Sorodne objave

 

Ob dnevu policije in dnevu državnosti smo danes, 22. junija, v avli Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in na ljubljanskih Žalah položili vence v spomin padlim v vojni za Slovenijo leta 1991.

Predsednik republike dr. Danilo Turk je dopoldne na ljubljanskih Novih Žalah položil venec padlim v vojni za Slovenijo leta 1991 in tako počastil spomin na njihov pogum in požrtvovalnost, s katero so, tudi za ceno svojih življenj, omogočili osamosvojitvene procese v Sloveniji. Delegaciji predsednika republike sta se pridružila tudi notranji minister dr. Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek.

Popoldne pa sta vodstvi notranjega ministrstva in policije skupaj s predstavniki Združenja Sever položili venec k spominski plošči policistov in rezervnih policistov, padlih leta 1991. Spominu na padle miličnike so se nato skupaj priklonili še v avli Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije.

V osamosvojitveni vojni je padlo šest policistov, in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

Dan policije je praznik, ko se policija in vsa slovenska javnost spominjata osamosvojitvene vojne, ki je z velikimi črkami zapisana v zgodovini slovenskega naroda. Te dni v slovenski policiji potekajo številne slovesnosti ob 27. juniju, dnevu policije.

 

{gallery}/NovinarskoSredisce/SporocilaZaJavnost/2012/06_junij/22-polaganje-vencev{/gallery}