Sorodne objave

 

V zvezi s situacijo na področju migracij objavljamo obširnejšo informacijo o delu slovenske policije na področju mejnih zadev in tujcev. Vsebuje predvsem pojasnila o nalogah in pristojnostih policije, ki se nanašajo na tujce, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo. Objavljamo tudi sporočila za javnost in statistične podatke policije ter številne koristne povezave. / English version

Migracijski tokovi državljanov Ukrajine na območju Slovenije – podatki policije

Objavljamo informacijo o migracijskih tokovih državljanov Ukrajine, ki vsebuje podatke policije, zbrane od 24. februarja 2022. V tabelah so podatki o številu namer za mednarodno zaščito in vlog za začasno zaščito, ki so jih podali ukrajinski državljani, o številu prijav ukrajinskih državljanov po Zakonu o prijavi prebivališča in o številu ukrajinskih državljanov, nastanjenih v RS. Obrazložitve tabel

Graf junij2024Nedovoljene migracije na območju Slovenije – statistični podatki

V obdobju od 1. januarja do 30. junija 2024 je bilo obravnavanih 21.243 nedovoljenih vstopov v državo (v enakem obdobju lani 20.555). Najpogosteje so bili obravnavani državljani Sirije, Afganistana in Turčije. Več:

Dovoljenja za prebivanje, mednarodna zaščita

Podatke o prejetih prošnjah za mednarodno zaščito in izdanih dovoljenjih za prebivanje ter podatke o odločanju v postopkih za priznanje mednarodne zaščite objavlja Ministrstvo za notranje zadeve:

Podatke o številu prosilcev za mednarodno zaščito in osebah s priznanim statusom mednarodne zaščite ter njihovi oskrbi in nastanitvah objavlja Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov:

Sporočila za javnost

slika zemljevida držav iz katerih je največ migrantov Na spletnih straneh policije, v rubriki Sporočila za javnost, objavljamo tudi sporočila, obvestila in pojasnila policije o aktivnostih policije na področju ilegalnih migracij. Od začetka leta 2019 jih označujemo s ključno besedo "migracije", poiščete pa jih lahko tudi z iskalnikom.

Sporočila za javnost - arhiv

Arhiv sporočil za javnost o aktivnostih policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi / in English: Archive of press releases in connection with current migration flows

Naloge in pristojnosti policijeslika zastave in table Ministrstva za notranje zadeve

Med nalogami slovenske policije je tudi delo na področju varnosti državne meje ter nedovoljenih migracij in tujcev. V njeni pristojnosti so zato nadzor nad prehajanjem čez državno mejo, varovanje državne meje, preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov na državni meji ter mejnih incidentov, preprečevanje nedovoljenih migracij in operativne naloge v zvezi s tujsko zakonodajo; odločanje glede prehajanja čez državno mejo; usklajevanja dela Centra za tujce. Več: Nadzor državne meje in odkrivanje nedovoljenih migracij

Dodatno gradivo o postopkih policistov z ilegalnimi migranti:

Koristne povezaverisba silhuete skupine migrantov, v ozadju zemljevid Evrope

  • Infotujci.si (spletni portal z informacijami, ki jih tujci potrebujejo za življenje in delo v Sloveniji) 
  • Priseljevanje v Slovenijo (informacije o vstopu in prebivanju v Sloveniji, o pridobitvi slovenskega državljanstva, o vključevanju tujcev v slovensko družbo in o integracijskih programih ter o postopku priznavanja statusa mednarodne zaščite)


Za predstavnike medijev - opozorilo (English

Obiski mejnih prehodov, sprejemnih centrov in drugih lokacij za nastanitev migrantov so omejeni oz. morajo biti vnaprej dogovorjeni s Sektorjem za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi (kontakt:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.). Predstavniki medijev, tako kot vsi drugi obiskovalci, se morajo ob vstopu na te lokacije, kjer je gibanje oseb začasno omejeno, akreditirati in pridobiti t. i. press kartice. Fotografiranje in snemanje je dovoljeno le z javno dostopnih površin, pri čemer prosimo, da ob tem ne ovirate dela policije in drugih služb oz. da dosledno upoštevate vsa navodila predstavnikov policije.

Povezane vsebine

Nadzor državne meje