odgovarjati na vprašanja, kako preživlja svoj prosti čas (tudi na spletu), ko ima denar, ki ga ni dobil od staršev, ali nove stvari, kot so oblačila in mobilni telefon, za katere ne zna pojasniti izvora.

Znak za alarm je tudi, ko začne otrok popivati ali se drogirati, ko porablja več časa na družbenih omrežjih in mobilnih napravah ter postane vznemirjen, odsoten ali pod stresom. Na to, da se v otrokovem življenju dogaja nekaj, kar nedvomno ni primerno za njegovo starost, lahko nakazuje tudi njegovo seksualizirano vedenje, jezik ali znanje o spolnosti, ki za otrokovo starost ali razumevanje ni primerno. Včasih pa lahko otroci zaradi odnosov, ki so jim izpostavljeni na spletu, več časa preživijo zdoma ali so za nekaj časa celo pogrešani.

Posledice groominga so lahko tako kratkoročne kot tudi dolgoročne. Otroci imajo včasih težave zaradi nespečnosti, anksioznosti ali motenj pozornosti. Grooming lahko otroke privede tudi do samopoškodovanja, občutkov sramu in krivde, težav s hranjenjem, samomorilnih misli ter težav z drogo in alkoholom.

Vsak otrok lahko postane žrtev groominga, temu pojavu pa so še posebno izpostavljeni otroci s posebnimi potrebami, zanemarjeni otroci ali otroci, ki so žrtve nasilja. Groomerji bodo izkoristili vsako ranljivo točko pri otroku, da se bodo lahko z njim povezali, ta pa bo od njih postal odvisen, kar zmanjšuje možnosti, da bi o njunem odnosu komu povedal.

Povezane vsebine

Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok
Seksting