Sorodne objave

 

Pomembno obvestilo!

Informacija za potnike

Oktobra 2023 je bil na notranjih schengenskih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko začasno uveden ponovni nadzor.

Potnike opozarjamo, naj upoštevajo določbe glede upravičenosti prehoda meje na posameznem mejnem prehodu, spremenjen prometni režim, upoštevati morajo navodila policistov, ki izvajajo mejno kontrolo. Pri prehodu meje morajo pokazati veljaven dokument za prestop meje, zato naj pravočasno preverijo veljavnost potovalnih dokumentov.

Mejni prehodi na meji s Hrvaško in Madžarsko

Za prehajanje notranje kopenske meje s Hrvaško in Madžarsko so bili določeni mejni prehodi različnih kategorij. Podroben seznam mejnih prehodov je objavljen na portalu GOV.SI: Začasni nadzor na notranji meji

Oglejte si zemljevid

 

Slovenija ima notranjo schengensko mejo na mejah z Avstrijo, Italijo, Madžarsko in Hrvaško.

Notranje meje med državami v schengenskem prostoru lahko z veljavnim dokumentom prestopi vsak, ne glede na državljanstvo, kjerkoli in kadarkoli, brez mejne kontrole. Tudi v Sloveniji smo z vstopom v schengensko območje odpravili nadzor na notranjih kopenskih, morskih in zračnih mejah s članicami Evropske unije (21. oktobra 2023 smo sicer na meji Slovenije s Hrvaško in Madžarsko začasno uvedli ponovni nadzor).

Za vstop in bivanje v drugi državi EU mora imeti slovenski državljan osebno izkaznico ali veljavni potni list.

Meja z Avstrijo

Na severu meji Republika Slovenija z Republiko Avstrijo. Ta meja je določena s Saintgermainsko pogodbo (10. 9. 1919) in z Avstrijsko državno pogodbo (15. 5. 1955). Skupna dolžina kopenske meje z Republiko Avstrijo znaša 318 km.

Meja z Italijo

Republika Slovenija na zahodu meji z Republiko Italijo. Ta meja je določena s Pariško mirovno pogodbo (10. 2. 1947), z Londonskim memorandumom (5. 10. 1954) in z Osimskimi sporazumi (10. 11. 1975). Kopenska meja s to državo je dolga 232 km, morska pa 28,9 km.

Meja z Madžarsko

Na vzhodu meji Republika Slovenija z Republiko Madžarsko. Ta meja je določena s Trianonsko mirovno pogodbo (4. 6. 1920). Kopenska meja s to državo meri 102 km.

Meja s Hrvaško

Na jugu meji Republika Slovenija z Republiko Hrvaško. Ta meja je določena s sodbo arbitražnega sodišča 29. 6. 2017. Kopenska meja s to državo meri 670 km, morska pa 18,5 km.

Povezane vsebine

Schengenska ureditev v Sloveniji
Mejni prehodi na zunanji schengenski meji
(Nekdanji) mejni prehodi z Avstrijo - seznam
(Nekdanji) mejni prehodi s Hrvaško - seznam , zemljevid - veljaven do 31. 12. 2022, seznam (in English)
Nadzor državne meje