Sorodne objave

 

V Krpanovem domu v Pivki je direktor Policijske uprave Postojna Iztok Štucin 1. 7. 2008 odprl razstavo ob 60-letnici Policijskega orkestra. Razstavo, ki bo na ogled do 7. 7. 2008, je pripravila Biserka Debeljak, dolgoletna kustosinja Muzeja slovenske policije.

Iztok Štucin je na kratko predstavil pomen policijskega orkestra in se zahvalil občini Pivka za izvrstno sodelovanje ter izrazil upanje, da si bo razstavo ogledalo veliko ljudi.

Podžupan občine Pivka Janez Čuček je izrazil zadovoljstvo, da je razstava pripravljena prav v njihovem domu ter poudaril pomen glasbe v vsakodnevnem življenju.

Poveljnik policijskega orkestra Janez Kukec je predstavil dolgoletno delo policijskega orkestra, ki je zelo široko in raznoliko. Poudaril je, da je orkester  samo v letu 2007 imel več kot 200 uspešnih nastopov doma in v tujini.

 


Kustosinja Muzeja slovenske policije Biserka Debeljak, ki je pripravila razstavo, se je ozrla na prehojeno pot Policijskega orkestra od leta 1948, ko je orkester nastal kot  Godba ljudske milice z dvajsetimi člani z različnim glasbenim znanjem do danes, ko Policijski orkester šteje 60 članov, od katerih jih ima večina visokošolsko glasbeno izobrazbo. Izpostavila je dirigente, ki so vodili policijskim orkester od nastanka do danes, zlasti pa pomen maestra Milivoja Šurbka. Pod njegovim vodstvom je orkester doživel veliko umetniško rast. Leta 1994 je Vlada Republike Slovenije Policijski orkester imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije.

Biserka Debeljak je omenila tudi sodelovanje s priznanimi tujimi in domačimi dirigenti, solisti, zbori ter snemanje za nizozemsko glasbeno založbo De Haske.

Otvoritev sta popestrila nastopa kvinteta policijskega orkestra in Pevskega zbora  Pivka.

jul04 RazstavaPivka Govor

Od leve proti desni: Biserka Debeljak, Janez Kukec, Iztok Štucin

jul04 RazstavaPivka PevskiZbor

Nastop kvinteta Policijskega orkestra skupaj s pevci Pevskega zbora Pivka

jul04 RazstavaPivka Ogled

Ogled razstave

 

Besedilo: Branko Knavs
Fotografije: Vladimir Primec