Sorodne objave

 

Ob 20. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in dogodkov iz leta 1990, ki jo obeležujemo v teh dneh, sta Muzej slovenske policije in Muzej Slovenske vojske pripravila skupno razstavo dokumentarnih gradiv o ustanovitvi in delovanju MSNZ.

IMG 7122

Razstava v avditoriju nekdanje vojaške gimnazije v Ljubljani je bila odprta na sprejemu, ki sta ga včeraj, 17. maja 2010, za organizatorje iz vrst miličniške in vojaške strukture MSNZ pripravili ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

Avtorja razstave nadporočnik Albin Mikulič in kustosinja Muzeja slovenske policije Biserka Debeljak sta zbranim predstavila dogodke iz obdobja delovanja MSNZ.

IMG 7182

Manevrska struktura narodne zaščite je nastala leta 1990 kot posledica zavrnitve ukaza Jugoslovanske ljudske armade po razorožitvi Teritorialne obrambe. S tem je pomembno vplivala na zavarovanje političnih odločitev o samostojnosti Slovenije in razvoj prihodnjih obrambnih sil.

IMG 7236

Na fotografiji (z leve): kustosinja Muzeja slovenske policije Biserka Debeljak, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič

IMG 7252

V počastitev 20. obletnice njene ustanovitve se v teh dneh odvijajo številni dogodki, ki jih pripravljajo Zveza policijskih veteranskih društev - (SEVER), Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in obe ministrstvi - notranje in obrambno. Med te dogodke sodijo okrogla miza, znanstveni posvet, skupna razstava dokumentarnih gradiv o ustanovitvi in delovanju te strukture ter skupen sprejem organizatorjev narodne zaščite iz vrst vojaške in miličniške strukture MSNZ. Ministrstvi bosta podprli tudi osrednjo proslavo obeh veteranskih združenj, ki bo predvidoma septembra letos. Priprave in izvedba projekta MSNZ so potekale od maja do oktobra 1990, zato tudi obeleževanje 20. obletnice poteka od maja do oktobra 2010.

IMG_7251

 Muzej slovenske policije