V Policiji in Slovenski vojski smo v zadnjih nekaj letih intenzivno okrepili sodelovanje v humanitarnih akcijah. Tokrat se bomo pridružili Anini zvezdici, v okviru katere bomo za družine z manj priložnostmi zbirali hrano z daljšim rokom uporabe. Sodelovanje smo predstavili na današnji novinarski konferenci.

 

anina_zvezdica044

 

Novinarske konference so se udeležili predstavnica in pobudnica organizacije Anina zvezdica Ana Lukner, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič, generalni direktor policije Stanislav Veniger ter predstavnik Slovenske vojske in predsednik športno humanitarnega društva Never give up Matej Markovič.

 

Anina zvezdica je dobrodelni zavod, ki zbira hrano z daljšim rokom uporabe in jo nato razdeli socialno ogroženim družinam. Do sedaj je Anina zvezdica pomagala že več kot 2000 družinam iz cele Slovenije.

 

Humanitarna akcija bo potekala v vseh enotah policije in vojske, kjer bomo zbirali hrano od 12. do 30. novembra. Po tem datumu bomo zbrano hrano predali organizaciji Anina zvezdica, ki bo v predprazničnem času poskrbela za pripravo in distribucijo paketov tistim družinam in posameznikom, ki najbolj potrebujejo tovrstno pomoč.

 

Več o akciji Anina zvezdica najdete na spletni strani www.aninazvezdica.si, kjer je objavljena tudi kontaktna točka v Ljubljani, kamor lahko prinesete zbrano hrano.

 

 

anina_zvezdica001

 

Zvočni posnetek izjave Ane Lukner

 


"Verjamem v dobro v ljudeh. Verjamem, da smo v svojem bistvu vsi dobri in pristni. Le to bistvo je morda včasih malce prikrito ter zasenčeno z vsakdanjim življenjem, v katerem žal nekatere vrednote izgubljajo veljavo," je na današnji novinarski konferenci povedala pobudnica Anine zvezdice, Ana Lukner.

 

 

anina_zvezdica025

 

Zvočni posnetek izjave Dobrana BožičaNačelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič pa je poudaril, da so vojaki, ki so izpostavljeni težkim socialnim razmeram v tujini, še posebej občutljivi do tovrstnih primerov v Sloveniji. "Meni osebno je ravno sodelovanje na Kosovu odprlo oči. Takrat sem se zavedel, da je treba v čim večji meri pomagati tudi ljudem v Sloveniji." V vojski zato intenzivno podpirajo vsakršne dobrodelne aktivnosti. 

 

 

anina_zvezdica052

 

 Zvočni posnetek izjave Stanislava Venigerja

 

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger pa je izpostavil povezanost poslanstva policije z dobrodelnostjo. "Humanitarnost je tesno povezana z našim osnovnim poslanstvom. Vsak, ki se je odločil za poklic policista, v sebi nosi vzgib, da bi pomagal ljudem v stiski. Zato se zdi popolnoma naravno, da se ob skoraj vsaki priložnosti pridružimo človekoljubnim akcijam, bodisi kot posamezniki bodisi organizirano v okviru policije, sindikatov, IPE in drugih policijskih združenj."

 

V zadnjih nekaj letih smo sodelovanje policije v dobrodelnih akcijah še posebej okrepili. Bilo jih je veliko, od množičnega zbiranja igrač za prikrajšane otroke, zbiranja plastičnih zamaškov, vseslovenske okoljske čistilne akcije, ki smo se ji pridružili, nesebične pomoči prizadetim v poplavah itd., pa vse do vsakoletne udeležbe na krvodajalskih akcijah in zbiranja finančnih prispevkov za posameznike v stiski. "Glede na pretekle izkušnje sem prepričan, da bo odziv zaposlenih v policiji dober. Takoj, ko se je razširila novica o začetku akcije, so namreč začeli deževati klici zaposlenih, ki so spraševali, kam lahko pripeljejo hrano," je še dejal Veniger in dodal: "Resnično ponosen sem nanje in na njihovo pripravljenost pomagati, četudi so se mnogi med njimi tudi sami znašli v socialni stiski. Trenutne gospodarske razmere so izjemno neprijazne do vseh nas. Veseli pa me, da smo vsi skupaj pripravljeni pogledati preko svojih težav in se zavedati, da vedno obstajajo družine in posamezniki, ki so se znašli v še težji, skrajni situaciji, brez rednih dohodkov in globoko pod pragom revščine."

 

 

anina_zvezdica061

 

Zvočni posnetek izjave Mateja Markoviča

 


Predsednik športno humanitarnega društva Never give up Matej Markovič pa je dejal, da kot predsednik društva tesno sodeluje z različnimi organizacijami, zato ima dober pregled nad stanjem v Sloveniji. Kot je dejal, je "stanje še slabše, kot ga lahko spremljamo v medijih, veliko je lačnih in pomoči potrebnih. Zato jim je treba pomagati!"

 

 

anina_zvezdica166

 


 

Vsi, ki želite pomagati, lahko hrano z daljšim rokom uporabe (paštete in drugo konzervirano hrano, moko, sladkor, olje, kis, testenine, riž, trajno mleko, marmelade, namaze, omake, sladkarije, kosmiče, kakav, čaj, kavo, sol in druge začimbe, sokove idr.) prinesete tudi na policijske postaje po vsej Sloveniji.

 


 

{gallery}NovinarskoSredisce/SporocilaZaJavnost/2012/11_november/12-nk_anina_zvezdica/galerija{/gallery}