Sorodne objave

 

Policijsko upravo Murska Sobota je 21. in 22. julija 2011 obiskala doc. dr. Staci Strobl iz newyorške univerze John Jay College of Criminal Justice. Obisku se je pridružil tudi mladi raziskovalec in študent doktorskega študija Emanuel Banutai iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Stroblovo, ki pripravlja študijo o delu vzhodnoevropskih policij z romskimi manjšinami, je sprejel direktor uprave Drago Ribaš. Delo policije v večetničnih skupnostih v Pomurju sta gostji predstavila Slavko Škerlak, vodja Sektorja uniformirane policije (SUP), in Boris Rakuša, prav tako iz SUP.

IMG 6671

Sprejem pri direktorju policijske uprave


Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je predstavil sodelovanje med zvezo Romov in murskosoboško policijsko upravo, predsednik Sveta romske skupnosti Marjan Drvarič pa je spregovoril o skupnem delu sveta in policije. Odgovorna urednica Radia Romic Monika Sandreli pa je predstavila medijsko podobo Romov.

IMG 6675

Stroblova je govorila tudi z vodjami policijskega okoliša, ki opravljajo dela in naloge na območjih, kjer prebivajo Romi, pogovarjala pa se je tudi z udeleženci tečaja romskega jezika, ki je v marcu potekal na Policijski upravi Murska Sobota.

V nadaljevanju si je ogledala tudi prostore Zveze Romov Slovenije, Romskega informativnega centra in Radia Romic, kjer so z njo opravili tudi intervju. Popoldan je obiskala še filmsko prizorišče v Filovcih, kjer so snemali film Šanghaj, ki govori o romski tematiki.

Drugi dan obiska se je Stroblova srečala tudi s predsednikom Foruma romskih svetnikov Slovenije Darkom Rudašem, ogledala si je še romski naselji Pušča in Kamenci, v slednjem je raziskovalko sprejel poglavar naselja Ludvik Levačič. Gostja je spoznala tudi delo Evropskega informativnega centra in si ogledala romski muzej.

kamence2

Obisk v naselju Kamenci

kamence1

Pri organizaciji delovnega obiska sta sodelovala še Branko Novak in Nataša Brajdič, ki se v Policijski akademiji ukvarjata z delom policije v romskih skupnostih. Dr. Staci Strobl je bila zadovoljna s predstavitvijo policijskega dela, svoje ugotovitve in opažanja pa bo vključila v raziskavo, ki bo zanimiva tudi za policije drugih držav.