Sorodne objave

 

Tatvine in odvzemi motornih vozil ter vlomi v vozila so pogosta kazniva dejanja

V Sloveniji letno ukradejo oziroma odvzamejo med 900 in 1.100 motornih vozil, od tega več kot 60 % na območju Policijske uprave Ljubljana. Večina avtomobilov je v Sloveniji ukradenih med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj.

Vozilo vam lahko ukradejo v manj kot petih minutah!


TatvinaVozila03Policiji uspe izslediti le četrtino ukradenih vozil. Če upoštevamo, da je registriranih vozil približno 1.000.000, je možnost, da storilci vzamejo prav vaše vozilo, majhna.

Za tatove so najbolj zanimiva vozila znamk Volkswagen in Renault, bistveno pa ne zaostajajo tudi vozila znamk Audi, Mercedes, BMW, Opel in drugih. Avtomobil je mogoče nasilno dokaj enostavno odpreti ter brez večjega napora in vidnih poškodb, za nasilni zagon motorja pa je potrebno specialno elektronsko orodje. Policijska statistika ugotavlja, da zelo redko izginejo vozila, v katera so vgrajene kvalitetne dodatne alarmne naprave.

Z ustreznim ravnanjem in varovanjem vozila lahko možnost tatvine ali odvzema vozila oziroma vloma v vozilo močno zmanjšamo. Največ za zaščito vozila pa lahko stori prav njegov lastnik.

Tudi vaš avto si ogledujejo!

Največ lahko za svoje vozilo storimo sami

 • Ne parkiramo na neosvetljenih ulicah in parkirnih prostorih. Uporabljamo urejena parkirišča, garaže in garažne hiše.
 • Ko zapuščamo vozilo, izvlečemo ključ iz kontaktne ključavnice, zavrtimo volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zapremo vsa okna in zaklenemo vrata vozila. Ne pozabimo na prtljažnik.
 • Vozilo zaklenemo, tudi če ga parkiramo v zaklenjeni garaži.
 • V vozilu ne puščamo dokumentov vozila (prometnega dovoljenja, zelene karte, zavarovalne police, servisne knjižice).
 • Alarmna naprava, ključavnica za volan ali menjalnik in druge varnostne naprave se splačajo le, če jih uporabljate dosledno.
 • Storilec lahko ob morebitnem vlomu v naše stanovanje ali hišo najde tudi kontaktne ključe in nam odpelje še vozilo. Zato kontaktnih ključev tudi doma ne puščamo na vidnem mestu.
 • Dogovorimo se s sosedom o medsebojni pomoči pri opazovanju oz. varovanju vozila.

Kaj storiti, če vam ukradejo vozilo?

Ko opazite, da so vam ukradli vozilo

 • Nemudoma o tatvini obvestite policijo. Pomembno je, da so o tatvini čimprej obveščene vse razpoložljive policijske patrulje, da lahko ustrezno ukrepajo, če vozilo opazijo.
 • Ob prijavi dajte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.
 • O svojem vozilu in predmetih v njem navedite čimveč podatkov oziroma značilnosti, po katerih bi vozilo oziroma navedene predmete prepoznali.
 • Policiji sporočite tudi, če ste pri tatvini zalotili storilca.


Če ste pri tatvini zalotili storilca, si poskušajte zapomniti:

 • smer njegovega bega,
 • osebni opis sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo),
 • registrsko številko, barvo, znamko in tip njegovega vozila.

Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte storilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Takoj pokličite policijo!

Če vam vozilo ukradejo v tujini, krajo takoj prijavite na najbližji policijski postaji. Po prijavi tatvine vam bodo izročili zapisnik o prijavi ali drug ustrezen dokument oziroma potrdilo, iz katerega bo razvidno, da so vam ukradli vozilo. Po vrnitvi v Slovenijo se zglasite na policijski postaji in policiste oziroma kriminaliste seznanite s tatvino. 


Povezane vsebine

Poskrbite za tehnično varovanje avtomobila

Vlomi v vozila

Seznam ukradenih vozil

Spletne strani za preverjanje vozil

Policija svetuje (zgibanka)