Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Tatvine in odvzemi motornih vozil ter vlomi v vozila so pogosta kazniva dejanja

V Sloveniji letno ukradejo oziroma odvzamejo od 900 do 1.100 motornih vozil, od tega več kot 60 % na območju Policijske uprave Ljubljana. Večina avtomobilov je v Sloveniji ukradenih od 23. ure zvečer do 5. ure zjutraj.

Vozilo vam lahko ukradejo v manj kot petih minutah!


slika poskusa tatvine vozilaPoliciji uspe izslediti le četrtino ukradenih vozil. Če upoštevamo, da je registriranih vozil približno 1.000.000, je možnost, da storilci vzamejo prav vaše vozilo, majhna.

Za tatove so najbolj zanimiva vozila znamk Volkswagen in Renault, malo zaostajajo vozila znamk Audi, Mercedes, BMW, Opel in drugih. Avtomobil je mogoče precej preprosto nasilno odpreti, brez večjega napora in vidnih poškodb, za nasilni zagon motorja pa je potrebno specialno elektronsko orodje. Policijska statistika ugotavlja, da zelo redko izginejo vozila, v katera so vgrajene kakovostne dodatne alarmne naprave.

Z ustreznim ravnanjem in varovanjem vozila lahko možnost tatvine ali odvzema vozila oziroma vloma v vozilo močno zmanjšamo. Za zaščito vozila lahko stori največ prav njegov lastnik.

Tudi vaš avto si ogledujejo!

Največ lahko za svoje vozilo storite sami

 • Ne parkirajte na neosvetljenih ulicah in parkirnih prostorih. Uporabljajte urejena parkirišča, garaže in garažne hiše.
 • Ko zapuščate vozilo, ključ izvlecite iz kontaktne ključavnice, zavrtite volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zaprite vsa okna in zaklenite vrata vozila. Ne pozabite na prtljažnik.
 • Vozilo zaklenite, tudi če ga parkirate v zaklenjeni garaži.
 • V vozilu ne puščajte dokumentov (prometnega dovoljenja, zelene karte, zavarovalne police in servisne knjižice).
 • Alarmna naprava, ključavnica za volan ali menjalnik in druge varnostne naprave se splačajo le, če jih uporabljate dosledno.
 • Storilec lahko ob morebitnem vlomu v stanovanje ali hišo najde tudi kontaktne ključe in odpelje še vozilo, zato ključev tudi doma ne puščajte na vidnem mestu.
 • S sosedom se dogovorite o medsebojni pomoči pri opazovanju oziroma varovanju vozila.

Kaj storiti, če vam ukradejo vozilo?

Ko opazite, da so vam ukradli vozilo

 • O tatvini nemudoma obvestite policijo. Pomembno je, da so o tatvini čimprej obveščene vse razpoložljive policijske patrulje, da lahko ustrezno ukrepajo, če vozilo opazijo.
 • Ob prijavi dajte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.
 • O svojem vozilu in predmetih v njem navedite čimveč podatkov oziroma značilnosti, po katerih bi vozilo oziroma navedene predmete prepoznali.
 • Policiji sporočite tudi, če ste storilca zalotili pri tatvini.

Če ste storilca zalotili pri tatvini, si poskušajte zapomniti:

 • smer njegovega bega,
 • osebni opis sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo),
 • registrsko številko, barvo, znamko in tip njegovega vozila.

Vaša varnost je najpomembnejša, zato storilca nikoli ne poskušajte prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Takoj pokličite policijo!

Če vam vozilo ukradejo v tujini, krajo takoj prijavite na najbližji policijski postaji. Po prijavi tatvine vam bodo izročili zapisnik o prijavi ali drug ustrezen dokument oziroma potrdilo, iz katerega bo razvidno, da so vam ukradli vozilo. Po vrnitvi v Slovenijo se zglasite na policijski postaji in policiste oziroma kriminaliste seznanite s tatvino. 

Povezane vsebine

Poskrbite za tehnično varovanje avtomobila
Vlomi v vozila
Seznam ukradenih vozil
Spletne strani za preverjanje vozil
Policija svetuje (zgibanka)