Dežurni policist Policijske postaje Sežana je 21. maja 2015 ob 20.50 prejel telefonsko obvestilo od občana, da ga je predhodno poklical lovec in ga obvestil, da je na hribu Kokoš opazil večje število oseb, ki naj bi premikali kamenje oziroma uničevali napis Tito.

Dežurni policist je na kraj poslal policijsko patruljo, ki je na gozdni cesti ob vznožju hriba Kokoš zaustavila osebni avtomobil z italijansko registracijo, v katerem je bilo sedem oseb. Zaradi izvedbe nadaljnjega postopka in identifikacije so bili povabljeni na Policijsko postajo Sežana, kjer je bilo ugotovljeno, da so vsi italijanski državljani. Eden izmed njih pri sebi ni imel niti potne listine, niti osebne izkaznice, zato so policisti zoper njega ukrepali v skladu z določbami Zakona o tujcih.

Policisti so zoper vse osebe izvedli postopek ugotavljanja identitete zaradi morebitnega nadaljnjega ukrepanja. Policisti namreč ugotavljajo status napisa na hribu Kokoš in preverjajo morebitne elemente prekrška vandalizma. Nobeden od tujih državljanov v policijskem postopku ni prijavil zadrževanja ali druge kršitve s strani slovenskega državljana.